top of page
  • Poza scriitoruluiCristina Mihai

Recenzie | "The Windsor Knot" de S.J. Bennett (Her Majesty the Queen Investigates #1)

Primul roman polițist dintr-o serie extrem de originală și încântător de inteligentă, în care regina Elisabeta a II-a rezolvă, în secret, crime în timp ce își îndeplinește îndatoririle regale.


Este începutul primăverii anului 2016, iar Regina Elisabeta se află la Castelul Windsor înainte de sărbătorirea a 90 de ani. Dar pregătirile sunt întrerupte când un oaspete este găsit mort într-unul din dormitoarele Castelului. Scena sugerează că tânărul pianist rus s-a sugrumat, dar un nod prost legat îl face pe MI5 să suspecteze că a fost un asasinat. Regina lasă ancheta în seama profesioniștilor – până când suspiciunile lor îi îndreaptă în direcția greșită.


Nemulțumită de gestionarea greșită a cazului și îngrijorată de moralul personalului ei, monarhul decide să ia discret lucrurile în propriile mâini. Cu ajutorul secretarului ei privat adjunct, Rozie Oshodi, o nigeriană britanică și fost ofițer din Royal Horse Artillery, regina începe propria anchetă. În timp ce își îndeplinește îndatoririle regale cu aplombul ei obișnuit, nimeni din Casa Regală, din guvern sau din public nu știe că Elisabeta se va folosi de atuurile ei pentru a aduce un criminal în fața justiției.



Bucuria mea cea mai mare este atunci când intr-u intr-o librărie si reușesc să descopăr autori să cărți noi, cu povesti unice. Așa s-a întâmplat și în acest caz, doar că am găsitcartea în aeroport, înaintea unui zbor spre București.


A fost extrem de amuzantă călătoria pe care am făcut-o împreună cu regina Elisabeta, cea care rezolvă crime precum Sherlock Holmes! Dialogul a fost perfect și a fost distractiv să ponesc într-o aventură cu regina, m-am simțit ca și cum aș fi spionat monarhia. Anul este 2016 când HRM își sărbătorește cei 90 de ani. În urma unui 'dine & sleep' soirée la Castelul Windsor, are loc o presupusă sinucidere, iar autoritățile intră rapid în acțiune. Met Police, în colaborare cu MI5, vor să rezolve acest mister ct mai repede cu putiință, înainte de a ajunge știrea în toata presa britanică și mondială.


“When you broke the news earlier. You were trying to spare me. Don’t.”
Sir Simon swallowed. He knew exactly what he had been trying to spare his aged sovereign. But the Boss was the Boss. He coughed.
“He was naked, ma’am. When he was found.”
“Yes?” The Queen peered at him. She pictured a fit young man lying nude in bed under the covers. Why would this be unusual? Philip in his youth was known to spurn pajamas.
Sir Simon peered back. It took a while to realize she didn’t see this as odd. She needed more; he girded his loins.
“Um, naked, except for a purple dressing gown. By whose cord, most unfortunately…” He trailed off. He couldn’t do it. The woman would be ninety in a fortnight.
Her stare resolved sharply as she grasped his meaning.
“Do you mean to say, he was hanging by the cord?”
“Yes, ma’am. Most tragically. In a cupboard.”
“A cupboard?”
“Strictly speaking, a wardrobe.”
“Well.” There was a brief silence while they both tried to picture the scene and wished they hadn’t.

Victima, un faimos și extrem de chipeș pianist rus, este gășit de cameristă într-o poziție compromițătoare în dimineața după evenimentul cu pricina. Prin urmare, lista suspecților este destul de mare, mai ales că la castel segăsea și o delegație a Ministerului de Afaceri Externe care încercau să rezolve o problemă complicată și complexă ce avea legătură cu China.


Mi-a plăcut privirea din interior în lumea monarhiei și a întregii administrații care o înconjoară pe Regina. Noul ei secretar privat adjunct, Rozie Oshodi, este un personaj distractiv, dar complex în același timp. Este un ex-militar, deci o femeie care știe ce vrea și care poate să îi facă față reginei așa cum se descurca și în misiunile din Iraq. În curând aflăm că Regina este pasionată de rezolvarea enigmelor și a crimelor încă din copilărie, dar, întrucât funcția ei nu îi permite să facă acest lucru public, trebuie să ceară ajutorul secretarei sale personale. Cele două fac un duo excelent.


An enigmatic smile stole across Aileen’s face. Then she put down her glass and fixed Rozie with a steady gaze. “The Queen solves mysteries. She solved the first one when she was twelve or thirteen, so the story goes. On her own. She sees things other people don’t see—often because they’re all looking at her. She knows so much about so many things. She’s got an eagle eye, a nose for bullshit, and a fabulous memory. Her staff should trust her more. People like Sir Simon, I mean…
“They should trust her. But they don’t. She’s one of the most powerful women in the world, supposedly, but she spends her whole bloody time having to listen to them and they don’t listen back. It drives her bonkers. I mean, she grew up with it. She was a girl in the thirties; male domination was normal. God, even now I bet you get it, too, but at least we know it’s wrong. She’s had to work out for herself how good she is, what she can do. And what she can do is notice things. See when something’s off. Find out why. Unpick the problem. She’s a bit of a genius at it, actually. But she needs help.”
“Female help,” Rozie said thoughtfully.
“Uh-huh. The help of someone who isn’t trying to constantly buck her up. Someone discreet. A listener. Our help.”
Aileen reached for the thin stem of her glass and lifted it until the bowl glowed bloodred in the candlelight. “Here’s to the real queen of crime.”
Rozie lifted hers, too. “The real queen of crime.”
“God save her.”

Mi-a plăcut cum Regina Elisabeta a condus investigația crimei chiar și sub nasul MI5, care nu bănuiește absolut nimic, mișcându-și pionii pentru a găsi toate indiciile necesare pentru a rezolva cazul și pentru a-i trimite pe cei implicați cître indicile corecte pentru a rezolva această criză internațională. Mi-a plăcut cum a fost prezentată regina ca fiind puțin distantă, dar totuși îngrijită și iubită de cei din serviciul ei. De asemenea, mi s-au părut adorabile discuțiile ei cu ducele de Edinburgh și m-au făcut să chicotesc de mai multe ori. Da, s-ar putea să nu fie exact ca în realitate, dar ghici ce, nici ea nu rezolvă crime în timpul liber în viața ei de zi cu zi. Sau, cine stie?!


Nota mea: 4 ⭐⭐⭐⭐

Lectură plăcută!





Postări conexe

Afișează-le pe toate
bottom of page