top of page
  • Poza scriitoruluiCristina Mihai

Va fi publicată "Les Soixante-quinze feuillets", o carte scrisă de Marcel Proust în 1908.

Pentru toți cei care au decis să citească toate cele 3.000 de pagini ale cărții lui Marcel Proust "În căutarea timpului pierdut", știți că a fost descoperită încă o carte nepublicată a autorului francez?


Editorul francez Gallimard a anunțat că va lansa o lucrare nemaivăzută publicată de marele scriitor francez: "Les Soixante-quinze feuillets" ("The Seventy-Five Pages"). Lansarea oficială va avea loc pe 18 martie.


Textul din "Les Soixante-quinze feuillets" a fost scris în 1908, în perioada în care Proust a început să lucreze la "În căutarea timpului pierdut", carte ce a fost publicată între 1913 și 1927. Lucrările făceau parte dintr-o colecție de documente deținute de regretatul editor Bernard de Fallois, care a murit în 2018. În timpul vieții sale, De Fallois a supravegheat publicarea postumă a mai multor lucrări ale lui Proust, inclusiv "Jean Santeuil", primul roman abandonat de Proust din anii 1890.


De Fallois a dezvăluit mai întâi existența "Les Soixante-quinze feuillets" într-o prefață a unei cărți ce conținea o colecție de eseuri scrise de Proust, carte publicată în 1954. De Fallois a descris "Les Soixante-quinze feuillets" ca fiind un „ghid prețios” pentru înțelegerea romanului "În căutarea timpului pierdut" și „un jurnal al creației sale” care include șase episoade pe care Proust le-a dezvoltat și pe care, în cele din urmă, le-a inclus în capodopera sa.



Cu toate acestea, De Fallois a scris că eroul lui Proust, Charles Swann, nu figurează în carte. Se credea că romanul "Les Soixante-quinze feuillets" s-a pierdut și a fost căutat de academicienii francezi timp de decenii, unii chiar crezând că romanul nu exista.


Editorul Gallimard a dezvăluit că textul a fost redescoperit în arhivele lui De Fallois, pe care le-a lăsat moștenire Bibliotecii Naționale a Franței la moartea sa. Printre documente se numărau și două lucrări inedite pe care nepoata lui Proust, Suzy Mante-Proust, i le-a dat lui De Fallois în 1949. Prima dintre acestea, tradusă ca "The Mysterious Correspondent", a fost publicată în 2019.


Fără a dezvălui multe detalii, editorul a spus că această carte va fi o „piesă esențială a puzzle-ului” și va arunca o nouă lumină asupra celor șapte volume ale lui Proust, deoarece prezintă personaje și scene similare.


O traducere în limba engleză nu a fost încă anunțată.

Postări conexe

Afișează-le pe toate
bottom of page