top of page
  • Poza scriitoruluiCristina Mihai

Recenzie | "Acolo unde cântă racii" de Delia Owens

Am auzit foarte multe aprecieri la adresa căriții, mi-a fost recomandată ca fiind un thriller senzațional pe care nu-l poți lăsa din mână și cum eu sunt iubitoare de mister și acțiune, am zis să îi acord o șansă.



Atunci când vine vorba de cărți, în cazul meu treburile sunt simple: ori îmi place cartea și nu o mai pot lăsa din mână, ori o detest de la primele rânduri, dar încerc să o citesc până la final pentru că nu îmi place să abandonez cărți.


Acțiunea se desfășoară pe două planuri narative. În trecut, facem cunoștiință cu Kya Clark, o copilă de doar 10 ani, abandonată de familie și de societate. Aceasta își petrece zilele singură în mlaștină unde încearcă să supraviețuiască așa cum poate.


Toți o strigă "Fata Mlaștinii", însă este doar o fetiță marginalizată de toti cei care ar trebui să o ajute: părinți, frațiși chiar de biserică. Toți o evită, dar copila învață să trăiască singură, să se descurce pe cont propriu și să decopere, tot singură, fiorii primei iubiri, durerea cumplită a trădării din dragoste sau dorința de autodepășire. Și a reușit să facă asta mereu, indiferent de situație.


În prezent, ne este prezentată o crimă. Chase Andrews, un tânăr foarte popular în zonă este găsit mort în mlaștină. Moartea acestuia este una suspectă, iar localnicii bănuiesc că a fost ucis de Kya, cea care îi fusese și iubită cu ani în urmă.



Cu ancheta poliției, dacă poate fi numită așa, am avut eu ceva probleme. Pentru o iubitoare a romanelor polițiste, atât șeriful, cât și ajutorul de șerif au părut doar niște clovni care au fost puși acolo din întâmplare, așa, doar ca să fie. Mi s-au părut proști de-a dreptul și incompetenți.


Ok, Am înțeles că finalul trebuia să fie într-un anume fel, însă și șeriful putea să fie competent, ancheta să fie ca la carte, nu bazată pe "mi se pare că", "cred că" sau "bănuiesc că". Nu trebuie să mai spun că nici măcar în seriale, un procuror nu ar fi acceptat un caz cu asemenea dovezi. Așa cum am mai spus, este nevoie de multă muncă pentru a scrie niște scene veritabile polițiste.


Din punctul meu de vedere, cartea ar fi fost mult mai reușită dacă ar fi fost scoase acele capitole cu munca inutilă a șerifului. Per total povestea mi-a plăcut, se citește foarte ușor, iar o dată ce te acaparează, este greu șă ieși din mrejele paginilor.


Delia Owens si-a obtinut licenta in zoologie la Universitatea din Georgia si doctoratul in etologie la Universitatea din California. Impreuna cu fostul ei sot, Mark, a scris trei bestselleruri internationale despre anii pe care i-au petrecut ca naturalisti in Africa: Cry of the Kalahari, The Eye of the Elephant si Secrets of the Savanna.


A primit Premiul John Burroughs pentru carte de stiinta si a publicat articole in Nature, African Journal of Ecology si International Wildlife. In prezent, locuieste in Idaho.



"Acolo unde canta racii" este romanul ei de debut, care va fi ecranizat de Fox 2000, producatoarea filmului fiind Reese Witherspoon.


Nota mea: 4 ⭐⭐⭐⭐

Lectură plăcută!


Postări conexe

Afișează-le pe toate
bottom of page