top of page
  • Poza scriitoruluiCristina Mihai

Recenzie | "Înainte să fim ai voștri" de Lisa Wingate

Poveștile triste, dar inspirate din cazuri reale îmi plac. Cartea spune o poveste despre care s-a scris mult prea puțin. Suferința copiilor trebuie făcută publică ca astfel de cazuri să nu se mai repete, deși știu că încă există asemenea probleme.



Citeam această carte și nu îmi venea să cred că există oameni fără suflet și care sunt în stare de asemenea lucruri pentru bani. Deși pare de neconceput, sunt cazuri reale ale unor copii răpiți ca să fie ulterior vânduți familiilor înstărite, dar care nu puteau să aibă proprii copii.


Rill Foss are o viață frumoasă alături de părinți și frați. Chiar dacă acasă înseamnă o casă pe râu, e fericită pentru că sunt împreună. Când mama ei este dusă la spital ca să nască, lui Rill îi rămân în grijă frații mai mici. Chiar dacă nici ea nu este cu mult mai mare ca ei, îi protejează la fel de bine ca o mamă și este în stare de orice ca să le fie bine.


Profitând de situația lor disperată, toți cei cinci frați sunt răpiți și duși la orfelinat. Rill realizează ce se întâmplă, dar este peste puterea ei să facă ceva. Sper doar că părinții ei îi vor căuta și îi vor lua înapoi acasă. În orfelinat, viața e grea, mâncarea puțină și niciun cuvânt bun. Speră în fiecare zi, să vină părinții după ei. Însă minunea nu se întâmplă.


Pe rând sunt adoptați toți frații ei mai mici. Ea știe că nu va fi luată în grijă de nicio familie pentru că deja este prea mare. A rămas doar ea și sora cea mai mică de care este cea mai atașată. Printr-un joc al destinului, ajunge și ea să fie adoptată împreună cu sora ei. Nu se poate acomoda cu noua familie și nici nu vrea, dar știe că viața este mai bună aici decât la orfelinat. Haine frumoase, mâncare proaspătă și delicioasă, educație pentru amândouă, mai mult decâr ar fi putut spera.


Își dorește doar vechea viață înapoi.


„Secretele nu sunt sănătoase. Indiferent cât de vechi sunt. Câteodată, cele mai vechi secrete rănesc cel mai mult. Cel mai bun lucru este să știi cine ești. Cine ești cu adevărat, în profunzimea ființei tale. Nu există alt mod de a trăi bine.”

Avery Stafford face parte dintr-o familie de politicieni. Are tot ce își dorește: un logodnic bogat, o carieră de succes și o familie iubitoate. Totuși, bunica ei- Judy - ascunde un secret care ar putea să distrugă imaginea familiei, dar ar fi descoperit.



Când tatăl ei este diagnosticat cu cancer, Avery se întoarce în orășelul în care a crescut ca să-l ajute pe acesta în campania electorală. Un mic gest făcut de May, o bătrânică de la un azil de bătrâni pe care Avery o cunoaște în timpul unei vizite oficiale, o va face să-și pună anumite semne de întrebare și să înceapă o investigație pe cont propriu care îi va schimba viitoul complet.


Rill Foss este un personaj memorabil, de care îți vei aduce aminte și după alte zece cărți citite. Are o poveste tulburătoare, o forță și o înțelepciune care depășesc cu mult cei 12 ani ai săi. În comparație cu ea, Avery pare ștearsă și artificială.


Există un contrast între cele două planuri narative ale povestirii. Planul din prezent are o tentă de mister, în timp ce trecutul oferă profunzime. Este o poveste exraordinară și emoționantă. O dată începută povestea, nu veți putea lăsa cartea din mână.


Georgia Tann, anti-eroul poveștii, este un personaj real și poate fi considerată una dintre cele mai prolifice criminale în serie a Americii, căci în orfelinatele sale din Memphis mulți copii au murit în condiții suspecte, aceștia neputând fi identificați, iar numărul lor poate fi doar estimat.

Din cauza faptului că foarte mulți dintre clienții săi au fost persoane extrem de influente, dosarele au fost sigilate, registrele au fost modificate ori distruse. O parte din acești copii veneau din familii destrămate, ori extrem de sărace, fiind cu adevărat salvați de familiile adoptive. Dar au existat și mulți răpiți din familii iubitoare, îngrijiți, chiar dacă aveau mijloace de trai modeste.


Au fost raportate și cazuri de abuzuri sexuale, din partea angajaților orfelinatelor din rețea, iar cei cu probleme de sănătate sau care nu se puteau adopta, pur si simplu dispăreau.


Așadar, dacă v-a plăcut romanul "Acolo unde cântă racii" al Deliei Owens, sigur o să vă îndrăgostiți și de personajul lui Rill. Din anumite puncte de vredere, Rill și Kya seamănă foarte tare.


Personal, cred că romanul "Înainte să fim ai voștri" este mult mai reușit decât romanul Deliei Owens. Mi s-a părut mult mai bine construit.


Nota mea: 5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Lectură plăcută!


Postări conexe

Afișează-le pe toate
bottom of page