top of page
  • Poza scriitoruluiCristina Mihai

Recenzie | "Cortina: ultimul caz al lui Poirot" de Agatha Christie (Hercule Poirot #42)

Carierele de detectivi ale lui Hercule Poirot şi Hastings se apropie de sfârşit, iar ironia sorţii face ca cei doi prieteni să se întoarcă la Styles Court, frumosul conac de ţară unde, cu mulţi ani în urmă, au rezolvat primul lor caz. Deşi micuţul belgian este de acum bătrân şi chinuit de artrită, celulele sale cenuşii funcţionează de minune.


Cu toate acestea, atunci când Poirot declară că unul dintre oaspeţii aparent inofensivi de la Styles este autorul a cinci crime, multă lume îi pune judecata la îndoială. Numai Poirot ştie că trebuie să prevină cea de-a şasea crimă înainte de căderea cortinei - iar de data aceasta istoria nu se va mai repeta."For a murderer, my friend, is more conceited than any creature on this earth. A murderer is always more clever than anyone else- no one will ever suspect him or her- the police will be utterly baffled."

Am citit multe dintre numeroasele mistere ale lui Poirot, nu știu dacă pe toate, și am observat că nu există niciun model, în afara unui cadru idilic și confortabil, de cele mai mult ori. Fiecare mister, suspect de crimă, fiecare final... toate sunt unice și asta îmi place la nebunie. În general, când citești multe cărți ale unui singur autor, unele lucruri devin previzibile, dar aici niciodată nu știi la ce să te aștepți.


Singurul lucru pe care l-am învățat după ce am citit cărțile Agathei Christie este că așteaptă-te la neașteptat și totuși nu vei ghici cât de șocant poate fi! Acesta este ultimul mister din seria aventurilor lui Hercule Poirot și aș recomanda să citiți prima carte din această serie - "Misterioasa afacere de la Styles" înainte de citi această carte, deoarece ambele mistere au loc la conacul Styles și există mici referiri la prima carte.


"And suddenly from nowhere, a vague feeling of uneasiness and disquiet assailed me. It was not safe- it was not right- to plan happiness here. There was something malignant about the air of Styles."

În ultimul său caz, Poirot se întoarce acolo unde a început totul, la Styles. Aici, un Poirot bătrân și bolnav fizic încearcă să rezolve cea mai mare provocare a carierei sale: trebuie să conecteze o crimă, care pare a fi unică, cu o serie de crime. Criminalul este atât de viclean, dar existența lui este necunoscută tuturor, cu excepția lui Poirot. Poirot și Hastings se reunesc, în acest ultim caz, pentru a-l prinde pe X, care este inteligent și sadic, așa cum poate fi orice criminal. Există un amestec de personaje drăguțe care te fac să ai încredere în ele, dar te și îndoiești de ele, în același timp.


Ca de obicei, Agatha Christie a făcut o treabă minunată, atât atunci când a construit misterul, cât și atunci când a oferit personajelor din povestea ei profunzime. În loc să fie doar piese ale puzzle-ului misterios, toți au apărut ca personaje independente, cu propriile lor agende, speranțe și aspirații. Finalul este atât de ingenios, dar atât de complicat, a trebuit doar să stau și să diger totul.


Nota mea: 5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Lectură plăcută!
Postări conexe

Afișează-le pe toate

תגובות


bottom of page