top of page
  • Poza scriitoruluiCristina Mihai

Recenzie | "Crede-mă când mint" de J.P. Delaney

L-am descoperit pe J.P. Delaney când am citit “Fata dinainte”. Îmi plac romanele cu iz de mister și psihologice, așa ca am fost convinsă că nici de data asta nu voi fi dezamagită… și nu am fost. Este unul dintre cele mai captivante romane pe care l-am citit pentru că nimic nu este ceea ce pare.



Claire Wright are un trecut destul de pestriț: a crescut cu părinți maternali și nu a permis nimănui să se aproprie de ea, iar dragostea față de actorie a ajutat-o să meargă mai departe în cele mai grele momente. În urma unui scandal petrecut pe platourile de filmare ale ultimului ei film, în care a fost implicată ea și unul dintre colegii de platou, Claire și-a pierdut orice șansă de a reuși ca actriță în Marea Britanie, așa că a decis să plece în căutarea visului american.


Ca să se poată întreține pe timpul facultății și să își poate plătii chiria mult prea scumpă, se culcă cu cine poate pentru bani. Neavând viză de rezident și fără alte metode de a câștiga bani într-un mod cinstit și decent, acceptă să lucreze pentru o firmă de avocatură specializată în divorțuri cu miză mare. Astfel, ea ajunge să-i agațe prin baruri și prin hoteluri pe bărbații infideli și bogați.


Totul se schimbă în ziua în care Stella Fogler apelează la firma de avocatură pentru a-i întinde o capcană soțului său. Ea pare a fi speriată la gândul că soțul ei o va răni sau mai rău. Patrick Fogller nu pică în capcana frumoasei Claire. La prima vedere, el nu pare un afemeiat dornic de aventuri prin hoteluri obscure cu blonde focoase.


Bărbatul este profesor de literatura renumit și foarte pasionat de Baudelaire, iar la prima lor întâlnire, Claire primește în dar un volum din “Florile răului” (nr. “Les fleures du mal”). A doua zi, Stella este găsită moartă în camera ei de hotel, modus operandi fiind foarte similar cu al altor câteva crime rămase nerezolvate din ultimii ani, criminalul fiind pasionat de Baudelaire și punând în scena crimelor sale, diversele poezii ale poetului.


Vii din înalte ceruri sau ieşi din adâncime,

O, Frumuseţe? Reaua şi buna ta privire

Împrăştie de-a valma şi fericiri şi crime,

De aceea tu cu vinul te potriveşti la fire.


În ochii tăi stau zorii cu serile-mpreună;

Sărutul tău e-o vrajă şi-o amforă ţi-i gura;

Şi când reverşi miresme de-amurguri cu furtună

Se face laş eroul,vitează stârpitura.


Răsari din hăul negru? Cobori din lumi stelare?

Destinul ca un câine de poala ta se ţine;

Şi bucurii şi chinuri tu semeni la-ntâmplare;

Stăpână eşti şi nimeni nu e stăpân pe tine.




"Florile răului" - Charles Baudelaire


Ulterior aflăm ca Patrick este principalul suspect în crimele multiple, însă nu a putut fi arestat pentru că toate probele existente la dosar erau doar circumstanțiale. Drept urmare, poliția apelează la Claire: aceasta trebuie să se apropie de Patrick, doar că ea sfârșește îndragostindu-se de carismaticul profesor.


Claire nu interpretează rolurile, ea le trăiește, așa că i se oferă lui Patrick fără regrete. Ulterior, își dă seama că, de fapt, ea este principala suspectă în uciderea Stellei, dar este salvată, din nou, de Patrick – care era singurul ce credea în ea. Claire nu știe în cine să mai aibă încredere, iar tu ca cititor ajungi să te întrebi cine este de fapt criminalul: dacă este Patrick, dacă este Claire, dacă amândoi au ucis-o pe Stella, care a fost motivul crimei?


Acțiunea este bine structurată, povestea este intensă și te ține în suspans constant, până la final. Încerci să faci deducții, dar imediat totul ia o altă întorsătură și ajungi de unde ai plecat. Personajele sunt fascinante și foarte bine conturate. La începutul romanului crezi că știi cine este vinovatul, pe parcurs ajungi să te întrebi dacă așa este, dar abia în ultímele pagini îți este spusă întreaga poveste. Este un thriller veritabil, cu multe schimbări de situații, plin de suspans în care efectiv nu știi pe cine să crezi.



Tony Strong (J.P. Delaney este doar un pseudonim) s-a născut în 1962 în Uganda, fiind de origine britanică. A făcut facultatea la Harvard unde a studiat Literatura Britanică. A lucrat în publicitate și a scos peste 13 reclame tv. A primit un premiu BAFTA pentru una dintre reclamele sale ce condamnau consumul de droguri.


Câteva din cărțile sale au fost televizate, dar cea mai cunoscută este TELL ME LIES care a fost ecranizată de Granada Television în seria LIE TO ME. Scrie sub mai multe pseudonime, în funcție de genul pe care îl abordează: J.P. Delaney (thrillere psihologice), Anthony Capella (romantic) și Jonathan Holt (mystery crime).




Nota mea: 5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Lectură plăcută!


Postări conexe

Afișează-le pe toate
bottom of page