top of page
Poza scriitoruluiCristina Mihai

Recenzie | "Acolo unde se avântă vulturii" de Alistar MacLean

Maestrul romanului de acțiune și suspans.

Într-o noapte de iarnă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, șapte bărbați și o femeie din forțele speciale britanice sunt parașutați pe un munte din Germania. Obiectivul lor: un castel aparent inaccesibil din Alpi, numit Castelul Vulturilor, în care se află sediul Gestapoului.


Misiunea lor: să salveze un general american, capturat de germani, înainte ca anchetatorii naziști să-l forțeze să dezvăluie planurile secrete ale Zilei Z. Dar o astfel de misiune îndrăzneață nu poate fi niciodată simplă, și destul de curând tensiunea crește, pe măsură ce membrii echipei încep să moară, iar adevărata misiune se dovedește a fi infinit mai complicată decât ar fi putut părea la prima vedere.


“Pentru el, vibraţiile puternice erau, neîndoios, la fel de relaxante ca serviciile celui mai blând masor, zgomotul asurzitor al motoarelor, un bun somnifer, iar temperatura din jur, potrivită pentru un individ pasionat de lecturi uşoare.”



Nu credeam vreodată că o să ajungă o carte să îmi placă chiar de la prima pagină. La a doua pagină zâmbeam, iar deja la a treia râdeam din tot sufletul 😊.


Acțiunea romanului se petrece pe perioada a 24 de ore în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. John Smith si echipa sa trebuie să se infiltreze în interiorul castelului Schloss Adler (supranumit și Castelul Vulturilor) pentru a salva un general amercan care a fost prins de nemți după ce avionul lui s-a prăbusit în Alpi. În misiunea lor, spionii au parte de tot felul de obstacole care mai de care mai periculoase. Misiunea lor: să salveze ostatecul și să rămână în viață!



Maiorul Smith dovedește incontestabile calități de lider, dar și inteligență ieșită din comun ce le salvează viețile de nenumărate ori. Este cu un pas înaintea băieților răi si e atent la detalii. Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult la Smith este calmul cu care tratează orice situatie, și culmea, mereu reușește să acționeze în așa fel încât să scape la limita din mâinile inamicului. Nu se lasă intimidat sau distras de la misiune, abia în momentul încheierii acesteia își permite să dea frau liber emoțiilor.


Atitudinea lui Smith este revigorantă!


Romanul este plin de acțiune, de ține în suspans încă de la primele pagini. Descrierile sunt clare, la obiect, chiar dacă povestea este plină de detalii. Modul în care este scris romanul, ne face pe noi să ne imaginăm fiecare miscare pe care o face Smith și combină perfect seriozitatea misiunii cu umorul replicilor dintre personaje. Se pare că spionajul nu e chiar floare la ureche, mai ales pe timp de război.



Cartea continuă să surprindă până la ultima pagină, nu te lasă să te plictisești și nici nu poți să știi la ce să te astepți de la următoarele rânduri. Cartea se citește foarte repede, te ține într-o stare continuă de teniune și nu o poți lăsa din mână până ce nu descoperi cine este vinovatul și care este, de fapt, misiunea din spatele misiunii.


Romanul „Acolo unde se avântă vulturii” a beneficiat de o ecranizare celebră, cu Richard Burton, Clint Eastwood și Mary Ure în rolurile principale.



Mie mi-a amintit de cărțile cu James Bond.


Nota mea: 5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Lectură plăcută!


Postări conexe

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page