top of page
  • Poza scriitoruluiCristina Mihai

Recenzie | "Searching for my daughter" de Liz Trenow


Germania 1945: Miriam a călătorit peste două săptămâni pentru a ajunge undeva unde să poată să fie în siguranță. Epuizată și înfometată, știe că este una dintre norocoși. Unul dintre puținii care au supraviețuit lagărelor de concentrare naziste. După ce și-a pierdut soțul și fiul, singurul lucru care a ținut-o în viață a fost speranța de a-și regăsi fiica, Rosa.



Am citit multă ficțiune istorică cu actiunea in cel de-Al Doilea Război Mondial, dar îmi doream sa citesc ceva care sa nu povesteasca despre luptele date pe front sau viata din lagărele de concentrare și asta am obținut în acest roman.


Este 1945, iar lagărele de concentare au fost eliberate. Germania este controlată de Rusia, Marea Britanie și SUA. Refugiații au inundat străzile și mulți caută vize pentru a părăsi țara. Miriam este singura supraviețuitoare din familia ei care a fost trimisă în lagăre. Fiica ei, Rosa, s-a căsătorit cu Daniel și a reusit sa imigreze în Anglia înainte de începerea războiului.


Ajunsa in Marea Britanie, Miriam incepe o cursa contra cronometru pentru a o cauta pe fiica ei, singura ruda pe care o mai are.

Dupa ore în șir petrecute la granita pentru a putea obtine viza care sa o salveze, Miriam este devastate dupa călătoria pe care a facut-o, pe jos, mergand săptămâni întregi, fără mâncare, fără îmbrăcăminte adecvata sau un adăpost, singurul lucru pentru care a continuat să trăiască a fost speranța de a-și găsi fiica in viata. Este decisa sa nu lase pe nimeni sa o opreasa si viseaza la momentul in care o va reintalni pe fiica ei si o va imbratisa.


Ajutorul neasteptat vine chiar de la unul dintre vamesi, Jack, care sa intampla sa o cunoasca pe Rosa. Cu ajutorul lui Jack, Miriam are o șansă uriasa de a-și găsi fiica, intr-un oras strain si necunoscut, distrus de bombardamente.


Cele doua femei au avut o viata foarte grea, Rosa a devenit o sotie neîncrezătoare, care se afla intr-o casnicie nefericita, dar nu poate divorta din cauza lui Hans, baiatul ei. Totusi, este o femeie extrem de puternică, curajoasă și neînfricată, care lupta pentru ca adevarul sa iasa la suprafata. Miriam este o femeie care nu are nimic de pierdut. O nemtoaica la Londra, singura, fara bani, fara acte si fara cunostiinte.


Norocul ei a fost Jack.

Deși cea mai mare parte a acestei povești este spusă în 1945, există câteva flashback-uri de unde aflam motivul pentru care Rosa s-a căsătorit cu Daniel și au fugit in Marea Britanie. Povestea este relaxanta. Romanul spune atat poveștea lui Miriam cat si pe cea a Rosei, fiind narata pe doua planuri. Totusi, ce mi-a placut a fost ca totul se petrece in prezent, iar personajele isi amintesc, succinct, trecutul.


Liz Trenow a scris o poveste frumoasa care este atât sfâșietoare, cât și plină de speranță. Cartea atinge numeroase alte teme, inclusiv abuzul sexual, abuzul domestic, rolurile femeilor in societate, înșelăciunea, criminalii de război sau prejudecățile de care ne lovim zi de zi.

Am ascultat romanul si a fost tare fain. Cartea audio a fost povestită de Karen Cass care a facut o treabă minunată cu vocile personajelor. Au fost diferite vârste, accente și personaje, atât masculine, cât și feminine și ea a facut o treabă grozavă, oferindu-le propria lor voce. Expresia ei a adăugat emoție și ritmul a fost unul excellent pentru mine, mai ales ca nu obisnuiesc sa ascult carti.


Thank you Net Galley and Bookouture Audio for the opportunity to listen to this arc audiobook.


Nota mea: 4 ⭐⭐⭐⭐

Lectură plăcută!


Postări conexe

Afișează-le pe toate
bottom of page