top of page
Poza scriitoruluiCristina Mihai

Recenzie | "Tatuatorul de la Auschwitz" de Heather Morris

Am găsit cartea în mod întâmplător în timp ce mă aflam la târgul Gaudeamus. M-a atras titlul romanului așa că am spui că e musai să pun mâna pe ea... pe carte. Nu trebuie să mai spun că am citit-o în doar 2 zile (că trebuia să mai și muncesc).



Cred că a fost prima care despre Holocaust pe care am avut oportunitatea să o citesc... iar de atunci a început o adevărată "pasiune" despre acest subiect. Am început să mă documentez mult, să citesc și mai mult, iar următoarea destinație "de vacanță" (imediat după pandemie) este Auschwitz.


"Tatuatorul de la Auschwitz" este o povestea tatuatorului laărului de concentrare Auschwitz-Birkenau. După apariția acestei cărți, se pare ca acest suiect a ajuns, cumva, la modă și au aparut zeci de cărți cu tema Holocaustului. Unele care au la bază fapte reale și sunt povestite de supraviețuitori, altele care sunt pură ficțiune.


Tatuatorul este un prizonier, puțin mai norocos decât ceilalți, iar acest lucru a fost interesant de observat. Este povestea unui prizonier care a fost de acord să-și însemneze semenii, povestea unui om care ar fi făcut orice ca să supraviețuiască. Dar... există și un dar, avem parte și de o minunată poveste de dragoste. Suntem martorii unei minunate iubiri ce a depăsit barierele războiului.



Ce nu mi-a plăcut totuși la roman a fost stilul în care a fost scrisă, dar imediat ce citești nota autoarei din finalul cărții afli că romanul nu a fost gândit ca un roman. Totul a pornit ca un scenariu, lucru ușor de observat din modul în care este construit dialogul și din lipsa de emoție cu care sunt tratate evenimente.


Un fapt interesant este că romanul a fost scris la dorința lui Lale, personajul principal al cărții și supraviețuitor al lagărului de concentrare. Aflat la finalul vieții, Lale și-a dorit ca oamenii să afle povestea lui și a Ditei.


Așa a ales-o pe Heather Morris, autoarea cărții. Cei doi s-au întâlnit în 2003 și au lucrat la crearea romanului timp de 3 ani, iar 10 ani mai târziu, romanul a câștigat (sub forma scenariului) un prestigios premiu. Impulsionată de părerile pozitive, Heather Morris a decis să rescrie scenariul sub forma unui roman. Nu știu dacă i-a ieșit neapărat, dar cartea a ajuns rapid bestseller și va fi ecranizat - sperăm noi - în 2021.


"Tatuatorul de la Auschwitz" e o poveste despre supraviețuire. Vedem viața cotidiană din interiorul lagărului (cu toate ororile), dar foarte putin despre sentimentele și trăirile tatutoarului de la Auschwitz. Profitând de beneficiile pe care le are ca și tatuator, Lale devine ocrotitorul prizonierilor. Schimbând diamante și alte bunuri de valoare obține alimente și scapă de la moarte zeci de prizonieri flămânzi riscându-și propria viață.


Niciun personaj nu este bine conturat, povestea este puțin prea simpluță, dar totuși mie mi-a plăcut. Nu cât să îmi dea lacrimile sau să mă emoționeze profund, dar m-a ținut acolo. Totuși, sunt convinsă că mini seria va fi mult mai reușită. Abia aștept să văd cum va fi decorul :).


În altă ordine de idei, abia aștept să citesc și continuarea, "Povestea Cilkăi".



O altă carte pe care o recomand este "Jurnalul Annei Frank". Este jurnalul real al unei fete de 13 ani care este nevoită să împartă cu familia anexa unei clădiri de birouri pentru a supraviețui.


La categoria ficțiune ictorică, ar mai putea fi "Bibliotecara de la Auschwitz". Este similară, doar că mai bine scrisă. Totuși, eu nu am rezonat deloc bine cu modul în care scrie spaniolul Iturbe și m-am chinuit să o duc la capăt. Este o carte bună, dar - cred eu - autorul se lungește un pic prea mult, iar actiunea fine după jumătatea cărții.


Nota mea: 4 ⭐⭐⭐⭐

Lectură plăcută!


Postări conexe

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page