top of page
  • Poza scriitoruluiCristina Mihai

Recenzie | "Victimă fără chip" de Stefan Anhem (Fabian Risk #1)

Actualizată în: 30 ian. 2021

Tot mai multe romane in genul Nordic Noir au apărut pe piața europeană în ultimii ani. Țările scandinave s-au specializat în thrillere deși poveștile polițiste scandinave urmează un tipar rece, unde totul se desfășoară într-un mod aparte față de modul în care ne-am obișnuit până acum. Dacă ați citit romanele lui Anne Holt, Jo Nesbo, Stieg Larsson sau ale Camillei Lackberg, știți ce vreau să spun.



Stefan Ahnhem este “mai înfricoșător decât Jo Nesbo și mai întunecat decât Stieg Larsson”, iar asta ar trebui să spună totul despre această serie. Apărut în 2014, romanul care a fost cel mai bine vândut thriller scandinav și a câștigat premiul de “cel mai bun roman polițist al anului” în Suedia.


Subiectul romanului este unul des folosit în ultima vreme, și anume bullying-ul.

Victima, transformată în criminal, decide să îi ucidă pe toți cei care, de-a lungul anilor, i-au făcut viața un calvar, toți cei care au ales să nu vadă teroarea la care a fost supus sau pe cei care au ales să închidă ochii și să lase vinovații nepedepsiți. Deși există zeci de romane cu același subiect, modul fenomenal în care a fost prezentat, dar și schimbările de sitație la care nu te aștepți, fac acest roman să fie imprevizibil până la capăt.


Inspectorul criminalist Fabian Risk a decis să părăsească Stockholmul împreună cu familia (soţia sa, Sonja, şi cei doi copii, Matilda și Theodor) pentru a se muta în orașul lui natal, Helsingborg, un mic oraș de coastă aflat la granița cu Danemarca.



Schimbarea drastică este încercarea lui Fabbe de a lăsa în urmă o dezastruoasă misiune din Stockholm și de a-și repara relația distrusă cu soția - fiind pe cale de a divorța - și copii – pe care i-a ignorat mult prea multă vreme - crezând că în Helsingborg va avea parte de liniște, iar cazurile vor fi mult mai ușoare.


Nimic mai greșit. Planificata vacanţă este distrusă din prima zi, când lui Risk, la doar după câteva ore de la sosire, i se cere să investigheze uciderea unui fost coleg din școala generală.


Crima, comisă într-un mod brutal, îl face pe inspector să își dea seama ca ucigașul a fost condus de ură în săvârșirea crimei, deși totul a fost atent planificat. Singura probă este o poză veche de clasă, unde pe fața victimei apare o cruce, iar Risk este convins că autorul este unul dintre foștii lui colegi.


Curând, alți doi colegi sunt uciși în același mod grotesc. Fabbe își dă seama că este contra cronometru și încearcă să își aducă aminte cât mai multe detalii din copilarie. Poveștile de viață se combină perfect, astfel că povestea îmbină un pic și genul psihologic. Descrierile sunt brutal de detaliate, Ahnhem fiind decis să șocheze cititorul.


Acțiunea este într-o continuă schimbare, totul este imprevizibil, iar finalul este unul de senzație.



Stefan Ahnhem s-a născut în 1966 în Helsingborg, Suedia, iar în prezent locuiește în Copenhaga, cu soția și copiii. Înainte de a deveni scriitor, a fost scenarist și a lucrat, printre altele, la adaptarea tv a seriei “Kurt Wallander” a lui Henning Mankell. Este membru al comitetului director al Uniunii Scriitorilor din Suedia.


Primele patru volume ale seriei Fabian Risk au fost publicate și în Romania (“Victimă fără chip”, “Al nouălea mormânt”, “Minus 18 grade”, “Motivul X”), iar cel de-al cincilea volum (“X ways to die”) a fost lansat în Suedia și Danemarca la începutul anului.


Nota mea: 5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Lectură plăcută!


Postări conexe

Afișează-le pe toate
bottom of page