top of page
  • Poza scriitoruluiCristina Mihai

Recenzie | "Doamna de la Ritz" de Melanie Benjamin

"How can you recognize a Semite?" Throw her in the back of a Nazi truck with her hands tied too tightly behind her back, and point a German gun at her head."


Ahh, Ritz. Un hotel măreț și plin de farmec care i-a găzduit pe Coco Chanel (acum există un apartament care îi poartă numele), Ernest Hemingway (unul dintre barurile hotelului a fost denumit după marele scriitor) sau F. Scott Fitzgerald... și acestea sunt doar câteva din numele mărețe care au trecut pragul grandiosului hotel. Este locul unde trebuie să fii pentru a-i observa pe ceilați și pentru a fi văzut.Aici locuiesc Blanche Auzello, care este americană, și soțul ei francez și directorul hotelului, Claude Auzello. Folosesc farmecul hotelului Ritz pentru a masca necazurile din căsnicia lor. Apoi, în iunie 1940, armata germană mătură Parisul și decid să folosească Ritz (și alte hoteluri) pentru a-și stabili cartierul general.


Refugiul lor sigur și căsătoria lor tulburată nu mai sunt atât de sigure. Hotelul este plin de secrete, iar căsnicia lor este pe punctul de a se dărâma. Ambii trăiesc vieți secrete și, în același timp, încearcă să mențină o aparențele pentru „oaspeții” de la hotel.


Vedem problemele din căsnicia lor, diferențele dintre cele două culturi, iar faptul că romanul este scris din perspectiva ambelor personaje, ne face să întelegem mai bine viața celor doi, gândurile și să le cunoaștem secretele.Unii au considerat că începutul este lent, dar mie mi-a plăcut ritmul. Am apreciat modul în care autoarea și-a luat timp să prezinte fiecare personaj, să descrie un pic căsnicia lor și nă ne arate problemele lor conjugale. Cred că autoarea a ales să scrie povestea așa astfel încât să ne arate nouă, cititorilor, cum Blanche și Claude au ajuns aproape de buza prăpastiei. Se iubeau, dar cât de bine se cunoșteau?


"It is devastating to see a loved one suffer; it is harder to bear than you own pain. Love is despair, love is delight. Love is fear, love is hope. Love is mercy. Love is anger."


Această carte a fost inspirată din viața reală a cuplului. De asemenea, istoria hotelului Ritz este una tumultoasă și plină de momente remarcabile. Deoarece nu au fost scrise multe despre viața reală a lui Claude și a lui Blanche Auzello, autoarea a ales să improvizeze anumite detalii din viața celor doi. Îmi plac cărțile inspirate din fapte reale, mai ales dacă sunt ficțiune istorică.
Chiar dacă se știu foarte puține despre povestea celor doi, contribuția lor în istoria hotelului Ritz și efortul de război (aici vorbim despre faptul că amândoi au făcut parte din Rezistență) au fost documentate, chiar dacă minimal. Citind acest lucru, nu m-am putut abține să nu mă întreb: „Aș fi fost atât de curajoasă?”, „Aș fi riscat atât de mult?”


Mi-a plăcut povestea care a arătat cum oamenii au rezistat în felul lor, cum oamenii au găsit curaj și au oferit ajutor, chiar cu riscul de -ași pierde viața. Această carte este un roman de ficțiune istorică, dar examinează și o căsătorie de-a lungul timpului.


Aceasta este o carte despre dragoste, despre curaj, despre durere, despre pierderi, despre frică, despre război, despre rezistență și greutățile războiului. Aceasta este o carte excelentă pentru discuții, deoarece atinge multe aspecte. Am fost captivată de carte și de viața personajelor. În roman, chiar și hotelul Ritz este un personaj.


Nota mea: 5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Lectură plăcută!


Postări conexe

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page