top of page
  • Poza scriitoruluiCristina Mihai

Anii controversați din viața lui Coco Chanel. De la creatoare de modă la spion nazist.

Cei mai controversaţi ani din viaţa celebrei creatoare de modă, Coco Chanel, sunt cei cei pe care i-a petrecut la Hotelul Ritz, din Paris. În timp de mulţi parizieni erau daţi afară din casele lor în timpul ocupaţiei naziste, Chanel a trăit în lux, în mare parte datorită relaţiei pe care o avea cu un ofiţer de propagandă german.

Vecinii erau unul şi unul, precum Hermann Goering sau Joseph Goebbels. În spatele uşii apartamentului cu numărul 302, Chanel şi-a modelat sticla parfumului său cel mai cunoscut, "Channel no. 5".


The Ritz, c'est ma maison.


Coco Chanel a trăit la Ritz aproape 34 de ani, din 1937 până la moartea sa în 1971. Ea a ocupat un apartament decorat de ea însăși conform imaginii ei, care încă îi poartă numele, „Coco Chanel Suit”.

Acest palat a fost întotdeauna asociat cu haute couture și în special cu casa de modă Chanel. Celebra Coco Chanel obișnuia să spună: „The Ritz, c'est ma maison” în cei 34 de ani petrecuți acolo (deși deținea și un apartament deasupra casei sale de modă de pe strada Cambon).


În fiecare dimineață, când părăsea hotelul, portarul Ritz obișnuia să avertizeze buticul de pe strada Cambon cu privire la sosirea iminentă a doamnei Chanel, astfel încât personalul să se poate da cu parfumul No. 5. Designer-ul avea un pasaj secret, format din coridoare lungi și scări de serviciu, pentru a-și conecta apartamentul direct cu strada Cambon.


Duminică, 10 ianuarie 1971, la întoarcerea de la o plimbare s-a întins pe pat și așa cum era, cu machiajul, părul și rochia, a murit. Avea 88 de ani.


Renovarea actuală a Ritz aduce un omagiu istoriei care leagă acest mitic hotel de cinci stele, emblematic pentru luxul francez, cu cele 159 de camere (printre care 56 de apartamente și 6 apartamente de lux cu vedere la Place Vendôme) de cunoscuta creatoare de modă.


Cine a fost Gabrielle "Coco" Chanel?


Coco Chanel s-a născut într-o familie foarte săracă, într-un sătuc uitat de lume în Franța. La 12 ani, când mama ei a murit de bronșită, tatăl ei a trimis-o la mănăstire. Aici avea să petreacă șase ani, timp în care se va dezvolta și își va pune bazele imperiului, căci aici va învăța să coasă. Au urmat câțiva ani în care a fost cântăreață de cabaret.


Și-a dat seama că nu vrea să se căsătorească din cauza reglulior impuse de societate pentru o femeie măritată. Totuși, avea nevoie de inanțare pentru afacerea ei, așa că a profitat de frumusețea ei și și-a luat câtiva amanți foarte bogați care au ajutat-o să-și pună afacerile pe picioare.


"Fashion is not something that exists in dresses only. Fashion is in the sky, in the street, fashion has to do with ideas, the way we live, what is happening."

- Coco Chanel


Coco Chanel și Ducele de Westminster

După succesul avut la Paris, a plecat la Hollywood. Nici americanii nu au rezistat farmecelor ei, dar a trebuit să se întoarcă în Parisul ocupat de naziști pentru a avea grija de afacerea ei. Din cauza copilăriei nefericite e care a avut-o, Coco și-a trăit viața bazându-se doar pe puterile ei, având ca scop principal să reușească să-și lanseze afacereile. A dus o viață plină de lux și lipsită de griji, chiar și atunci când alții mureau de foame.


În anii războiului, Coco Chanel a fost amanta Atașatului German al Ambasadei din Paris, Baronul Gunther von Dincklage, care se întâmpla să fie si seful rețelei de spionaj german din Franța. Coco era agentul cu numărul F-7124, având numele de cod "Westminster" (asta pentru că fusese amanta Ducelui de Westminster vreme îndelungată).


Paris, 1945. "Defilarea" colaboratoarelor naziste.

După război, ea a scăpat de umilirea publică la care au fost supuse celelalte frantuzoaice care au "colaborat" cu naziștii. În timp ce femeile erau rase în cap si puse să traverseze Parisul dezbracate pentru a fi umilite, Coco se relaxa în Elveția. Primise un pont de la Ducele de Westminster să părăsească Parisul înainte de intrarea trupelor pentru eliberare.


A fost arestată și judecată în 1946, dar a fost imediat eliberată din lipsă de probe. A continuat să își trăiască viața în lux până la moartea sa. Nu au fost găsite dovezi cum că ar fi fost anti-semită, majoritatea istoricilor considerând-o doar o oportunistă de cea mai joasă speță. De asemenea, a fost acuzată că ar fi plătit numeroși naziști după război ca aceștia să nu-și publice memoriile.


A fost o persoană excentrică ce a ales să își trăiască viața după propriile reguli. Tot ceea ce știm este că a fost una dintre peronalitățile marcante ale secolului XX, avându-in încercul de prieteni pe Pablo Picasso și pe scriitorul francez Joseph Kassel, iar ca asociați pe cei din familia Rothschild.


"Sleeping with the Enemy: Coco Chanel, Nazi Agent" este romanul care spune povestea detaliata a lui Coco Chanel.


Cum Chanel a devenit un agent de informații german, agentul Abwehr cu numărul F-7124, cum a fost înrolată în misiuni de spionaj și de ce a evitat arestarea în Franța după război. Dezvăluie rolul jucat de Winston Churchill în evadarea ei de după război și cum, după un exil de nouă ani în Elveția cu Dincklage, și în ciuda investigațiilor franceze asupra activităților sale de spionaj, Coco a reușit să se întoarcă la Paris, să se reinventeze triumfător și să reconstruiască Casa Chanel.

Postări conexe

Afișează-le pe toate
bottom of page