top of page
  • Poza scriitoruluiCristina Mihai

Recenzie | "Fata de hârtie" de Guillaume Musso

Actualizată în: 16 feb. 2021

Guillaume Musso este unul dintre cei mai bine vânduți autori contemporani. Romanele lui, 16 la număr, s-au vandut în peste 11 milioane de exemplare si au fost traduse in 44 de limbi.


Tom și Billie vin din lumi diferite, dar care se hrănesc una din alta. Cine va învinge în acest joc al seducției: realitatea sau ficțiunea?



Tom Boyd este un scriitor celebru, aflat în pană de inspirație. Billie este o tânără frumoasă și rebelă, cu un simț al umorului neobișnuit. Totuși, Billie este chiar eroina romanelor pe care Tom le scrie. Dar cum este posibil așa ceva?


Într-o noapte, când el se afla pe buza prăpastiei, ea prinde viață și cade din cartea lui în lumea reală. În același timp, ii spune că dacă el nu mai scrie, ea va muri. Astfel va începe o călătorie halucinantă, în care Tom trebuie să-și recapete inspirația ca să poată salva viața femeii de care tocmai se îndrăgostește.


,,Dintre toate personajele pe care le-am creat, Billie este preferata mea. Ii simt atat de tare lipsa, dupa ce am terminat de scris romanul, incat s-ar putea spune ca sunt indragostit!”

- Guillaume Musso


“Fata de hartie” are un subiect altfel. Atunci când am început să citesc romanul mâ gândeam la un alt thriller, dar am primit cu totul altceva. Deși la primele pagini mă tot întrebam "ce naiba citesc aici?" rapid am ajuns să nu mai pot lăsa cartea din mână. Abia așteptam să ajung la finalul celor aproape 400 de pagini ca să vâd cum se va termina povestea dintre Billie și Tom, pentru că eram convinsă că la final mă va aștepta o surpriza... niciun personaj nu are cum să cadă din carte, vă spun sigur, câci îl aștept pe Mr. Darcy de multi ani :).


Nu este primul roman în care autorul se îndrăgostește de creația sa, însă ceea ce diferenţiază “Fata de hartie” de povestea clasică este elementul central al poveştii și anume volumul tipărit greșit - al doilea roman scris de Tom care a fost publicat gresit - şi locul în care îşi are "originile", Billie. Cartea este chiar ea un personaj principal care leagă restul personajelor și care, prin traseul parcus, ne prezintă alte povești de viață minunate.

“Bună! Nu sunt pierdută! Sunt gratuită! Nu sunt o carte ca oricare alta. Mi -e sortit să călătoresc şi să străbat lumea. Luaţi-mă, citiţi-mă şi lăsaţi-mă la rândul vostru întru-un loc public.”

Musso ne prezintă o poveste reală, uşor fantasy - cel puțin în aparență, despre faima şi decădere a unui unui scriitor de succes, despre suferinţă şi iubire, despre secrete și decizii contra cronometru. Este o carte ce îți arată că o relație eșuată nu este un capăt de țară și că, odată ajuns în vârful piramidei, este mai greu să te menții acolo decât a fost drumul parcurs pentru a ajunge în vârf.


Personajele sunt bine conturate, replicile sunt delicioase, iar povestea de dragoste este unică. Personajul lui Billie este favoritul meu. Ușor arogantă, copilăroasă, zăpăcită și grabită, știe cum să îl țină pe Tom într-o permanentă stare de alertă și cum să îl facă să redevină bărbatul fermecător care era cu ceva ani în urmă.


Am descoperit cărțile lui Musso relativ târziu, prima carte pe care am citit-o de la el fiind "Central Park". Totuși, am fost cucerită de stilul lui de la primele pagini și a ajuns în topul autorilor preferați. Mi-a plăcut mult povestea, dar eu sunt subiectivă. Este un altfel de thriller, dar Guillaume Musso își păstrează stilul inconfundabil.


Nota mea: 5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Lectură plăcută!


Postări conexe

Afișează-le pe toate
bottom of page