top of page
  • Poza scriitoruluiCristina Mihai

Recenzie | "Soția plantatorului de ceai" de Dinah Jefferies

Tanara Gwendolyn Hooper ajunge in exoticul Ceylon, nerabdatoare sa inceapa o viata noua ca sotie. O intampina insa un sot distant, secretos si intotdeauna ocupat. Explorand singura plantatia de ceai, Gwendolyn descopera usi incuiate, rochii vechi si alte semne ale unui trecut necunoscut. Cand trebuie sa aduca pe lume un copil, trebuie si sa-i dezvaluie lui Laurence adevarul.



"Soția plantatorului de ceai" este un roman exemplar, care m-a atras în peisajul și decorul istoric al Ceylon-ului, colonie britanică ce astăzi este cunoscută drept Sri Lanka.


Gwen, în vârstă de numai 19 ani, s-a căsătorit cu Laurence, un văduv ce deținea o plantație de ceai în Ceylon. După o poveste de dragoste apărută din neant și o logodnă extrem de scurtă, cei doi s-au căsătorit în Marea Britanie, iar ea și-a urmat soțul, Gwen fiind hotărâtă să știe tot despre afacerea soțului ei și să fie o soție exemplară.


Cu toate acestea, încă de la început, Gwen descoperă că soțul ei este încă bântuit de moartea primei sale soții. Relativ repede, Gwen realizează că trebuie să facă față și cumnatei ei, Verity, care dorește să-l păstreze pe Laurence doar pentru ea. Fiind un bărbat bogat și dorit de femei, Gwen trebuie să privească doamnele cum roiesc în jurul soțului ei.


La început, căsnicia nu este așa cum și-a închipuit-o.

Soțul ei este mai mult plecat, plantația ocupând primul loc, este mai tot timpul singură, nu are prieteni sau familie și nu reușește să se integreze în cmunitate. Gwen va trebui să ia o decizie care îi va rupe inima în bucăți, în timp ce atmosfera care o înconjoară va deveni apăsătoare.


La un moment dat, începuseră să mă enerveze toate personajele. Verity, cu siguranță, era un personaj toxic, dar de cele mai multe ori am fost iritată de Laurence care, în mod constant, a închis ochii la probleme care o afectau pe Gwen și continua să îi țină prin preajmă pe oamenii care îi provocau neliniști și probleme. Acest cuplu se va confrunta cu o adversitate incredibilă, va supraviețui greutăților și va îndura multe. Fiecare dintre ei va comite greșeli, va lua decizii proaste și va păstra secrete întunecate.


Diviziunea rasială este una dintre temele principale ale cărții.

Un subiect tabu care provoacă, până și în prezent, atâtea neînțelegeri. Este atât de trist să vedem cum această situație s-ar fi putut dovedi a fi diferită dacă nu ar fi existat aceste prejudecăți. Totuși, schimbarea concepțiilor înrădăcinate se face foarte greu, cu multă muncă, și cu ajutorul culturii. Dacă oamenii aleg să fie ignoranții la problemele cu care societatea să confruntă, niciodată nu va exista o schimbare durabilă.


Oricum, aceasta este o poveste de dragoste, una care dovedește puterea iubirii și care poate să depășească gelozia și durerea. O poveste care poate da inimii forța de a ierta, de a accepta, de a schimba lucrurile și de a merge mai departe, cu speranță reînnoită.


Acesta este un roman bine scris, cu detalii istorice foarte bine documentate, plasat într-o locație magică și plin de drame captivante. Personajele sunt foarte bine construite, în special la nivel emoțional. Mi-a plăcut atmosfera din carte care m-a dus într-o perioadă îndepărtată și care m-a transpus într-un loc de mult uitat.


Nota mea: 4 ⭐⭐⭐⭐

Lectură plăcută!


Postări conexe

Afișează-le pe toate
bottom of page