top of page
  • Poza scriitoruluiCristina Mihai

Recenzie | "Zbor în trecut" de Kate Quinn

 Îndrăzneață și neînfricată, Nina Markova a visat întotdeauna să zboare. Când naziștii atacă Uniunea Sovietică, ea riscă totul pentru a se alătura legendarelor Vrăjitoare ale Nopții, un regiment exclusiv feminin care face raiduri nocturne și distruge orașele nemțești. Blocată în spatele liniilor inamice, Nina este urmărită de o ucigașă nazistă cunoscută sub numele de Prădătoarea și numai vitejia și viclenia reușesc să o mențină în viață.


Transformat de ororile la care a asistat în al Doilea Război Mondial, de la plaja Omaha până la procesele de la Nürnberg, corespondentul de război britanic Ian Graham a devenit vânător de naziști. Cea mai dorită țintă, însă, Prădătoarea, îi scapă mereu printre degete. Așa că își unește forțele cu singura martoră care i-a scăpat asasinei: Nina cea arogantă și obraznică.


Crescând în Bostonul postbelic, Jordan McBride, în vârstă de șaptesprezece ani, este hotărâtă să devină fotograf. Când tatăl ei, văduv de mult, vine în mod neașteptat acasă cu o nouă logodnică, Jordan este încântată. Dar văduva sosită din Germania are un aer ciudat, iar Jordan, sigură că familia ei este în pericol, începe să scormonească trecutul noii sale mame vitrege, descoperind fapte incredibile...


Recenzie_Zbor_în_trecut_Kate_Quinn

Kate Quinn scrie - după părerea mea - unul dintre cele mai bune romane de ficțiune istorică. Romanul are la bază personaje istorice, iar viața lor este împletită magistral în acest roman vibrant și palpitant, plasat în epoca de după Al Doilea Război Mondial, undeva între anii 1940 și 1950. În acest roman, autoarea ilustrează curajul și tupeul puțin cunoscute a trupelor pe care naziștii le-au numit "Vrăjitoarele de noapte" - bombardierele de noapte rusești conduse doar de femei, care au reușit să provoace pagube devastatoare în spatele liniilor germane.


Nina Markova este o femeie extrem de puternică, independentă, care nu se sperie de nimic și care dă totul pentru a se alătura "Vrăjitoarele de noapte". Astfel, după o copilărie nefericită care o face să-și dorească să plece de acasă, și un antrenament riguros, ajunge să zboare alături de tovarășele ei, luptând pentru libertate și pentru Patria-Mamă.


The dead lie beyond any struggle, so we living must struggle for them. We must remember, because there are other wheels that turn besides the wheel of justice. Time is a wheel, vast and indifferent, and when time rolls on and men forget, we face the risk of circling back.

Este doborâtă în spatele liniilor germane, unde face cunoștiință cu cea care avea să-i schimbe viața definitiv - Lorlei Vogt, „Vânătoarea” - o criminală nazistă, vinovată de uciderea a sute de oameni, inclusiv a zeci de copii. Va fi nevoie de toată inteligența și rezistența pe care o are Nina pentru ca ea să supraviețuiască.


Corespondentul britanic de război, Ian Graham, a văzut ororile celui de-Al Doilea Război Mondial și Procesele de la Nuremberg, dar a și observat cum multe țări și-au pierdut interesul în urmărirea criminalilor de război naziști. Oamenii nu mai vor să se gândească la război, vor să uite anii de foamete și teroare, vor să-și reconstruiască viața și să o ia de la capăt, cu bune și cu rele.


Recenzie_Zbor_în_trecut_Kate_Quinn
Iliușin Il-2

Ian a suferit propriile pierderi în război și vrea să facă mai mult decât să scrie. Decide să devenă vânător de naziști alături de prietenul său, fostul soldat american, Tony Rodomovsky. El încearcă să dea de urma Vânătoarei și i se alătură Ninei cercetând indicii și dovezi despre locul în care ar putea să o găsească.


În Boston, Jordan McBride visează să devină fotograf, în ciuda opoziției familiei. Când tatăl ei văduv o aduce acasă pe Annelise (Anna) - împreună cu fiica ei mai mică, Ruth, un copil traumatizat - ea se bucură pentru tatăl ei. Cu toate acestea, Jordan este neliniștită de o fotografie pe care a făcut-o cu Anna, care îi alimentează teama și neîncrederea față de ea. Ea începe să cerceteze trecutul Annei.


Kate Quinn îmbină extraordinar viețile Ninei cu cea a lui Ian cu cea a lui Jordan. Trei personaje din trei țări diferite care ajung să colaboreze pentr a-și atinge un țel comun.

Povestirea pe mai multe planuri a lui Kate Quinn este pasională și vie, cu descrieri bogate care fac o lectură cu adevărat captivantă. Caracterizarea ei complexă a personajelor este magistrală, evidențiind in mod deosebit caracterul Ninei: o femeie motivată și carismatică care știe ce vrea și care este dispusă să facă tot ce îi stă în putere pentru a-și atinge scopurile... iar dorința de răzbunare este mare.


Ea este un exemplu fantastic al femeilor extraordinare care au servit în compania Vrăjitoarelor de noapte, meritând pe deplin ca poveștile lor să fie cunoscute. Aceasta este o lectură superbă, care vorbește de repercusiunile celui de-Al Doilea Război Mondial și evidențiază o parte dintre ororile războiului.


În realitate, după ce războiul s-a terminat în 1945, pe femeile care au luptat pentru Armata Roşii nu le-au întâmpinat la întoarcerea acasă nici libertatea, nici recunoştinţa sau fericirea personală. Ca şi bărbaţii care luptaseră pe front, au fost lăsate de izbelişte, fără joburi, fără raţii la alimente, fără locuinţe, căci sovieticii n-a fost niciodată în stare să le asigure.


De fapt organizaţiile de veterani au fost imediat interzise, fiind suspecte politic. Milioane de soldaâi care au suferit răni în război au fost stămutaţi în Nord, ca să fie mai puţin vizibili. Alte milioane – priozonierii de război – la întoarcerea în patria mamă au fost duși direct în gulag, deoarece Stalin era suspicios faţă de ruşii ce luaseră contact cu Vestul, chiar dacă fuseseră doar prizonieri. Femeile din Armata Roşie au suferit în plus blamul şi respingerea socială, având imaginea de “muieri anormale” din moment ce s-au dus pe front şi au tras cu arma, fiind pătate și devenind persoane non-grate cu care nimeni nu voia să aibă de a face.



Personajul din antiteză se bazează pe două femei care au existat, una dintre ele fiind o gardiancă din lagărul de la Ravensbrück și Majdanek pe nume Hermine Braunsteiner (poză dreapta), cealaltă fiind soția unui ofițer SS pe nume Erna Petri (poză stânga).


Nota mea: 5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Lectură plăcută!


Recenzie_Zbor_în_trecut_Kate_Quinn_2

Postări conexe

Afișează-le pe toate
bottom of page