top of page
  • Poza scriitoruluiCristina Mihai

Recenzie | "Firewatching" de Russ Thomas (DS Adam Tayler #1)

Când finanțatorul Gerald Cartwright a dispărut în urmă cu șase ani, s-a presupus că ar fi fugit de creditori. În prezent, un schelet este găsit zidit în pivnița conacului ars al lui Cartwright și devine clar că Gerald a fost îngropat de viu. Cazul este preluat de DS Adam Tyler, singurul membru al echipei de Cold Cases din South Yorkshire.


Nimeni nu se așteaptă ca Adam să obțină rezultate în acest caz sau să găsească vinovatul după atâția ani. Totuși, Adam realizează că închiderea acestui caz ar putea să îi repună cariera pe picioare… cariera lui care scârțâie în urma unui conflict cu un fost coleg.



Din fericire, DS Taylor are deja un suspect. Din nefericire, acel suspect este fiul lui Cartwright, Oscar, bărbatul cu care Tyler s-a culcat cu o seară înainte. Ooops! 😊

Deși știe că situația este un conflict de interese, Tyler păstrează secretul aventurii de-o noapte și continuă să cerceteze cazul alături de Amina Rabbani, o tânără polițistă ambițioasă ce vrea să reușească într-o lume a bărbaților.


Ancheta lor se va confrunta cu cetățeni care preferă ca trecutul să rămână în trecut, cu o femeie în vârstă ce suferă de demență și care primește amenințări misterioase, dar și cu o serie de incendii premeditate, puse de un suflet tulburat care intenționează să privească lumea arzând.


Este minunat atunci când descoperi un nou autor. Este și mai fain să poți spune după, cu sinceritate absolută, „Ce roman de debut absolut uimitor”.

Romanul “Firewatching” scris de Russ Thomas este plin de suspans, are mister, thriller și puțină psihologie 😊. Este cea mai bună combinație pentru un roman polițist de succes.


Sergentul detectiv Adam Tyler este antieroul poveștii. El este detectivul ala fain cu un trecut cunoscut de toți, care se comportă fix așa cum se așteaptă lumea, iar defectele sale, precum și instinctele sale se numără printre lucrurile care îl fac atât de bun în ceea ce face.


Tyler este decis să rezolve fiecare caz pe care îl are și pentru asta este dispus să ocolească unele dintre regulile departamentului, chiar cu riscul de a fi dat afară. Relația personală și profesională pe care Tyler o are cu DCI Diane Jordan nu face decât să complice toată povestea.


Înclinația lui Tyler de a ține oamenii la distanță este ceea ce îl transformă într-un coleg cu care nimeni nu dorește să lucreze și devine un outsider. Tyler nu investește suficient timp sau energie pentru a-și face prieteni și nu pare să-i pese. În loc să-l transforme într-un personaj neplăcut și necarismatic, Russ Thomas a transformat toate aceste defecte în calități. Este un personaj despre care abia aștept să aflu mai multe detalii.


Deși începe cu o crimă veche rămasă încă nerezolvată (de fapt o dispariție), Russ Thomas îi conduce pe cititori într-o poveste definită de secrete și intrigi, orori și răzbunare și minciuni, îmbinând trecutul și prezentul, complicând astfel investigația – mai ales când în poveste își face aparitia și un piroman.



Pur și simplu, iubesc această carte. Tyler este retras și critic, dar până la urmă începe o colaborare faină tare cu DI Jim Doggett și cu tânăra polițistă Amina Rabbani. Abia aștept să vad cum va colabora acest trio foarte diferit, din toate punctele de vedere.

În ceea ce privește viața personală, Tyler nu pare să caute o relație de lungă durată. Totuși, timpul ne va spune dacă a reușit să găsească ceea ce nu a căutat niciodată. Aflăm și câteva răspunsuri la întrebări pe care Tyler le are despre tatăl său, dar mai avem așa de multe de aflat. DS Adam Tyler este un personaj foarte complex, cu multe probleme nerezolvate și cu multe traume, dar căruia îi prevăd un viitor fascinant.


Cine este criminalul și dacă asasinul și piromanul sunt una și aceeași persona, va las pe voi să aflați. Cum descoperi cine este vinovatul când toate persoanele implicate, direct sau indirect, aveau motivele și posibilitatea de a comite crima?


Nota mea: 5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Lectură plăcută!


Postări conexe

Afișează-le pe toate
bottom of page