Unul dintre cele mai frumoase sentimente este să cunoști persoane prin intermediul hobby-urilor similare. Să descoperi o personalitate similară, cu care poți să comentezoi, să râzi, și să creezi momente speciale.
Pe Elena am cunoscut-o prima data prin intermediul cărții ei. Abia după asta am început că comentam Anthos și să vorbim ore nesfârșite despre cărți, să comentăm personaje și să găsim inspirație și idei pentru alte cărți noi. Să vorbim despre călătorii, despre pasiunea amândurora pentru Grecia, mâncarea delicioasă și despre ceea ce ne inspiră în fiecare zi.
C. Bună, Elena! Mă bucur că ți-ai putut rupe din timp pentru a-mi răspunde la câteva întrebări. Înainte de a vorbi puțin despre literatură și despre cărțile pe care tu le-ai scris sau pe care ai în plan să le scrii, vorbește-mi un pic despre tine și despre hobby-urile tale.
E. Bună, Cristina! Cu mult drag! Și eu îți mulțumesc că te-ai gândit la mine.
Aceasta este partea cea mai grea: să vorbesc despre mine, însă voi încerca. Sunt absolventă a Universității Ovidius din Constanța unde am terminat Științe politice, dar și masterul în Politici Europene de dezvoltare regională. Nu sunt o fire vorbăreață și de aceea de multe ori par arogantă, însă este doar felul meu de a fi.
Sunt o persoană introvertită, cu prieteni puțini, dar buni.
Ador călătoriile și mâncarea grecească, să citesc și, nu în ultimul rând, să scriu. Sunt atrasă de orice implică un proces de creație. De aceea, de curând, am început să mă ocup de design-ul unor bijuterii.
C. Scriitor, mama full time, ai job-ul tău pe care-l iubești și care-și place. Dacă ar fi să le împărți în 100%, care dintre ele ești cel mai mult? Și către care dintre ele aspiri în caz că nu coincide deja cu rolul pe care deja îl ai în prezent?
E. În momentul actual, 50% din timp îl dedic fetiței mele și familiei, 30% jobului și 20% scrisului. Și îmi place noul meu rol la nebunie, chiar dacă de aproximativ 2 ani scriu doar noaptea, pe telefon, din lipsă de timp. Aș dori să dedic puțin mai multă atenție pasiunii mele, însă acest lucru cred că va veni natural, odată ce fetița mea va mai crește.
C. De ce Salonic și nu București? De ce Grecia și nu Romania? Ce simti ca te atrage și te apropie cel mai mult de patria elenă?
E. Nu pot spune că prefer Grecia în detrimentul României deoarece am ales în continuare să locuiesc aici. În afara faptului că soțul meu este de origine elenă, dintotdeauna m-am simțit apropiată de această țară, fără să am vreo explicație logică. Este doar ceea ce simt.
Când merg acolo scriu mult, inspirația vine într-un mod natural, mâncarea este extrem de bună, dar și oamenii sunt calzi și primitori. Grecia nu este doar un loc, este o experiență, un dar făcut omenirii și leagănul civilizației. Cu toate astea, nu aș părăsi Romania pentru nimic în lume.
C. Care este prima carte pe care ți-ai cumpărat-o singură, din primii bani pe care i-ai avut pe mână?
E. Țin minte că eram clasa a treia când mi-am cumpărat o cutie albastră – pe care încă o mai am – în care erau 5 cărțulii, toate scrise de Hans Christian Andersen. Mai târziu, a urmat Cuore de Edmondo de Amicis.
C. Ai vreun erou din literatură cu care ți-ar plăcea să stai de vorbă? Ați purta o conversație formală sau relaxată?
E. Greu de ales! Însă aș înclina către două personaje: Sherlock Holmes, detectivul cu o minte sclipitoare creat de Sir Arthur Conan Doyle și Scarlett O’Hara, eroina cu o ambiție ieșită din comun care a făcut-o, de altfel, iconică.
Cred că am purta o conversație relaxată. Aș vorbi cu ei cu multă admirație și respect, însă aș încerca să obțin informații pe care noi, ca și cititori, am fi curioși să le aflăm. De exemplu dacă Sherlock Holmes a avut vreodată cazuri nerezolvate și care ar fi fost acelea. Iar pe Scarlett O'Hara cum a reușit să-și adune puterile pentru a naviga prin evenimentele tumultuoase din epoca Războiului Civil american.
Orice personaj are mai multe straturi pe care, poate că nu le putem cuprinde atunci când citim.
C. Este vreuna dintre cărțile autorilor tăi preferați sau care ți-au influențat opera, acea carte pe care ai fi vrut s-o scrii tu, dar e ca și când ți-a luat-o unul dintre ei înainte? Și dacă da, care?
