top of page
  • Poza scriitoruluiCristina Mihai

Recenzie | "Motivul X" de Stefan Ahnhem (Fabian Risk #4)

Stefan Ahnhem continuă să ne surprindă într-un mod plăcut. Volumul trei, “Minus 18 grade”, ne-a lăsat cu ceva semne de întrebare, iar “Motivul X” nu ne oferă niciun răspun, din contră, ne punem mai multe întrebări. Ahnhem este un fin cunoscător al firii umane și al societății în care trăiește și încearcă să transpună cât mai fidel problemele acesteia.Pe de o parte, în Suedia, Fabian este decis să-și țină familia unită și pentru asta este dispus să treacă peste infidelitățile Sonjiei. Este singurul care reușește să fie prezent și ancorat în realitate. Știe că a fost absent pentru multă vreme din viața familiei, dar refuză să accepte înfrângerea și să-și vadă familia distrusă.


Matilda încă se recuperează, după ce a fost împușcată. Theo este pe marginea prăpastiei și se adâncește tot mai mult în depresie, fugind cumva de realitate și încercând să evite să-și asume consecințele.


Fabbe profită de perioada mai liniștită pe plan profesional, așa că pornește o altă investigație, pe cont propriu – sau mai bine spus, continuă investigația începută de Elvin, fiind convins că sinuciderea lui Elvin a fost o înscenare, iar uciderea acestuia a avut ca scop un secret ce trebuia să nu iasă la iveală… mai ales că suspectul principal este o persoană cunoscută, inteligentă și foarte pricepută în a-și ascunde urmele.


Echipa de Investigații Criminale are de-a face cu trei crime, dar sa le luăm pe rând:

  • Primul caz este al unui copil ce a fost găsit mort într-o spălătorie, în Skane, cel mai rău famat Cartier la Helsingborgului.

  • Al doilea caz este reprezentat de moartea unei femei, care se întâmplă să fie și vecina șefei echipei, dar și membra unui club “sexual de elită” din Suedia.

  • Ultima crimă este uciderea publică a unui vânzător într-un mod extrem de brutal, în fața mai multor martori.

În anchete, echipa va întâmpina dificultăți, vor fi amenințați, iar viața le va fi pusă în pericol, dar povestea este excelent construită.Puterea, corupția, xenofobia, nebunia, paranormalul, trădare, infidelitatea și sexul, toate sunt îmbinate perfect într-un plot original și senzațional.


Pe de altă parte, în Danemarca, Dunja este de negăsit, iar Kim este cu adevărat speriat de ceea ce ii pregătește viitorul. Povestea dintre cei doi este lăsată în plan secund, dar sunt convinsă că vom avea și aici parte de surprize și răsturnări de situație.


Procesul adolescenților condamnați pentru happy slapping este în desfășurare, dar cei patru pot scăpa de închisoare în lipsa unui martor. Fabian știe că nu poate să lase vinovații să scape nepedepsiți, mai ales că Theo a fost indirect implicat în toată tragedia. Totuși, presiunea pe care el o pune pe umerii fiului său pare să fie mai mult decât tânărul poate să ducă.


Oare cele trei crime sunt legate? Dacă da, cum decide ucigașul care este următoarea victimă? Cine este criminalul și care este motivația lui pentru crimele macabre?

Oare ce va descoperi Fabian în urma anchetei pe care o desfășoară în secret?


Deși romanul este destul de voluminos, are undeva la 600 de pagini, un am putut să abandonez acțiunea, așa că l-am devorat în doar două zile 😊. Stefan Ahnem este autorul pe care l-am descoperit în 2020. Cumva, s-a strecurat pe lista preferaților mei :).


Nota mea: 5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Lectură plăcută!


Postări conexe

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page