top of page
  • Poza scriitoruluiCristina Mihai

Recenzie | "Prințesa ghețurilor" de Camilla Läckberg (Fjällbacka #1)

Mister si secrete de familie intr-un roman de suspans irezistibil de captivant Un incident neprevazut tulbura linistea oraselului Fjllbacka, aflat undeva pe o insula din arhipelagul suedez.


Frumoasa Alexandra este gasita dupa mai multe zile moarta, in cada. Insa trupul ei inghetat si-a pastrat tot farmecul, iar Alexandra pare a fi o printesa a gheturilor.

Erica Falck este cea care o descopera pe Alexandra, fosta prietena din copilarie. Erica e o scriitoare de biografii, care acum - dupa moartea parintilor ei - s-a retras temporar in orasul sau natal, pentru a scrie o noua carte.


Erica este rugata de familia Alexandrei sa scrie un articol in memoria acesteia. Si, pe masura ce incearca sa afle cat mai multe lucruri despre fosta ei prietena, Erica descopera o serie de secrete teribil de intunecate.



Genul Nordic Noir (sau Scandinavian Noir) este un gen literar ce a prins amploare în anii 1990 în țările nordice. Romanele sunt scrise din perspectiva detectivilor ce ancheteaza diverse cazuri de crimă, situate într-o atmosferă sumbră și apăsătoare, în peisaje reci, cu criminali care mai de care mai macabrii.


Este total opus stillului european de scriere a romanelor (denumit și whodunit), mai ales în cazul romanelor britanice. Popularitatea genului s-a extins și în televiziune, cele mai reușite seriale fiind The Killing, The Bridge, Trapped sau Bordertown.


Erica Falck este personajul principal al romanului, o scriitoare inteligentă și independenta, care nu a reușit să își dea seama în 35 de ani ce așteptări are de la viață, asta până când îl reîntâlnește pe Patrick – cel mai bun prieten al ei din copilarie.


Fjällbacka este un orășel turistic și pescăresc de coastă aflat în partea de vest a Suediei, cu o populație de 862 de persoane (numar estimat la finalul anului 2019). În acest sătuc de vacanță, unde toată lumea cunoaște pe toată lumea, are loc o crimă macabră.


Alexandra Wijkner este găsită moartă în propria cada și, deși totul indică sinuciderea, Erica este convinsă că mai sunt alte secrete de aflat pentru că Alex un ar avea niciun motiv să își ia viața: are o familia frumoasă, un soț iubitor și un job pe care-l iubește la o galerie de artă din Stockholm. Se afla în Fjällbacka doar ca să pună la punct vânzarea casei părintești, urmând să se întoarcă în capitală imediat după aceea.

Polițistul desemnat pentru investigarea cazului este Patrick Hedstrom, prietenul din copilăriei al Ericai, unde investigator tânăr și timid, ce este decis să rezolve cazul, chiar și fără ajutorul colegilor săi. Erica fusese una dintre prietenele Alexandrei în copilărie, iar acum este convinsă că totul este legat de o presupusă dispariție a unui afacerist, petrecută în urmă cu două decenii.


Secrete din viața victimei ies la iveală: o relație extra-conjugală cu un pictor local în aflat în declin și o sarcina pe care o ținea ascunsă de toți, inclusiv de soțul ei căci copilul un era al lui. Investigația dezgroapă taine păstrate de aproape 3 decenii cu ani de vinovăție - ce duc la sinucidere, ne arată lăcomia unora și dorința de a păstra aparențele cu orice chip și evidențiază lenea, dezinteresul și corupția Poliției locale în rezolvarea cazurilor complicate.


Fjällbacka, Suedia

Pe fundalul acestor nenorociri, vedem cum se dezvoltă povestea de dragoste dintre Patrick si Erica.


Erica este o femeie puternică, un excelent detectiv, o prietenă extraordinară și un jurnalist pornit să afle adevărul. În amintirea zilelor din tinerețe, este decisă să afle totul despre Alexandra, iar ca să facă asta, nu se teme să pună întrebări, îi suspectează pe toți și nu îi este frică să-și acuze cel mai bun prieten (care este și fost iubit, dar și bărbatul cu care Alex avea o altă aventură).


Finalul te va lăsa mască, căci motivul este nu doar șocant, ci și uimitor de banal. Adevărul iese întotdeuna la iveală, imediat sau după mai mulți ani, însă totul se află, mai ales atunci când comunitatea este mică.



Jean Edith Camilla Läckberg Eriksson s-a născut la 30 august 1974 în Fjällbacka. A absolvit Facultatea de Afaceri, Economie si Drept din Gothenburg și s-a mutat la Stockholm, unde a lucrat ca și economist. Și-a început cariera de “Europe’s Queen of Crime” în cadrul unui curs de scriere primit cadou, când a început să puna pe hartie primele cuvinte din romanul ce avea să devină bestseller, “Prințesa gheșurilor” (“The ice princess”). După debutul romanului, a vizitat toate librăriile din Suedia pentru a se face cunoscută.


Cărțile din seria Fjällbacka au stat la baza serialului “The Fjällbacka Murders”, apărut în 2012, și a filmului “The Hidden Child”, apărut în 2013.



De asemenea, Camilla este afaceristă de succes, dar și organizatoare activă a unor acțiuni caritabile pentru copii bolnavi de cancer. O puteți găsi pe Facebook, Instagram, Twitter, Goodreads sau pe site-ul www.camillalackberg.com .


Nota mea: 5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Lectură plăcută!


Postări conexe

Afișează-le pe toate
bottom of page