top of page
  • Poza scriitoruluiCristina Mihai

Primul meu hamster. Cum să ai grijă de ei în mod corespunzător.

Anul 2020 a venit cu foarte multe schimbări, atât pe plan personal, cât și pe cel profesional. Pe lângă pandemia care a blocat absolut tot, eu am mai adus cu mine încă un bagaj cu probleme. Prin urmare, am decis să îmi iau un animăluț căruia să îi ofer grija și iubirea mea și care să îmi facă zilele mai senine.


Din varii motive, nu am putut să îmi iau un câine sau o pisică. Prin urmare, trebuia să fie un animălut mic, care să nu cauzeze multe distrugeri, dar care să fie la fel de adorabil. Nu a fost o decizie grea, ba din contră. Așa am ajuns să îmi cumpăr un hamster.



Într-o zi toridă de sămbătă ne-am înarmat cu răbdare și am plecat spre pet shop. Nu trebuie să vă mai spun că nu făcusem niciun research în prealabil. Nu știam absolut nimic despre ei. AM achiziționat toate cele necesare în urma sfaturilor primite de la domnișoara de acolo, am luat piticul (credeam eu că este mascul) și ne-am întors acasă entuziasmați de faptul că avem un nou membru al familiei, un hamsterici mic si adorabil. Doar că... habar nu aveam de câte probleme o să mă lovesc.


Sherlock, căci așa îl chema pe "masculul meu feroce", a fost foarte liniștit în primele zile alături de noi. Un mediu nou, o casă nouă, mirosuri și zgomote noi... l-am lăsat liniștit ca să se obisnuiască. În acele prime zile nu i-am schimbat decât mâncarea și apa și obișnuiam să îi vorbesc atunci când vedeam că iese astfel încât să se obisnuiască cu vocea mea suavă (ha, ha, ha :D).


După vreo 4 zile, când piticul meu a prins curaj, au început si problemele. Pe timpul zilei totul era bine, căci el dorme, dar noaptea rodea gratiile cuștii de zor. Pentru mine era ca picătura chinezească și nu puteam să dorm deloc. Atotputernicul Google ne spunea că asta este un semn de stres, dar eu nu reușeam să îmi dau seama cu ce îl stresam pe bietul animal. Când am început să caut detalii despre hamsteri (abia acum) am dat peste grupul de Facebook 🐾Hamsteri si alte rozatoare🐾 .


P.S. Între timp am aflat că Sherlock era, de fapt, o Sherlockitza :).


Am povestit adminelor care-mi sunt problemele, iar ele mi-au oferit răspunsuri pertinente și de foarte mare ajutor. Era clar că trebuia să fac anumite schimbări: cușca era mult prea mică (53 x 32), roata nu era suficient de mare (diametru de 15 cm), beddingul utilizat era insuficient, iar nisipul era mult prea prăfos.



Așadar, în următoarele 2 zile am luat Amazonul la puricat și am început să plasez comenzi: roată nouă, așternut corespunzător, mâncare calitativă și o căsuță nouă pentru piticul meu. Până a venit cutia de depozitare de la IKEA, Sherlock a stat într-o cutie de carton care era mult mai mare față de cușca lui. Nu recomand ca hamsterii să fie ținuți în cutii de carton pentru că o pot roade și pot evada, dar eu am avut parte de un hamster foarte liniștit.



Deși nu am realizat asta la început, un mediu adecvat pentru animăluțe îi face pe aceștia să devină mult mai sociabili. Nu vor mai fi stresați din prisma cuștii prea mici sau a lipsei de bedding.


În cutia lui cea nouă (dimensiuni 78 x 53 x 42), piticul a avut parte de 15 cm de bedding ca să poată săpa liniștit, o roată cu diametru de 20 cm, multe asunzători de plastic, lemn și ceramică, jucării de ros și o baie de nisip spațioasă.


Totuși, am vrut ca hamsterul meu să aibă o casă și mai mare pentru a nu se plictisi. Prin urmare, prietenul meu - Amazon - m-a ajutat și de această dată. După un hamster haul :))) am ajuns să îi construiesc un adevărat imperiu, o cușcă de 140 x 70 x 35.



Ce am învățat eu după această experiență?


-> Gândiți-vă bine înainte de a vă lua un animăluț, dacă puteți avea grijă corespunzător de el. Nu sunt jucării pe care să le puteți arunca atunci când v-ați plictisit.

-> Faceți research înainte de a merge la cumpărături ca să știți ce produse să achiziționați. Astfel, o să luați cele mai bune produse de prima dată și nu veți face cheltuieli suplimentare.

-> Pregătiți cușca înainte de a aduce piticul acasă astfel încât stresul să fie minim pentru el.

