Cristina-Maria Mihai-Marin
Recenzie | "The journal of a German doctor during the WWII" de Raluca Modreanu
"The journal of a German doctor during the WWII" nu este doar un alt roman despre Al Doilea Război Mondial. Modul ușor și cursiv al autoarei te îndeamnă să citești și să vrei să descoperi pentru că odată începută, nu poți lăsa cartea până ce nu afli ce îi este destinat personajului.

Sigmund Berg este un tânăr medic ce decide să se mute înapoi în landul Schleswig-Holstein pentru a avea grijă de mama lui care are un început de demență, dar si pentru a fugi din Berlinul care se află la început de război. Cum tatăl lui a murit în Primul Război Mondial, iar fratele lui, Hans – care este un avocat respectabil, vine în vizita o dată pe an, este singurul care poate să aibă grijă de casă și de singurul părinte rămas în viață.
În 1933, în timpul primului an la Facultatea de Medicină, îl cunoaște pe Joseph – un tânăr student evreu cu un viitor strălucit în medicină. Cum Joseph era solitar – marginalizat din cauza faptului că propaganda timpului susținea rasa aryană – iar Siegmund era axat pe învățătură, cei doi devin prieteni foarte apropiați. Ulterior, Siegmund realizează că nutrește pentru Joseph niște sentimente mult mai profunde însă tânărul evreu dispare fără urmă în 1935.
După patru ani, Siegmund ajunge să lucreze într-un mic spital în apropriere de Kiel - comparativ cu marele Charite din Berlin - și începe să observe schimbările care vin o dată cu războiul în Germania Nazistă. Aici face cunoștință cu Herr Adler – directorul spitalului, Herr Muler – bătrânul pus pe șotii și plin de înțelepciune și Frau Frieda – asistenta care se ocupă de întreținerea spitalului și de procurarea celor trebuincioase. Fiecare dintre cele trei personaje îi va influența destinul, într-un fel sau altul.
In the end, it's just the desire we all have, to leave a trace of us after we disappear. It makes it easier to accept our death and gives meaning to our existence.
Evreii din Germania continuau să fugă din teritoriul nazist încercând să găsească o altă țară care să-i accepte, fără prejudecățile create începând cu 1933. Siegmund este pus de Herr Adler să ajute doi evrei să părăsească tărâmul german cu destinația Danemarca, aventură pe care o acceptă bucuros, gândindu-se că astfel va afla vești despre Joseph... este deja 1941, iar Siegmund nu mai are nicio veste despre prietenul său de peste 6 ani.

Atmosfera de la spital se schimbă total în momentul în care este angajat un nou doctor, care se întâmplă să facă parte si din Schutzstaffel (SS). Forțat de împrejurări, Siegmund este nevoit să se însoare cu o colegă de muncă, cu care are un băiețel, Arthur. Devine conștient de proiectul Aktion T4 al naziștilor (program de eutanasire a celor cu probleme fizice sau mentale care nu aduceau niciun folos sau niciun câștig statului), dar știe că nu stă în puterea lui să schimbe lucrurile.
Discrimination isn't just about killing people in concentration camps, humiliating them on the streets, or not allowing them to have dinner in certain restaurants. Things are sometimes a lot more subtle than that. Sometimes it’s only about not giving a fair chance to everyone to fulfil their own destiny.
Șase decenii mai târziu, facem cunoștință cu Christa, care este nepoata lui Siegmund. Aceasta locuiește în Barcelona și se află la vârsta la care vrea să știe cine a fost bunicul ei despre care nimeni nu vorbește. Astfel, aflăm că Siegmund s-a sinucis după ce și-a pierdut reputația în urma unor acuzații nefondate cum că ar fi făcut parte din Aktion T4. Licențiată în filozofie, cu masterat în Jurnalism, are ocazia să îl întâlnească pe Joseph (deși acesta nu îi dezvăluie inițial cine este) în timp ce se afla la Paris pentru a lua interviuri supraviețuitorilor Holocaustului.
Ani mai târziu, cei doi se revăd în Barcelona. Joseph, care a devenit psiholog după război și care este acum la o vârstă venerabilă, îi propune Christei să scrie o carte, în baza jurnalului bunicului ei (pe care Joseph îl deține) - lucru ce îi stârnește și mai mult curiozitatea Christei... ca oricărui jurnalist 😊 - roman care să evidențieze răul pe care îl poate face propaganda, dar și modul în care viața îți poate fi afectată în urma alegerilor si deciziilor pe care le iei într-un anumit moment al vieții.
Ah, ce mi-a plăcut modul în care personajele au fost conturate, cum povestea a fost creată și felul în care au fost combinate astfel încât să iasă un roman altfel 😊.

Raluca s-a născut pe 9 iulie 1979 la Bucuresti. Este medic neurolog și actualmente locuiește în Elveția împreună cu familia.
A cochetat cu scrisul încă din copilărie, când scria nuvele, povești scurte și poezii. Din cauza carierei medicale solicitante, primul roman a apărut abia anul acesta. Ea lucrează deja la cel de-al doilea roman în care va povesti despre experiențete din comunism pe când trăia în România, dar și întâmplările din postura de imigrant (în Spania și Germania) care au format-o de-a lungul anilor.
Nota mea: 5 ⭐⭐⭐⭐⭐
Lectură plăcută!