top of page
  • Poza scriitoruluiCristina Mihai

Interviu | Elena Petrea Kyrintzis: "Atunci când faci ceva cu pasiune, este imposibil să nu reușești"

Pe Elena am cunoscut-o mai bine atunci când am început să citesc Anthos. Eram după o perioadă în care citisem doar cărți cu și despre război și aveam nevoie de o gură de aer. Cartea a ajuns la mine în Barcelona destul de greu, cu un mic ocol prin UK, dar a fost fix ceea ce a trebuit la momentul respectiv. Încă este una dintre romanele de dragoste preferate.


Țin minte că îi tot scriam pe Instagram pe măsură ce citeam, ajunsesem un mic stalker, dar ea a avut răbdare și mi-a răspuns punctual la toate întrebările și așa am reușit să legam o frumoasă prietenie.C. Bună, Elena! Mă bucur că ți-ai putut rupe din timp pentru a-mi răspunde la câteva întrebări.Înainte de a vorbi un pic despre literatura și despre cartea ta, vorbeste-mi un pic despre tine și despre hobby-urile tale.

E. 1. Bună, Cristina! Eu îți mulțumesc pentru invitație. Dintotdeauna mi-a fost dificil să vorbesc despre mine, însă voi încerca. Sunt o fire visătoare, optimistă, o romantică incurabilă, dar în același timp, ambițioasă. Îmi place să îmi petrec timpul cu familia și să fiu înconjurată de oameni dragi mie. Ador să scriu în timpul liber, să citesc și (cu riscul de a părea puțin ciudată :D ) să privesc avioanele cum aterizează și decolează de pe aeroport. Este o pasiune moștenită de la tata și pe care o împărtășesc cu logodnicul meu, Julius.


C. Ce înseamnă pentru tine lectura? Cum ai început să citești și să fii pasionată de asta?

E. Pentru mine, lectura este ca o călătorie într-un univers fabulos. Privesc o carte ca și cum ar fi o fereastră către sufletul și mintea unui scriitor. La Medeleni a fost romanul care mi-a deschis apetitul pentru lectură, în urmă cu mulți ani. Atunci am realizat puterea pe care o au cuvintele. Cum te pot face să călătorești în lumi cu adevărat uimitoare, cum îți pot trezi la viață imaginația și cum pot naște în sufletul cititorului emoții și trăiri intense.


C. Ai publicat prima ta carte, “Anthos”. Cum ai simțit această trecere de la simplu cititor și promotor al literaturii la autor publicat? Ce s-a schimbat în viața ta?

E. Sincer, totul s-a întâmplat atât de repede încât nici acum nu prea realizez acest lucru. Anthos a fost scrisă cu tot sufletul meu și mă bucur că am întâlnit la Velvet Story o echipă cu care, nu doar am rezonat, ci de la care am învățat enorm de multe lucruri.

Una este să fii cititor și cu totul altă poveste este să începi să scrii o carte. Pe această cale, aș dori să le mulțumesc - din nou - pentru tot sprijinul lor. Cum s-a schimbat viața mea? Ei bine, am întâlnit oameni valoroși, de calitate, oameni cu suflet bun, iar asta contează enorm de mult pentru mine.


C. Te-au influențat experiențele proprii în scrierea cărții?

E. Consider că în mod voluntar sau involuntar, experiențele proprii ne influențează cumva acțiunile. Da, dar într-o mică măsură. În momentul în care mă așez în fața laptopului, mă detașez de realitate și încerc să-mi creionez o lume a mea.


C. Ai întâmpinat probleme în procesul creativ de scriere? Cât de ușor îți este să scrii?

E. Într-adevăr, au fost și zile în care spuneam: „ok, și acum?!”, dar le-am depășit relativ repede. Eu scriu atunci când simt povestea până în adâncul sufletului. Este ca o flacără ce nu se stinge până nu aștern tot pe hârtie, și atunci, nu îmi este foarte greu să o fac.

C. Ai întâpinat problemă în publicarea romanului? Ce le-ai spune celor care au de gând să pornească pe acest drum?

E. 1. Din fericire, nu am întâmpinat nicio problemă, așa cum spuneam și mai sus, am avut norocul de a întâlni oamenii potriviți.


Ce le-aș spune? Să nu renunțe! Atunci când faci ceva cu pasiune, este imposibil ca la un moment dat, să nu reușești.


C. În ce gen este încadrată cartea? Tu obișnuiești să citești acest gen literar?

E. Anthos este un romance presărat cu acțiune și suspans. Este genul meu favorit. Nu-mi plac romanele foarte siropoase. Consider că trebuie să aibă acel ceva pentru a te ține în priză până la final.


C. Ai în plan o altă carte sau o eventuală continuare a cărții?

E. 1. În curând, va apărea - tot la editura Velvet Story - încă un roman ce-mi poartă semnătura. Se va numi "Doamna și mafiotul". Este o poveste pe care eu o iubesc foarte tare și care, sper să fie pe placul cititorilor. Îîn acest moment, lucrez și la continuarea romanului Anthos.C. Ai un citat preferat din carte?

E. "Eisai o logo pou yparxo", ceea ce în greacă înseamnă "ești motivul pentru care eu exist."


C. Dar un citat preferat din literatură?

E. ”Dacă am existat, e că te-am iubit.” de George Bacovia, unul dintre poeții mei favoriți.


C. Care sunt autorii tăi preferați și de ce i-ai ales pe ei?

E. Ador cărțile Simonei Tănăsescu deoarece îmi trezesc un amalgam de sentimente. Singura carte la care chiar am plâns este „Creatoarea de vise”, carte ce îi poartă semnătura.

Margaret Atwood este cameleonică, făcând un tur de forță prin mai toate genurile literare și reușindu-i la perfecție. Îmi place Dan Brown prin prisma talentului cu care crează suspansul, iar Alex Michaelides m-a dat complet peste cap cu thrillerul de excepție, "Pacienta tăcută".


Crezi că ți-au influențat modul în care ai conceput romanul?

E. Clar da. Am încercat pe cât posibil să combin elemente din cărțile mele de suflet și să construiesc o poveste care să aibă câte puțin din fiecare.


C. Ca și autor debutant, crezi că românii citesc sau nu?

E. Din fericire, da. Oamenii încă mai citesc, în ciuda faptului că timpul este destul de limitat. M-am bucurat să aflu că majoritatea preferă lectura ca formă de relaxare.


C. Îți mulțumim pentru toate răspunsurile și îți dorim mult succes!

E. Și eu îți mulțumesc din suflet și îți doresc mult succes!


Cărțile scrise de Elena pot fi achiziționate de pe site-ul editurii Velvet.

Postări conexe

Afișează-le pe toate

Commenti


bottom of page