top of page
  • Poza scriitoruluiCristina Mihai

Recenzie | "Reziliența" de Bogdan Hrib (Stelian Munteanu #6)

Angajat să elucideze moartea fiicei unei important baron local, Stelian Munteanu este prins într-o complicată pânză de păianjen cu grave implicații geopolitice. Împreună cu experimentatul Tony Demetriade și tânăra Anabella Păduraru, poliția britanică și serviciile secrete românești investighează o serie de evenimente care par să ducă spre o criză fără precedent în Estul Europei.


Personaje noi și vechi, răsturnări de situație, politică, corupție, iubiri și trădări, mistere aparent imposibil de rezolvat – toate se amestecă cu doze potrivite.



Ca de obicei, eu încep cu ultima carte din serie. Este prima mea întâlnire cu Bogdan Hrib și pot să spun că am rămas plăcut surprinsă de modul în care a fost scrisă cartea. Acum nu mai rămâne decât să iau și primele cinci cărți din serie, ca să înteleg mai bine cum au fost conturate personajele și istoria lor din spatele glumelor :).


O siucidere suspicioasă a unei românce la Londra, care se dovedește a fi doar prima verigă dintr-un lanț al unor evenimente cel puțin ciudate, pornesc o serie de evenimente în centrul cărora se află Stelian Munteanu. Tatăl îndurerat este convins că fiica lui nu s-a sinucis și îl angajează pe Stelian Munteanu să descopere cine este criminalul fiicei lui.


Aici încep să apară diverse personaje suspecte și cu afaceri care de care mai dubioase. Victima, Ana Coman, este fiica unui cunoscut mogul român care deține o serie de afaceri la limita legii în România. Ea lucrează la Institulul Cultural Român de la Londra, nu participă la afacerile tatălui său și nu pare să aibă legături amoroase cu persoane cu trecut dubios.


Pavel Coman - tatăl Anei - este convins că fiica lui a fost ucisă de un rival și-l trimite pe Stelian la Londra ca să investigheze moartea fiicei lui de la fața locului, împreună cu Jack King, un tip aparent dubios și periculos, dar suficient de inteligent cât să-l surprindă pe Stelian.


Este un caz complicat pentru că primo, nu au niciun suspect, segundo, Ana nu era implicată în nicio activitate la limita legii și terțio, totul indică o siucidere.


Cazul ia cu totul o altă turnură în momentul în care și Pavel Coman este găsit ucis în propria casă, iar la Londra mai au loc alte câteva atacuri armate.Stelian nu reușește să facă legătura între toate evenimentele, nu-și poate da seama care este legătura între atacuri si evenimentele de la București.


În poveste intervine și partea politică (sau mai bine zis geopolitică). Teorii conspiraționite și planuri nebunești care nu fac decât să pună în pericol zeci de vieți omenești și totul doar pentru grandomania unui singur om. Of, lumea chiar nu învață nimic din istorie și avem atâtea exemple...


„Reziliență” este un roman polițist și un thriller politic, plin de mister și suspans. Ancheta este neclară, pistele nu se leagă, fiecare personaj are propiile interese și încurcă mai mult ancheta. Miza este una uriașă, iar poliția română se vede nevoită să colaboreze cu cea britanică pentru pune capăt acestui joc ilogic. Acțiunea nu este una alertă, dar multitudinea detaliilor și modul în care este scris romanul te fac să fii atent și să vrei să citești mai mult.


Nu este un roman polițist obișnuit, personajele sunt complexe si ascund multe secrete, niciunul dintre cei implicați nu este fără pată, dar este un roman pe care trebuie să îl citiți dacă sunteți pasionați de mister, geopolitică și dacă vă plac răsturnările de situație. Finalul este unul la care nu m-am așteptat, pe care nici măcar nu l-am prevăzut.


Este o carte pe care o recomand și care, vă promit, nu o să vă dezamăgească!


După absolvirea ingineriei civile la București, Bogdan Hrib a început o carieră variată cuprinzând profesiile de fotograf, jurnalist (din 1991), director al agenției de publicitate (1992) și editor de carte (din 1993).


Debutul lui Bogdan Hrib ca scriitor de ficțiune criminală a venit în 2007 cu Filiera grecească (The Greek Connection), prima carte din seria Stelian Munteanu. A fost urmat de Blestemul manuscrisului, în 2008, Somalia, Mon Amour, în 2009, Ucideți generalul, în 2011, tradus și publicat de Profusion Publishers ca Kill the General, în noiembrie 2011, și Patimile doamnei ministru, în 2016. Romanul Ultima fotografie, publicat în 2012, nu este ficțiune criminală. Cel mai recent roman semnat de Bogdan Hrib este Reziliență, carte publicată în 2020 si este cel de-al șaselea volum din seria Stelian Munteanu.


Fotograf entuziast, Bogdan este membru al Asociației Fotografilor din România și are un doctorat în fotografia de presă din România. Din 2008, Bogdan a fost directorul editorial al Crime Scene Publishing din București. De asemenea, a fost vicepreședinte al Clubului Scriitorilor de Criminalitate din România (din 2010) și a fost consilier editorial al Revistei Flacăra (2010-12).


Cărțile pot fi achiziționate de pe Libris sau de pe site-ul editurii Tritonic.


Nota mea: 5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Lectură plăcută!


Postări conexe

Afișează-le pe toate
bottom of page