top of page
Poza scriitoruluiCristina Mihai

Recenzie | "Biblioteca din Paris" de Janet Skeslien Charles

Paris, 1939. Tanara si ambitioasa Odile Souchet are tot ce si-a dorit: iubitul ei este un ofiter de politie aratos, iar slujba de la Biblioteca Americana din Paris este visul vietii ei profesionale. Dar cand nazistii marsaluiesc in orasul ei, Odile poate pierde tot ce are mai drag, inclusiv mult iubita ei biblioteca. Impreuna cu mai multe bibliotecare, Odile devine membra a Rezistentei si lupta cu armele pe care le are la indemana: cartile. Dar cand razboiul se termina, in loc de libertate, Odile are parte de amaraciunea unei tradari incredibile.


Montana, 1983. Lily este o adolescenta singuratica, in cautarea unei vieti mai palpitante in oraselul ei din Montana. O vecina in varsta, care traieste izolata, ii starneste interesul. Pe cand Lily descopera mai multe despre trecutul misterios al vecinei, afla ca impartasesc amandoua dragostea pentru literatura, ca au aceleasi visuri si ca sunt geloase pe aceleasi lucruri, fara sa banuiasca secretul intunecat care le leaga.



Acest roman se învârte în jurul unei distribuții distractiv de ciudate a personajelor care iubesc cărțile și bibliotecile. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, câțiva angajați dedicați ai Bibliotecii Americane din Paris au lucrat cu sârguință, și adesea în secret, pentru a livra cărți celor care nu au mai putut ajunge la bibliotecă.


Soldații închiși în diferite lagăre sau aflați pe front, clienți în vârstă sau clienți evrei care aveau interdicție. Angajații s-au asigurat că acești cititori pasionați nu au rămas fără cărțile lor iubite în care să evadeze în această perioadă neagră din istorie. Cărțile aduceau adesea confort și o modalitate de a scăpa de vremurile îngrozitoare și incerte cu care se confruntau.


Mi-a plăcut să învăț despre această bucată de istorie. Acești bibliotecari au fost eroi și-au dus iubirea pentru locul de muncă la un nivel cu totul nou. Am multă admirație pentru ei, deoarece și-au riscat viața pentru a oferi mângâiere celor care aveau nevoie.


Personajele au fost... simpatice.

Au fost multe momente emoționante, iar cadrul a fost unul extraordinar! Mi-a plăcut atmosfera bibliotecii - m-am simțeam de parcă eram chiar acolo, cutreierând printre teancuri, cu personalul bibliotecii. Aceasta a fost o poveste mai ușoară despre Al Doilea Război Mondial, și poate, de aici și nota mai mică pe care a primit-o de la mine.


Personal, consider că i-a lipsit greutatea și seriozitatea ficțiunii istorice despre care, de obicei, îmi place să citesc. M-am distrat de la început până la sfârșit, cu toate acestea, nu a reușit să mă atragă pe deplin, nu am putut să formez o legătură reală cu personajele.


Romantismul a făcut și el parte din această poveste, dar nu a fost una dintre temele principale. Per total, aceasta a fost o poveste ușoară, distractivă, inspirată din acțiunile "rezistenței" din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Este o carte pe care o recomand celor cărora le plac romanele de ficțiune istorică mai ușoare.


Nota mea: 3 ⭐⭐⭐

Lectură plăcută!


Postări conexe

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page