top of page
  • Poza scriitoruluiCristina Mihai

Recenzie | Seria Detectiv Erika Foster de Robert Bryndza

Pasiunea pentru citit a început relativ târziu, pe undeva prin liceu. Detestam fac comentarii pe text, uram să citesc romanele care ne erau date de către profesori, iar ai mei doreau să îmi formez o cultură generală care să mă ajute mai târziu, doar ca nu știau cum să îmi cultive plăcerea de a citi.



Tata a făcut o ultimă încercare și astfel am devenit o fană a genului polițist. Primele cărți citite au fost cele ale lui Horia Tecuceanu, a urmat Agatha Christie, iar după am ajuns să citesc tot ce îmi pica în mână în materie de crime novels: Sir Arthur Conan Doyle, Rodica Ojog-Brasoveanu, Dan Brown, Gillian Flynn, Stieg Larsson, Camila Lackberg, Anne Holt, James Patterson, Robert Galbraith, J.P. Delaney, Ian Rankim, Jo Nesbo, Stefan Ahnhem, Daniel Cole, iar ultimul descoperit este Robert Bryndza.


“Fata din gheață” m-a cucerit imediat, iar următoarele romane le-am citit fără să respir. Este una dintre cele mai bune serii de acest gen.


DCI* Erika Foster decide să se mute la Londra pentru a continua să facă ceea ce iubește, după ce a condus o misiune în cadrul departamentului anti-drog din Manchaster, misiune care a avut un rezultat mai mult decât nefavorabil și care s-a soldat cu moartea a cinci polițiști, unul dintre ei fiind chiar soțul ei.


The girl in the ice (“Fata din gheață”) - Erika Foster #1


Trupul unei tinere este descoperit în lacul înghețat al unui muzeu, iar adolescenta se dovedește a fi Andreea Douglas-Brown, fata unuia dintre cei mai influenți lorzi britanici. Erika împreună cu echipa sa, din care fac parte DI* Kate Moss și DI James Peterson, își dau seama că au de a face cu un criminal în serie periculos, uciderea Andreeiei nefiind un caz izolat.


Mass-media, dar și influența pe care o are lordul Andrew asupra poliției nu fac decât să îngreuneze rezolvarea cazului, mai ales că situația se complică și mai rău atunci când Erika află că Andreea era iubita unui traficant de carne vie care răpea fetele din Europa de Est și le ducea la Londra pentru a se prostitua.


Cum imaginea celor bogați este una falsă și de fiecare dată prima impresie este greșită, familia Douglas-Brown ascunde un secret care, ieșit la iveală, va distruge tot ceea ce au reușit să construiască de-a lungul anilor.


Erika trebuie să își dea seama cum să rezolve cazul fără a-și pune în pericol propia carieră și va trebui din nou să învețe să trăiască fără soțul ei.


The night stalker (“Vânătorul de noapte”) - Erika Foster #2


Patru bărbați sunt uciși, aparent fără a exista vreo legătură între crime, deși modus operandi este identic, iar Erika este SIO* desemnat pentru această investigație. Cei patru au joburi diferite, situații materiale diferite și nu se cunosc: primul este medic de familia, al doilea este un jurnalist celebru, al treilea este un scriitor de romane polițiste macabre, iar ultimul este doar un total necunoscut.


DCI Foster realizează că totul se va rezolva atunci când își vor da seama care este relația dintre cei patru bărbați, mai ales ca analizele ADN dezvăluie faptul ca asasinul este o femeie.


Încă o dată Erika riscă totul pentru a prinde ucigașul. Deși a rezolvat cele mai importante cazuri din Londra din ultimii ani, Erika ratează promovarea. Convinsă că merită mai mult, aceasta își dă demisia.


Dark water - Erika Foster #3


Erika lucrează acum la departamentul anti-drog, la o secție apropiata celei de unde a plecat din South London. Aflându-se în căutarea unui geamantan plin cu droguri în timpul unei investigații, echipa găsește un schelet uman pe fundul unui lac.

Analizele ulterioare dezvăluie că osemintele îi aparțin lui Jessica Collins, o fetiță de șapte ani care a disparută cu aproape trei decenii în urmă.


Cazul inițial a fost un total fiasco, iar vinovatul nu a fost prins. Mass-media vuiește din nou la aflarea veștii, mai ales că doi dintre polițiștii care au a investigat cazul în anii ’70 se “sinucid” în aceeași zi. După intervenții, DCI Foster preia investigația și promite să rezolve misterul vechi de 26 de ani.


Pe plan sentimental, Erica se implică într-un aventura cu James Peterson, fostul ei coleg. Vina nu o lasă să meargă mai departe deși este conștientă că nu poate continua să fie singura toată viața.



Last breath - Erika Foster #4


Mai multe tinere sunt ucise într-un mod înfiorător, fiind apoi abandonate ca niște obiecte, în tomberoane. Printr-o minune, cazul ajunge din nou în mâinile lui DCI Foster, care este decisă să-l găsească pe cel care face asta unor tinere ce au tot viitorul în față.


