top of page
  • Poza scriitoruluiCristina Mihai

Recenzie | "Adevărul și alte minciuni" de Sascha Arango

Obișnuiesc să citesc descrieriile cărților înainte de a le cumpăra. Dacă povestea de pe copertă mă atrage, de cele mai multe ori se întâmplă să îmi placă și ceea ce găsesc în interior. Adevărul și alte minciuni, primul roman al scriitorului de origine germană Sascha Arango, este una din cărțile care mi-au acaparat privirea imediat, chiar de la copertă.



Henry Hayden este fix tipul de persoană plăcut și cunoscut de toți: scriitor de succes, bogat și totuși modest, cu o căsnicie reușită și în aparență foarte fericit, cu prieteni și colegi devotați… Pare că are tot ceea ce își dorește, însă este doar o mască perfect construită.


După o copilărie dificilă în orfelinate, Henry o întâlnește pe Martha cu care se căsătorește și alături de care își construiește căminul pe care nu l-a putut avea in adolescență. Viața aparent perfectă este pe cale să se spulbere în momentul în care Betty, amanta lui Henry, rămâne însărcinată.


Secretele lui Henry (trecutul său și adevăratul autor al cărților) amenință să iasă la iveală. Știe că nu își poate părăsi soția, dar nici nu o poate lăsa pe Betty să se descurce singură cu un copil. Încropește un plan rapid, doar că totul îi iese pe dos în loc să o ucidă pe Betty, o omoară pe Martha.


Fiind un maestru al secretelor, el știe că poate să iasă la liman dacă va reuși să îi ducă de nas pe toți suficint de mult timp. Știe ca minciuna are picioare scurte, așa că spune suficient de mult adevăr ca povestea să nu fie trasă de par, iar lumea pare să îl creadă.


Totul se complică și mai mult atunci când o veche cunoștință apare în peisaj și pare dispus să distrugă tot ceea ce Henry s-a chinuit să construiască. Cum socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg, lucrurile încep s-o ia încet, dar sigur, la vale.


Romanul nu este unul tipic așa că nu o să avem de-a face cu crize de isterie față de soțul infidel care și-a înșelat soția cu o altă femeie mult mai tânără si cu picioare senzaționale. Este un thriller unde găsim crime, accidente, înșelătorii, înscenări, anchete zeloase ale poliției, accidente rutiere și maritime și multe alte întâmplări care vor construi la final povestea lui Henry.


Este o carte care te ține în suspans. Mi-a plăcut, totuși, și faptul că mi s-a părut bine scrisă, deși uneori rămâi un pic confuz. Însă romanul este un thriller perfect de weekend, ușor de citit și cu un personaj inteligent și un pic sociopat.



Sascha Arango s-a născut pe 2 decembrie 1959 la Berlin și este unul dintre regizorii cei mai bine cotați din Germania, fiind câștigător a mai multor premii de televiziune. Cel mai cunoscut serial al său este Tatort (eng. Crime Scene) – serial polițist a carui premieră a avut loc în 29 noiembrie 1970, serialul rulând și în prezent.


Nota mea: 4 ⭐⭐⭐⭐

Lectură plăcută


Postări conexe

Afișează-le pe toate
bottom of page