top of page
  • Poza scriitoruluiCristina Mihai

A fost descoperit un manuscris a lui Anthony Burgess, o continuare a romanului "Portocala mecanică"

Conform celor de la BBC, un manuscris al lui Anthony Burgess, care ar fi caracterizat ca o continuare a romanului „Portocala mecanică" ("A Clockwork Orange”), a fost descoperit în arhiva personală a autorului. Manuscrisul „A Clockwork Condition”, are peste 200 de pagini și reprezintă o colecţie a gândurilor lui Burgess despre condiţia umană. El dezvoltă numeroase teme din cartea lansată în 1962, unde este spusă povestea încercării statului de a „vindeca” un adolescent delincvent.

Romanul nefinalizat este „în parte, reflecţie filozofică şi autobiografie”. Burgess povestește şi despre controversa din jurul adaptării cinematografice a romanului „Portocala mecanică" a lui Stanley Kubrick, lansată în 1971. Filmul ce l-a avut p Malcolm McDowell în rolul principal, a fost criticat că ar fi inspirat comiterea a numeroase crime şi a fost interzis în anumite orașe din Marea Britanie.

După moartea lui Kubrick, în 1999, filmul a fost relansat în cinematografele britanice.

În Statele Unite, „Portocala mecanică” a fost un succes în box office şi a fost nominalizat la categoria „Cel mai bun film” a premiilor Oscar. Manuscrisul „A Clockwork Condition” nu a fost publicat şi a fost găsit printre documentele personale ale autorului în casa acestuia din Bracciano, în apropiere de Roma. Atunci când casa a fost vândută în 1993, după moartea autorului, arhiva a fost mutată în Manchester, unde este administrată de International Anthony Burgess Foundation.

Burgess explică şi originea titlului neobişnuit al romanului din 1962. „În 1945, întors din armată, am auzit un bărbat în vârstă de 80 de ani într-un pub din Londra spunând că cineva a fost «nebun ca o portocală mecanică». Pentru aproximativ 20 de ani, am vrut să folosesc asta ca titlu pentru ceva. Era o figură de stil şi cerea să fie folosită pentru titlul unei lucrări care combina o problemă a tradiţiei cu o tehnică bizară.”

Profesorul Andrew Biswell, director al International Anthony Burgess Foundation, a spus: „Această continuare remarcabilă a "A Clockwork Orange" nepublicată aruncă o nouă lumină asupra lui Burgess, Kubrick şi controversei din jurul celebrului roman. "The Clockwork Condition" oferă un context pentru cea mai cunoscută operă a lui Burgess şi amplifică viziunea lui despre crimă, pedeapsă şi efecte posibil corupătoare ale culturii vizuale.”

"Portocala mecanică" este un roman științifico-fantastic satiric distopic de comedie neagră scris în 1962 de Anthony Burgess. Romanul are loc într-o societate din viitorul apropiat, care are o subcultură a tineretului de o violență extremă. Protagonistul adolescent, Alex, povestește exploatările sale violente și experiențele sale cu autoritățile statului care intenționează să-l reformeze.


Cartea este parțial scrisă într-un argou fictiv cu influență rusă denumit „Nadsat” (de la sufixul în rusă pentru adolescent). Potrivit lui Burgess, romanul a fost un "jeu d'esprit", fiind scris în doar trei săptămâni. Manuscrisul original se află la Universitatea McMaster din Hamilton, Ontario, Canada, de când instituția a achiziționat acest document în 1971.


În 2005, romanul a fost inclus pe lista revistei Time a celor mai bune 100 de romane în limba engleză și a fost numit - de către Modern Library - drept unul dintre cele mai bune 100 de romane în limba engleză ale secolului XX.

Postări conexe

Afișează-le pe toate
bottom of page