top of page
  • Poza scriitoruluiCristina Mihai

Recenzie | "Continentul pierdut" de O.G. Arion (Somnul zeilor #2)

Actualizată în: 17 iun. 2021

”În Merikas domnește pacea, dar lupta pentru putere a celor care râvnesc la tronul de ametist al Elandriei abia a început. Când tânărul prinț Aserthe își urmează visul și pornește în călătoria către misterioasa insulă Cascadia, lăsând cârmuirea regatului în grija bunului său prieten Rokkas, planurile celor care complotează se pun în mișcare.

Descoperirile temerarei expediții sunt umbrite de pierderi, secrete cutremurătoare ies la iveală și totul pare sortit eșecului.


Va reuși Aserthe să se reîntoarcă în Merikas? Rokkas va supraviețui încercării de a menține pacea în Elandria? Continentul considerat atâta amar de vreme pierdut își va dezvălui tainele?”



Încă de când am citit "La marginea lumii" , care mi-a plăcut extrem de mult, am rămas cu multe întrebări în priviința personajelor. Dacă în primul volum am cunoscut personajele și am învățat despre cele nouă regate, în cel de-al doilea volum avem parte de aventuri neașteptate, continente pierdute de mii de ani și de numeroase călătorii pline de suspans, mistere și adrenalină.


Niciun personaj nu e fără pată. Toți sunt umani și au comis greșeli, intenționate sau nu. Unii au făcut-o din altruism, alții din invidie. Fiecare personaj are mai multe fațete.


Oana Arion a scris o poveste alertă, a dezvoltat frumos intriga începută în primul volum. În fiecare roman există un personaj principal pe care-l urmărim de-a lungul aventurilor sale, iar aici îl avem pe Aserthe care decide să plece în cautarea continentului pierdut. O idee nebunească, la început, dar care va duce povestea pe alte meleaguri.


Rokkas, care este acum regent, este îngrijorat de soarta lui Aser și de "greutatea" deciziilor pe care trebuie să le ia până când prințul va decide să se urce pe tron. Se pun la cale diferite comploturi, fiecare caută să obțină beneficii de pe urma acestei călătorii. Unii viseaza bogații, unii își doresc nestemate prețioase, iar altii vor doar să se distreze și să "cunoască" cât mai multe dame, cum este cazul lui Philibert :).


”— Dacă cineva poate să descopere secretul pe care îl păzim cu atâta grijă de secole, atunci el este.

— E drum lung și multe se pot întâmpla.

— Ordinul nostru a protejat taina. Și o va face și de-acum încolo. Cu orice preț. Ai înțeles?

— Da. Voi pleca spre Elandria. Nu trebuie să-mi spui mai mult.”


Avem parte de surprize, unele dintre personaje ne vor dezamăgi de-a lungul acestei călătorii, iar alte personaje ne surprinde plăcut. Până la urmă, un conducător drept și cinstit nu poate fi urmat decât de personaje ciudate, cu trecuturi dubioase și cu interese diverse, dar care, până la final, se vor dovedii a fi prieteni loiali. Aici este momentul în care dușmani îți devin aliați și prietenii apropiați te vor trăda, într-un fel sau altul.


"Continentul Pierdut" spune povestea aventurilor uimitoare ale lui Aserthe, din Merikas spre Cascadia și Assiopa.


Autoarea ne poartă prin jungla din Cassiopia, unde Aserthe și însoțitorii săi vor întâlnii animale extraordinare și plante nemaiîntâlnite, dar și triburi băștinașe. În Assiopa vedem civilizații care se credeau de mult dispărute, obiceiuri unice, haine specifice și întâlnim noi personaje. Aserthe, prin modul lui de a fi, reușește să își facă câțiva aliați nesperați, în momente disperate.


Vedem si interacțiunile politice, compromisurile și razboaiele pe care fiecare le duce atât cu regatele vecine cât și cu proprii supuși. Aflăm despre nemulțumiri și neajunsuri, despre lucruri pe care majoritatea le iau drept garantate.


“Felul în care muriseră îl făcuse să înțeleagă faptul că dușmanul care urmărea destabilizarea Elandriei era mult mai puternic decât își imaginase. Nu era doar un var nemulțumit care tocmise niște mercenari. Nu.”


Oana Arion dezvoltă fiecare personaj, reușind mereu să ne surprindă cu ceva neștiut despre fiecare. Personajele se dezvăluie treptat, pe măsură ce avansează acțiunea, atunci când interesele lor ies la iveală.



Pericolul pândește și asupra lui Blayne - fratele mai mic a lui Aserthe - care este nevoit să părăsească Marea Școală din Lokkras, și, escortat de Brivel, pornește spre castelul Eff din Elandria. Drumul lor este plin de peripeții, Blayne nu mai este băiețandrul pe care l-am întâlnit în primul volum. Despre Yatis nu aflăm foarte multe, dar ea încă are spioni, așa că - în mod sigur - va reveni mai puternică.


Cu o acțiune alertă și cu foarte multe răsturnări de situație, romanul ne poartă de pe un continent pe altul. Am avut și personaje preferate, chiar dacă și ele m-au dezamăgit, dar știu că fiecare a apărut în poveste atunci când a trebuit și abia astept să văd către ce destinații ne va purta povestea.


"Continentul Pierdut" este al doilea volum din seria Somnul Zeilor, primul roman fiind "La marginea lumii". Seria va avea, în total, șase cărți, iar Oana promite să ne uimească cu fiecare carte în parte.


Nota mea: 5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Lectură plăcută!


Postări conexe

Afișează-le pe toate
bottom of page