top of page
  • Poza scriitoruluiCristina Mihai

Recenzie | "Belgravia" de Julian Fellowes

Autorul serialului de succes Downtown Abbey, care a adus epoca victoriană din nou la modă, revine cu o poveste despre societatea britanică de secol XIX, plină de eleganță și pasiuni nebănuite.Pe 15 iunie 1815, înalta societate britanică participă la balul ducesei de Richmond – care va rămâne cunoscută drept una dintre cele mai tragice petreceri din istorie. Pentru că are loc în seara de dinaintea asediului de la Waterloo, iar mulți dintre tinerii domni de la bal vor ajunge a doua zi direct pe câmpul de luptă și nu vor supraviețui.


Belgravia era (și încă este) unul dintre cele mai luxoase cartiere londoneze în secolul XIX, unde își aveau locuințele familiile de vază ale societății, aristocrați cunoscuți cu o lungă istorie în spate.


Sub masca educației, a puterii și a banilor, cartierul Belgravia este plin de intrigi și fățărnicie, având drept paravan buna-cuviință. Societatea perioadei respective era formată din aristocrați si ariviști, cei care aveau parte de bogăție și cei care și-o doreau.James Trenchard avea fler la afaceri, reușind să devină furnizorul armatei. Era omul care construia alături de Cubitt cele mai frumoase cartiere londoneze, devenind astfel principalul dezvoltator al orașului, însă faptul că le construia locuințele, nu însemna neapărat că avea și acces în sălile de bal, la cinele somptuoase sau ca le era prieten… iar James știa asta și era dispus să facă orice ca să își depașească situația.


Anne Trenchard era departe de toate aspirațiile soțului și avea nevoie doar de normalitate. Își aprecia soțul și doar din acest motiv accepta toate invitațiile primite și ieșirile în societate. Pasiunea ei era grădinăritul, era diplomată și aparențele contau pentru ea mai mult ca orice, deși detesta aristocrația și toate normele impuse.


Oliver si Susan Trenchard, fiul și nora, sunt tipul de tineri parveniți, crescuți în puf și răsfățați care consideră că totul li se cuvine, inclusiv banii trudiții de James. Oliver, pe lângă faptul că este total lipsit de personalitate, este și orb la infidelitatea lui Susan, care este pornită să devină următoarea contesă de Brockenhurst.


Pastorul Stephen Bellasis este fratele mai mic al contelui de Brockenhurst, parohia pe care o deține fiind primită doar pentru că este fiul mai mic al unui conte. Este un cartofar înrăit, mereu înglodat în datorii și mereu fără un sfanț în buzunar.


John Bellasis este fiul pastorului și nepotul Contesei de Brockenhurst, viitorul moștenitor al titlului de conte, dar și bărbatul cu care Susan îl înșeală pe Oliver. Deși nu este un bărbat arătos, John are succes la femei doar pentru că va moșteni un titlu și un nume. Un alt bărbat care nu a realizat nimic în viață, nu a muncit nici macar o clipă și care așteaptă ca titlul să îi parvină.


Lady Maria Grey este viitoarea soție a lui John, fiind indragosita - în acelați timp - de Charles Pope.


Carolline Ballasis, Contesa de Brockenhurst era cea mai cunoscută amfitrioană din Londra, fiind mereu atentă la detalii și la etichetă, cu replici la adresa tuturor celor inferiori ei. Totuși, sub acea mască dură, se află o persoană altruistă, ce își dorește ca cei apropiați ei să fie fericiți, indiferent de normele societații, susținute cu ardoare chiar de ea.


Charles Pope este fiul lui Shopia și a lui Edmund, moștenitorul de drept al titlului de conte de Brockenhurst, dar și al averii familiei Trenchard. El a fost crescut de un pastor, însă a ales să studieze și să își deschidă propria afacere la Londra, neștiind că mutarea la oral îi va schimba viața definitiv.


La prima vedere, nu există nicio aparentă legatură între cele doua familii, care se află la poluri opuse în societate. În realitate, însă, trecutul ascunde mai multe secrete decât putem bănui: Sophia (fiica lui James și a lui Anne) era îndrăgostită de vicontele Edmund Bellasis (fiul lui Carolline și moltenitorul titlului de conte). Înainte de batalia de la Waterloo, acesta s-a căsătorit cu Sophia și au avut un băiat, care a fost dat spre adopție imediat după naștere. Edmund a murit la Waterloo, iar Sophia imediat după naștere.


După 25 de ani, Anne decide să îi spună adevarul contesei, dar neîncrederea reapare: Anne crede că lordul a înșelat-o pe Sophia și ca ei nu au fost niciodată căsătoriți, iar contesa consideră că tânăra a fost doar o femeie de moravuri ușoare care s-a dedus plăcerii, în speranța de a cucerii un viconte.


Iubirea răzbate și de data asta, până la urmă. Atât Anne, cât și contesa Carolline (dar și Maria) sunt decise să îi câștige iubirea lui Charles Pope așa că îi susțin afacerea, îl invită la baluri, îl scot în societate... știind că Charles este moștenitorul mult dorit al celor două familii.


Trădările, invidia și dorința de înavuțire se îmbină extraordinar într-o poveste ce evidențiază perfect societatea londoneza a începutului de secol XIX.


O ecranizare extraordinară a cărții a fost făcută de către britanicii de la ITV la începutul anului 2020. Mini-seria are 6 episoade.Julian Fellowes s-a născut în 1949 la Cairo, dar a urmat școala în Marea Britanie. A devenit cunoscut în toată lumea pentru scenariul filmului Gosford Park (care a câștigat Oscarul pentru Scenariu Original în 2002) și pentru regia și scenariul Downton Abbey, serial de epocă extrem de popular și apreciat de critici.


Pasionat de lumea victoriană, cele mai multe proiecte literare, cinematografice sau pentru micul ecran ale autorului au ca subiect aceasta perioada (cele mai cunoscute sunt “Separate Lives” în 2002 sau “The Young Victoria” în 2009). În 2010 a semnat scenariul pentru “The Tourist”, cu Angelina Jolie și Johnny Depp.


În literatură a debutat în anii ’70 sub pseudonimul Rebecca Greville cu mai multe romane de dragoste.

A semnat cu numele lui romanele “Snobs” (2009) și “Past Imperfect” (2009).


Nota mea: 5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Lectură plăcută!


Postări conexe

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page