top of page
  • Poza scriitoruluiCristina Mihai

#BornToTravel: Parc Güell_Barcelona

Actualizată în: 24 iul. 2022


Parc Güell este reflectarea talentului lui Gaudí în faza sa naturalistă (începutul secolului al XX-lea). În această perioadă, arhitectul și-a creat stilul personal, inspirându-se din formele naturii și a dezvoltat noi soluții structurale înrădăcinate din geometrie.


Parc Güell este cel mai popular parc public din Barcelona unde se regăsesc numeroase grădini și elemente arhitecturale. Parcul este situat pe Carmel Hill, în cartierul Gràcia - cel mai vechi din Barcelona. Parcul a fost construit între 1900 și 1914 și a fost deschis publicului în 1926. În 1984, UNESCO a declarat parcul Patrimoniu Mondial sub „Operele lui Antoni Gaudí”.



Parcul a făcut inițial parte dintr-un cartier rezidențial, ideea contelui Eusebi Güell. Arhitectul și afaceristul au dorit să creeze un cartier de locuințe luxoase dotate cu toată tehnologia de ultimă generație pentru a asigura confort maxim, finisat cu o notă artistică.


Parcul era doar un deal stâncos - cu puțină vegetație și puțini copaci - numit Muntanya Pelada. Include o casă mare de țară numită Larrard House, care se afla lângă un cartier de case de clasă superioară numit „La Salut”. Contele Guell și Antoni Gaudi au vrut să exploateze aerul curat și priveliștile frumoase.



Contele Eusebi Güell se mutase în noul „cartier” în 1906 pentru a locui în Casa Larrard. Au construit doar două case, nici una proiectată de Gaudí. Prima s-a dorit să fie o casă prototip, dar nu au existat cumpărători. Gaudí a cumpărat casa cu economiile sale și s-a mutat cu familia în 1906, locuind aici până la moartea sa în 1926. A devenit muzeu în 1963 - Casa Muzeu Gaudi (Casa Museu Gaudí). În 1969 a fost declarat monument istoric artistic de interes național.




Parcul a fost apoi transformat într-o grădină municipală. Din octombrie 2013 se percepe o taxă de intrare generală de 10 euro pentru a vizita parcul.


Clădirile care flanchează intrarea alcătuiesc pavilionul "Porter's Lodge". Una dintre aceste clădiri conține o cameră cu o cabină telefonică, iar cealaltă, care a fost proiectată inițial ca o casă a portarului, a devenit o expoziție permanentă a Muzeului de Istorie al orașului Barcelona MUHBA concentrată pe clădirea în sine și pe parc.



Principala atracție a parcului este terasa înconjurată de o bancă lungă în formă de valuri de mare. Valurile formează o serie de enclave, creând o atmosferă socială. Gaudí a încorporat multe motive ale naționalismului catalan și elemente din misticismul religios și poezia antică. Terasa a fost construită în principal de Josep Maria Jujol, doar o mică parte fiind construită de Gaudí.


În punctul culminant al parcului, puteți găsi „El Turó de les Tres Creus” sau „Calvarul”, o platformă care deține trei cruci mari: două dintre cruci sunt îndreptate nord-sud și est-vest și a treia, cea mai înaltă cruce, îndreaptă spre cer. Acest punct oferă cea mai completă vedere asupra Barcelonei și a golfului, o priveliște panoramică minunată asupra Sagrada Família, Turnul Agbar și Castelul Montjuïc.



Casa Museu Gaudi


Casa Museo Gaudí , situată în interiorul Parcului Güell , din Barcelona, ​​a fost casa lui Antoni Gaudí timp de aproape douăzeci de ani, din 1906 până la sfârșitul anului 1925. La 28 septembrie 1963 a fost deschisă ca muzeu și acum prezintă o colecție de mobilier și obiecte proiectate de arhitect. Biletul este 5 euro, dar senzația pe care o ai în interior este unică.





Because... I am #BornToTravel.


Postări conexe

Afișează-le pe toate
bottom of page