top of page
  • Poza scriitoruluiCristina-Maria Mihai-Marin

#BornToTravel: Hampton Court Palace & Windsor Castle

Actualizată în: 1 mai 2022

Știți deja că Londra este orașul meu preferat, dar Marea Britanie este o țară cu adevărat uimitoare. De la castele medievale la monumente moderne, Marea Britanie dispune de un număr mare de atracții turistice. Țările din componența regatului au fiecare propriile caracteristici – Scoția are Highlands și castelul din Edinburgh, Anglia are Stonehenge și Big Ben-ul, Irlanda de Nord are coasta spectaculoasă, iar Țara Galilor are întinderi bucolice de un verde fără egal.


Doua dintre obiectivele cele mai cunoscute din Anglia, sunt, fără drept de apel, Hampton Court Palace - reședința infamului Henry VIII - și Windsor Castle - palatul preferat al reginei Elisabeth II.


Hampton Court Palace


Pentru o persoană pasionată de istoria britanică, de Henry VIII și de viața tumultoasă pe care a dus-o, Hampton Court Palace era un obiectiv ce nu trebuia ratat. Henry VIII este un personaj care m-a captivat încă de când am aflat despre el, culmea, la ora de engleză și nu cea de istorie. A fost cel mai bun cadou de ziua mea pe care aș fi putut să îl primesc.


A avut o viață interesantă, de la un adolescent fără niciă grijă, la a fi pus pe tron la moartea fratelui sau trebuind să se însoare cu văduva acestuia și până la a deveni un tiran, având ca unic scop obținerea unui moștenitor care să duca dinastia Tudorilor mai departe. Ironia sorții a făcut ca el să fie urmat de fiica lui, Elisabeth I, fiica pe care a avut-o cu Anne Boleyn (cea de-a doua soție pe care a decapitat-o din cauza unui presupus adulter și incest), iar dinastia s-a încheiat o dată cu moartea acesteia, Gloriana nefiind căsătorită și neavând urmași.


Palatul Hampton Court este un Palat Regal de Gradul I situat în Richmond upon Thames, în comitatul Surrey, la 19,3 kilometri sud-vest și în amonte de centrul Londrei, pe râul Tamisa.



Construcția palatului a început în 1514 pentru cardinalul Thomas Wolsey, ministrul șef al regelui Henric al VIII-lea. În 1529, când Wolsey a decăzut, cardinalul a dat palatul regelui pentru a scăpa de dizgrația acestuia. Astfel, palatul a devenit unul dintre reședințele preferate ale lui Henry VIII. La scurt timp după dobândirea proprietății, el a aranjat ca aceasta să fie lărgită, astfel încât să-i poată găzdui mai ușor pe curtenii numeroși.


Potrivit unei legende a castelului, din fântâna existenta în curtea acestuia, în perioada lui Henry VIII, în loc de apă ar fi fost vin, iar cei care doreau să se răcorească într-o zi călduroasă nu trebuiau decât să se aplece și să bea.



Palatul se află în prezent în posesia Reginei Elisabeta a II-a și a Coroanei. Structura și terenurile sunt îngrijite de o organizație caritabilă independentă, Historic Royal Palaces, care nu primește finanțare de la Guvern sau Coroană. Palatul afișează multe opere de artă din Colecția Regală. Mai bine spus, palatul în sine este o adevărată operă de artă.



În secolul următor, lucrările masive de reconstrucție și extindere ale regelui William al III-lea, care trebuiau să rivalizeze cu lucrările de la Palatul Versailles din Franța, au distrus o mare parte din palatul construit in stil Tudor. Lucrarea a încetat în 1694, arhitectura palatului având acum două stiluri arhitecturale contrastante distincte, Tudor și baroc. Cele doua stiluri ale palatului au fost un accident al sorții, există și o unitate datorită folosirii cărămizilor roz și a echilibrării simetrice, chiar dacă vagi, a aripilor joase succesive. Regele George al II-lea a fost ultimul monarh care a locuit în palat.


În afară de Palat și de grădinile sale, alte puncte de interes pentru vizitatori includ labirintul castelului, terenul de tenis regal și o uriașă plantație de viță de vie, cea mai mare din lume încă din anul 2005.




Astăzi, palatul este deschis publicului și o atracție turistică majoră. Prețul unui bilet este de 26 de lire. Se poate ajunge la palat cu trenul de la gara Waterloo, din centrul Londrei, acesta fiind deservit de gara Hampton Court din East Molesey. În plus, la castel se poate ajunge și cu autobuzul, rutele 111 , 216, 411 și R68, care opresc în fața porților palatului.



Noi am ales să mergem cu double decker-ul și să avem propria noastră aventură... și avetură a fost :)). Am avut de mers aproape 70 de stații, am schimbat două autobuze și am făcut peste 2 ore până la palat. Am achiziționat biletele direct de la intrare - însoțite de audioguide, și am pornit într-o plimbare de aproape 4 ore prin palatul care a fost locul preferat a lui Henry VIII.