E. Să fim onești, majoritatea cărților pe care le citim, ne influențează într-un fel sau altul. Prin urmare, există o oarecare influență și asupra operelor. Bineînțeles că mi s-a întâmplat să duc într-o anumită direcție povestea și să-mi amintesc ulterior că există deja ceva asemănător într-o altă operă și m-am văzut nevoită să rescriu acea parte.
Și ca să-ți răspund la întrebare, da, ar fi cărțile lui Dan Brown.
C. Ce s-a schimbat la scriitorul Elena Petrea din momentul în care a scris primele pagini până când s-a văzut înconjurat de sute de exemplare din primul roman ce așteptau să fie semnate?
E. Am simțit responsabilitate și recunoștință. Responsabilitatea de a nu dezamăgi publicul pe care mi l-am format și recunoștință atât pentru fetele care citesc cărțile pe care le-am scris, dar și pentru cele care abia încep să descopere romanele mele. Încerc în fiecare zi, puțin câte puțin, să-mi îmbunătățesc stilul de a scrie, să învăț de la marii scriitori tehnici și modalități cât mai originale de a construi povești.
Nu-mi doresc să scriu de dragul de a scrie. Îmi doresc să rămân în sufletele celor care mă citesc. Consider că am o datorie morală pentru cei care mă susțin și îmi oferă din timpul și, de ce nu, banii câștigați prin multă muncă.
C. În ce gen se încadrează romanele tale – căci deja nu mai vorbim de un singur roman publicat? Obișnuiești să citești care fac parte din acest gen (aceste genuri)?
E. Romanele mele sunt romance sau mafia romance. Sunt cărți în care am combinat suspansul și acțiunea cu pasiunea și dragostea. Citesc și astfel de povești, bineînțeles, însă majoritatea cărților din biblioteca mea sunt thrillere. :)
C. Care este autorul preferat din literatură? Crezi că el a influențat modul în care tu scrii?
E. Îmi este greu să aleg doar unul. Aș putea menționa Harlan Coben, David Baldacci, Jane Austen. Da, scrierile lor m-au făcut să fiu mai atentă la detalii și am învățat cum să dozez suspansul până în punctul culminant.
C. Îți planifici următoarele "lovituri" literare sau le lași să vină de la sine?
E. Oricât de mult aș încerca să planific, nu îmi iese. Și asta pentru că scriu atunci când simt, cum simt și despre ce simt. Sunt zile-n care nu aștern niciun cuvânt și sunt zile în care mi-ar mai trebui o pereche de mâini să scriu cât mai repede tot ceea ce am în minte.
De exemplu am o trilogie pe care trebuie să o termin, însă nu am reușit să mă mai conectez cu povestea celor doi și am abandonat-o pentru moment, mă concentrez asupra alteia.
C. Crezi că prieteniile literare au puterea să dărâme antipatiile de aceeași natură? Cu alte cuvinte, învinge binele în contextul relațiilor din mediul literar actual?
E. Nu știu dacă aș putea vorbi la general, prefer să mă rezum la mine. În cazul meu, există puține prietenii în acest context, în rest sunt cunoștințe.
Având această activitate atât de frumoasă în comun – scrisul – poate că binele ar trebui să învingă, însă suntem oameni ca toți ceilalți.
Doar pentru că suntem autori, asta nu ne face cu ceva mai speciali decât alte persoane sau grup de persoane care au interese comune. Deci consider că este normal să nu placem pe toată lumea și să nu fim plăcuți, la rândul nostru, de toți.
C. În calitate de autor român contemporan la început de drum, crezi că românii citesc?
E. Nu pot spune că suntem un popor de cititori înrăiți, însă nu stăm nici foarte prost la capitolul acesta. Chiar dacă felul în care consumăm în ziua de azi literatură s-a schimbat. Acum nu există doar formatul fizic al unei cărți, ci putem opta și pentru ebook sau audiobook. Iar cea din urmă este o alegere potrivită pentru o persoană care este foarte activă și nu beneficiază de prea mult timp liber.
C. Îți mulțumesc pentru răspunsuri și îți urez mult succes! Înainte de a îți lua la revedere de la cititori, spune-le ceva despre omul Elena. Dacă nu știi ce, ne mulțumim să știm care este jobul de vis pe care ți l-ai dori 😊
13. Îmi plac avioanele! Și poate că dacă aș avea puterea de a da timpul înapoi, m-aș îndrepta către pilotaj. 😁
Mulțumesc, Cristina pentru timpul și prietenia ta! ❤️
Comments