Presiunea este imensă, mai ales ca cei care trebuie să o susțină nu fac decât să încurce totul mai rău. Cazul complicat nu face decât să o ambiționeze pe Erika, iar ajutorul lui Peterson și a lui Moss îi oferă temporar stabilitatea de care are nevoie.

O mică neatenție din partea criminalului, dar și faptul că acesta este tipicar, permite ca ancheta aflată în desfășurare să găsească o breșă prin care acesta să fie prins, iar Erika să primească promovarea meritată.


Pe plan sentimental, Erika încă nu știe ce își dorește. Peterson este lângă ea atunci când are nevoie, însă ea este nesigură pe relația lor, dar și pe cum ar trebui să se desfășoare propria ei viață. Trecutul încă nu o lasă să traiască și până ce nu va sta față în față cu problemele ce o consumă, nu va reuși să se implice total în relația cu James.


Cold blood - Erika Foster #5


Când o valiză care conține trupul dezmembrat al unui tânăr este descoperită pe malul râului Tamisa, detectiva Erika Foster este cea care este delegată să rezolve misterul. Deși este un detectiv cu multă experiență și a lucrat la câteva cazuri terifiante, nu a mai văzut așa ceva până acum.


În timp ce Erika și echipa ei încep să lucreze la caz, ea face legătura cu o altă victimă - corpul unei tinere aruncat într-o valiză identică cu două săptămâni în urmă.

Erika își dă seama repede că este pe urmele unui criminal în serie, care a făcut deja următoarea mutare. Totuși, în momentul în care Erika începe să progreseze cu ancheta, ea este victima unui atac brutal. Numărul de cadavre crește, iar prietenii o trădează.


Gemenele colegului ei, comandantul Marsh, sunt răpite, iar miza este mai mare ca niciodată. Deși dragostea este de cele mai multe ori oarbă, de această dată, fix iubirea îi ajută să rezolve cazul.


Pe plan personal, James Peterson a fost rănit în timpul ultimului caz, iar Erika se simte vinovată pentru asta. Relația lor este pe butuci, iar James decide că este timpul să pun capăt acestei relații ciudate și sa redevina doar prieteni și colegi, sper dezamăgirea Erikăi.


Deadly secrets - Erika Foster #6


Cadavrul unei tinere dansatoare este găsit desfigurat chiar în fața casei ei. Deși vecinii par a fi apropiați, nimeni nu a văzut nimic, iar cartierul ascunde multe secrete.


După ultimul ei caz, Erika se simte fragilă, dar este hotărâtă să conducă ancheta. În timp ce sapă după indicii, găsește zeci de rapoarte despre agresiuni rămase nerezolvate ce au avut loc aproximativ în același cartier liniștită din sudul Londrei. Un detaliu îngrozitor leagă toate aceste cazuri - victimele au fost atacate de o figură în negru care purta o mască de gaz și care emana un miros dezgustător.


Erika este în căutarea unui ucigaș cu o carte de vizită terifiantă. Cazul devine mai complicat atunci când descoperă o pânză încurcată de secrete care înconjoară moartea frumoasei tinere.


Totuși, în momentul în care Erika începe să adune indicii, este forțată să se confrunte cu amintiri dureroase ale trecutului ei. Erika trebuie să sape adânc, să rămână concentrată și să găsească criminalul.


În plus, în timp ce investighează reușește să aresteze un criminal de război nazist ce se ascunde de justiție de peste cinci decenii.


*DCI – Detective Chief Inspector

*DI – Detective Inspector

*SIO – Senior Investigating Officer



Robert s-a născut în Marea Britanie în 1979. Și-a început cariera ca și actor, dar a avut tot felul de slujbe ciudate în această perioadă, joburi ce i-au oferit background-ul perfect pentru a deveni autor.


În timpul unei lungi perioade în care nu a avut de lucru, a început să scrie. Prima data a fost o piesă de teatru, după care au urmat patru romane de dragoste pe care le-a publicat el însuși, și care au devenit instant Amazon Bestselling, vândute în sute de mii de exemplare.


Romanul de debut a fost “Fata din gheață”, iar întreaga serie #ErikaFoster a fost vândută în peste trei milioane de exemplare doar în limba engleză și cu care a câștigat numeroase premii:

  • “Best kick-ass female character” în 2016 la Harrogate Crime Festival

  • Goodreads Choice Awards (Mystery and Thriller category) în 2016

  • Goodreads Choice Awards (Mystery and Thriller category) în 2017

În prezent, autorul trăiește în Slovacia alături de soțul lui și a început să scrie ce-a de-a doua serie, #KateMarshall.


Nota mea: 5⭐⭐⭐⭐⭐

Lectură plăcută!


Postări conexe

Afișează-le pe toate
bottom of page