Windsor Castle


Castelul Windsor, reședința regală engleză se află situat pe o creastă la marginea de nord-est a districtului Windsor și Maidenhead din comitatul Berkshire. Castelul ocupă 13 acri (5 hectare) deasupra malului de sud al râului Tamisa. Castelul Windsor cuprinde două complexe de clădiri în formă de patrulater, sau curți, care sunt separate de Turnul Rotund. Acesta din urmă este un turn circular masiv care este construit pe o movilă artificială, fiind vizibil peste câmpia din jur, la mare distanță. Zona situată la vest de Turnul Rotund este curtea de jos (lower ward), iar zona aflată la est este curtea de sus (upper ward).




Castelul original a fost construit în secolul al XI-lea după invazia normandă a Angliei de către William Cuceritorul. Din vremea lui Henric I (care a domnit între 1100–1135), a fost folosit de monarhul domnitor și este cel mai longeviv palat ocupat din Europa.



Henric al III-lea a construit un palat regal luxos în interiorul castelului medieval, iar Edward al III-lea a mers mai departe, reconstruind palatul pentru a face un set și mai mare de clădiri în ceea ce avea să devină „cel mai scump proiect de construcție seculară din întregul Ev Mediu din Anglia”. Henric al III-lea a finalizat zidul de sud și capătul de vest al curții inferioare și a construit o capelă regală pe locul actualei capele memoriale Albert. Edward al III-lea a făcut din această capelă centrul noului-format Ordin al Jartierei în 1348 și a transformat clădirile cetății din curtea superioară în apartamente rezidențiale pentru monarhi. Aceste apartamente au fost reconstruite de Carol al II-lea și reconstruite, din nou, mai târziu de George al IV-lea pentru a fi folosite și la vizitele de stat.





Curtea inferioară include St. George Chapel și Albert Memorial Chapel. St. George Chapel, concepută pentru a fi capela Ordinului Jartierei, a fost începută de Edward al IV-lea și este unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură în stil gotic perpendicular. A fost finalizat în 1528 și restaurat între 1921 și 1930. Se află lângă Westminster Abbey - ca mausoleu regal - și aici sunt înmormântați HenryVI, Edward IV, Henry VIII și Jane Seymour, Carol I, Edward VII și George V. Capela conține și însemnele impresionante ale Cavalerilor Jartierei. Albert Memorial Chapel, construită de Henric al VII-lea ca mausoleu regal, a fost restaurată de regina Victoria și numită în memoria soțului ei, Prințul Albert de Saxa-Coburg și Gotha. În această capelă sunt înmormântați George III, George IV și William IV.






Curtea superioară a castelului include apartamentele private ale monarhului și apartamentele private pentru vizitatori. Apartamentele de stat includ Camera Waterloo, Sala St. George și sala mare de recepție, biblioteca regală (care conține o colecție neprețuită de desene ale lui Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rafael, Hans Holbein the Younger și alți vechi maeștri).



Adiacent castelului, la sud, est și nord, se află Home Park, aproximativ 500 de acri (200 de hectare) de parc. Frogmore, locul mausoleului reginei Victoria și al prințului Albert, se află în parc. La sud de castel se află și Marele Parc, aproximativ 1.800 de acri (700 de hectare), unde regăsim The Long Walk, un bulevard de 3 mile (5 kilometri) care duce în Great Park și Virginia Water, un lac artificial.



Călătoriți la Windsor cu trenul de la Gara Paddington la Windsor sau Eton Central. Drumul durează aproximativ 20 de minute. Trenurile circulă, de asemenea, și de la Gara Waterloo la Windsor și Eton Riverside, un drum de aproape 60 de minute. Prețul unui bilet pentru a vizitapalatul este de 28 de lire și poate fi achiziționat direct de la porțile castelului. Totuși este bine să verificați online programul, căci palatul poate fi închis pentru public în anumite zile.




La o aruncătură de băț de castel se afla Eton College, unul dintre colegiile cele mai importante și mai cunoscute din Marea Britanie. Aici au studiat unii dintre cei mai importanți și mai bogați



Eton College este cea mai veche școală privată pentru băieți din Marea Britanie, fiind situată în Eton, comitatul Berkshire. A fost fondată în 1440 de Henry VI sub numele de "Kynge's College of Our Ladye of Eton", destinată ca o instituție soră cu "King's College" din Cambridge. Colegiul Eton este cunoscut pentru istorie, bogăție și absolvenți noti (vechii etonieni).



Eton este una dintre cele trei școli publice, împreună cu Harrow (1572) și Radley (1847), care păstrează tradiția numai pentru băieți, numai cu internat. Eton a educat primii miniștri, lideri mondiali, laureați ai Premiului Nobel, actori câștigători de premii Academiei și BAFTA și generații ale aristocrației, fiind denumit „asistenta oamenilor de stat ai Angliei”. Școala este cel mai mare internat din Anglia. Eton percepe până la 48.501 lire sterline pe an, fiind clasificat ca fiind al șaselea cel mai scump internat din Marea Britanie.


Sunt două locuri pe care le voi revizita, sigur. Prima dată am fost amasez de tot ceea ce am văzut. Următoarea dată vreau să fiu mai atenta la detalii, la anecdote si la secrete. Poate să văd și o fantomă sau două prinHampton Court Palace :).


Because... I am #BornToTravel.


Postări conexe

Afișează-le pe toate
bottom of page