top of page
  • Poza scriitoruluiCristina Mihai

#BornToTravel: Basílica de la Sagrada Família_Barcelona

Actualizată în: 1 mai 2022

Pentru a vedea Barcelona cel mai bine trebuie să te rătăcești și să descoperi străzile laterale ascunse, cu mici cafenele sau să te oprești pentru a te relaxa în piețele liniștite ale orașului. Capitala Cataluniei, Barcelona, este un oraș vibrant, cu deschidere la mare, peisaje superbe, arhitectura uluitoare și atracțiile culturale superbe.Desigur, clima mediteraneană plăcută adaugă un farmec aparte acestui oraș.


Basílica de la Sagrada Família, sau pur și simplu Sagrada Família, este cea mai cunoscută atracție turistică din Barcelona. Antoni Gaudí (1852–1926) a fost arhitectul și constructorul edificiului până la moartea sa în 1926. Bazilica face parte din Patrimoniului Mondial UNESCO și a fost sfințită de Papa Benedict al XVI-lea la 7 noiembrie 2010.


Adresă: Carre de Mallorca, 401, 08013, Barcelona

Mijloace de transport:

  • Metro: L2, L5

  • Tren: R1, R11, R2N, R4, S1, S2

  • Autobús: D50, H10



Sagrada Familia (1926)

Construcția Sagrada Família a început în martie 1882, sub conducerea arhitectului Francisco de Paula del Villar. Un an mai târziu, Villar și-a dat demisia, iar Antoni Gaudí a devenit arhitectul șef, reproiectând întreaga bazilica într-o combinație de două stiluri: gotic și Art Nuveau. Ca semn al recunoștinței pentru că și-a dedicat ultimii 12 ani din viață acestui proiect, lui Gaudi i s-a acordat un ultim loc de odihnă în cripta bisericii, la moartea sa în 1926, când mai puțin de un sfert din proiect era finalizat (o fațadă și patru turnuri).


Bazându-se exclusiv pe donații private, construcția a progresat lent și a fost întreruptă de războiul civil spaniol, când cripta a fost incendiată și planurile, desenele și modelele originale ale lui Gaudí au fost distruse. A fost nevoie de 16 ani pentru a pune cap la cap fragmentele planului principal, un design 3D lăsat de Gaudi succesorilor săi. Construcția a fost reluată în 1950.



“There are no straight lines or sharp corners in nature. Therefore, buildings must have no straight lines or sharp corners.” - Antoni Gaudi

Tehnologii precum proiectarea asistată și controlul numeric computerizat au asigurat un progres mai rapid, iar construcția a ajuns la mijlocul în 2010. Clădirea va fi finalizată în 2026 pentru a comemora centenarul morții lui Gaudí.


Fațada "Gloriei" de Ziua Cataluniei (11 septembrie 2020)
Fațada "Gloriei" de Ziua Cataluniei (11 septembrie 2020)

Deși nu este încă terminată, Sagrada Familia este un templu exuberant încărcat cu simbolism religios. Iată câteva dintre cele mai importante "repere":

- până acum, 8 dintre cele 18 turnuri proiectate de Gaudí au fost ridicate. Arhitectul a decis ca douăsprezece dintre ele să fie dedicate apostolilor, patru evangheliștilor, unul Mariei și unul lui Isus. Fiecare dintre turnuri va avea o înălțime diferită, în funcție de ierarhia religioasă pe care o reprezintă.

- bazilica are 3 fațade simbolice:

⭐ Fațada "Nașterii Domnului" este dedicată nașterii lui Hristos, este o fațadă bogat decorată și plină de viață.

⭐ Fațada "Patimilor" este ceva mai austeră și simplăcomparativ cu celelalte fațade și își propune să reflecte suferința lui Isus în timpul Răstignirii.

⭐ Fațada "Gloriei" este fațada principală, mult mai mare decât restul, va reprezenta moartea, Judecata Finală, Gloria și iadul. Conștient că nu va avea timp să o construiască, Gaudí a lăsat schițele făcute pentru ca succesorii săi să poată termina lucrarea.



- pentru a proiecta interiorul Sagrada Familia, Gaudí s-a inspirat din formele naturii, creând coloane în formă de trunchiuri de copaci care transformă interiorul templului într-o pădure imensă de piatră.





“The creation continues incessantly through the media of man.“ - Antoni Gaudi.

Vizitatorii pot accesa Naosul, Cripta, Muzeul, Magazinul, turnurile „Pasiunea” și „Nașterea Domnului”. Intrarea necesită rezervare și achiziționarea în avans a unui bilet online care poate fi făcut aici.



Accesul în turnuri se face prin intermediul unui lift, urmat de un set scurt de scări pentru a ajunge la podul dintre turle, în timp ce coborârea constă într-o scară în spirală de peste 300 de trepte. Vizitarea turnurilor nu este recomandată celor care suferă de claustrofobie.


Sagrada Familia (decembrie 2021)
Sagrada Familia (decembrie 2021)

La sfârșitul anului 2021 a fost finalizat turnul destinat Fecioarei Maria, al doilea ca înălțime, atunci când catedrala va fi terminata, va avea 138 de metri. Este al nouălea turn care a fost finalizat (din cele 18, cate va avea construcția la final), iar vârful turnului este reprezentat de o stea care va lumina pe cerul Barcelonei seară de seară.



Este o clădire absolut superbă pe care îmi doresc să o văd completă. Sper să mai am oportunitatea să revin în Barcelona pentru a-mi îndeplini acest vis, în 2026.


Pentru a vă bucura de catedrală, măcar online, las aici două filmulete. Unul este un tur 4K cu bazilica, iar în al doilea filmulet este simularea catedralei, completă, conform schițelor lui Antoni Gaudi.




Când spun Barcelona îmi vin în minte câteva cuvinte: arhitectură, Gaudi, Sagrada Familia, mancare, plaja, mers pe jos, panorame divine, siestă și un aer de libertate deplină.


Because... I am #BornToTravel.

Postări conexe

Afișează-le pe toate
bottom of page