-> Adoptați animăluțele, nu le cumpărați. Pe lângă faptul că cei adoptați pot fi mult mai blanzi decât cei cumpărați, astfel nu încurajați îmblânzirea neetică a animalelor.

-> Hamsterii sunt animale solitare, deci o cuscă pentru un hamster. Dacă țineți 2 hamsteri în aceeași cușcă, ei se pot bate până ce unul din ei va muri.

-> Nu încercați să înmulțiți hamsterii dacă nu aveți cunoștiințte despre genetica lor și dacă nu sunteți crescători etici.

-> Bilele de hamsteri nu sunt bune pentru ei. Acestea le pot pune viața în pericol.

-> Temperatura camerei în care va fi ținut hamsterul, trebuie să oscileze între 18 si 25 de grade.


Ce produse trebuie să folosiți?

-> Cușca hamsterului

Există zeci de cutii de depozitare și cuști care să fie potrivite pentru cei mici. Trebuie să țineți cont doar de câteva lucruri:

- dimensiunea să fie cea corespunzătoare în funcție de tipul de hamster pe care îl aveți

- să fie suficient de înaltă ca să nu poată evada (în cazul cutiilor de depozitare)

- distanța dintre gratii să nu fie mare ca să nu poate să iasa (În cazul cuștilor)


-> Așternut

Sunt două tipuri de așternut ce trebuie să fie folosit:

- primul se pune la baza cuștii(2cm) pentru a absoarbe urina (eu recomand CUNPIC)

- cel de-al doilea se pune deasupra, în strat de 15 cm sau mai mult, ca hamsterul să poată săpa galerii (eu recomand Chipsi Carefresh)


-> Roată

Pentru hamsterii pitici, roata trebuie să aibă diametrul de 20 de cm. Pentru că hamsterii sunt animale nocturne, recomand o roată silențioasă astfel încât să nu vă fie afectat somnul. Cele mai bune sunt cele de la Trixie sau cele de lemn.


-> Păpică

Alimentația hamsterului trebuie să fie compusă dintr-un mix de cereale, grăunțe, seminte, mix pe care îl puteți lua din Pet-Shop. Trebuie să fie o dietă echilibrată. Pe lângă acest mix, este bine să îi dam piticului nostru mici cantități de fructe sau legume. Eu recomand Versele-Larga Nature sau Glirex.hu.

- trebuie să fie administrate cu moderație

- fructele se dau foarte rar (o dată sau de două ori pe lună)

- legumele se pot da la 1-2 zile, dar bucăți mici - cât urechea lui (de evitat salata pentru că balonează și morcovul pentru că este foarte dulce)

- seminte/viermisori/creveți - maximum 3 buc/zi - sunt snackuri, nu mâncare

- nuci/alune/fistic sunt recomandate foarte rar pentru că au în compoziție uleiuri

- toate semințele trebuie să fie crude, neprăjite, și fără sare

- whimzee - sunt utilizate pentru tocirea dințișorilor, iar hamsterii le iubesc (trebuie să fie vegetale și să nu conțină carne)


Hamsterii pitici sunt predispuși la diabet așa că aveți grijă de dieta lor!


-> Nisip

Hamsterii nu se spală cu apă și șampon. Prin urmare, ei au nevoie de nisip pentru -ași face toaleta. Atunci când achiziționați nisipul pentru ei, trebuiesă fiși atent să nu fie prăfos. Praful se poate cauza înfecții respiratorii. Eu recomand JBL Terra Sand.


-> Accesorii cușcă

Pe lângă toate cele enumerate mai sus, hamsterii mai au nevoie de un bol pentru mâncare și de un adaptor sau bol pentru apă. Acestea pot fi achiziționate de la orice pet-shop. Pe lânga asta, trebuie să mai fie multe asunzători de plastic, lemn și ceramică și jucării de ros. Ascunzătorile le puteți face și voi din role de carton sau caserole de plastic, nu trebuie neapărat să le achiziționați.


Găsiți foarte multe produse ieftine in Pepco sau Jumbo.


-> Curățenia

Hamsterii se orientează după auz și miros, având vederea foarte slabă. În momentul în care nu își mai recunosc mirosul, ei asociază totul cu un nou spațiu și aici intervine stresul piticului. Ca să evitați asta, trebuie să aveți grijă atunci când faceți curățenie.

- Spot cleaning: se vor curăța doar locurile murdare. Se face o dată pe săptămână.

- Deep cleaning: se va schimba jumătate de bedding și se va lăsa în cușcă doar beddingul curat. Se face o dată la 1-2 luni, în funcșie de mărimea cuștii.


Dacă aveți întrebări, vă așteptăm pe grupul de Facebbok.



Cu drag,

Sherlockitza & Cris



Postări conexe

Afișează-le pe toate
bottom of page