top of page
  • Poza scriitoruluiCristina Mihai

#BornToTravel: Scottish Highlands

Actualizată în: 1 mai 2022

Dacă ajungi în Highlands, vei descoperi că este exact așa cum ți-ai imaginat. Cu oameni primitori, o cultură unică, peisaje dramatice, castele romantice și o istorie fascinantă, acesta este fundalul perfect pentru o aventură scoțiană. Având o zonă atât de vastă, este dificil să știi unde să mergi în Highlands, de la animata capitală, Inverness, până la uimitoarea sa zonă rurală.


The Scottish Highlands este o regiune istorică a Scoției. Din punct de vedere cultural, Highlands și Lowlands s-au separat încă de la sfârșitul Evului Mediu, în perioada modernă, când scoțienii din Lowlands au înlocuit dialectul gaelic scoțian - în cea mai mare parte din Lowlands.Zona este foarte puțin populată, cu multe lanțuri muntoase dominând regiunea și include cel mai înalt munte din Insulele Britanice, Ben Nevis. În secolul al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea, populația Highlands a crescut la aproximativ 300.000, dar creșterea naturală a populației a fost depășită de numărul celor care au ales să emigreze (mai ales în Canada, Statele Unite, Australia și Noua Zeelandă și migrația către orașele industriale din Scoția și Anglia).


Highland Council este organismul administrativ pentru o mare parte din Highlands, cu centrul său administrativ la Inverness. Cu toate acestea, Highlands include și părți din zonele de consiliu din Aberdeenshire, Angus, Argyll și Bute, Moray, North Ayrshire, Perth și Kinross, Stirling și West Dunbartonshire. Este cea mai muntoasă parte a Regatului Unit.


Astăzi, Highlands este cea mai mare regiune producătoare de whisky din Scoția.

Zona relevantă se întinde de la Orkney până la Insula Arran (în sud) și include insulele nordice și o mare parte din Hebridele Interioare și Exterioare (Argyll, Stirlingshire, Arran, precum și secțiuni din Perthshire și Aberdeenshire).


Această zonă masivă are peste 30 de distilerii - sau 47, atunci când subregiunea Insulelor este inclusă. Primele cinci cele mai bune distilerii din Highlands includ The Macallan, Glenfiddich, Aberlour, Glenfarclas și Balvenie. În timp ce Speyside se află, cel puțin geografic, în Highlands, acea regiune este specificată ca fiind distinctă în ceea ce privește producția de whisky, căci whisky-urile single malt ale Speyside sunt produse de aproximativ 50 de distilerii.


Highland-ul scoțian bucură uriștii cu peisaje maiestuoase, sălbatice și izolate în mijlocul lacurilor și munților. Partea de nord a Scoției a strălucit pentru public în filmele din seria Harry Potter și în episoadele din primele 2 sezoane ale serialului Outlander. Fiecare centimetru din Highlands promite aventură și mister.


O excursie de o zi în Scottish Highlands.

Din cauza timpului scurt, noi am cautat un tur de o singură zi. Am achiziționat turul online, prin TripAdvisor și am avut noroc. În ziua respectivă am fost matinale, turul plecând la 7:30 am din centrul orașului Edinburgh și am avut parte de o experiență minunată. Ghidul nostru, Brian, a fost extraordinar, nu ne-am fi putut dori o altă persoană cu care să petrecem o zi în sălbaticul Highlands.Deși drumul a fost relativ lung - aproximativ 4 ore din Edinburgh - nu am simțit cum a trecut timpul. Brian ne-a povestit tot drumul anecdote despre scoțieni, am cântat, am râs, am mai învățat puțină istorie și am făcut o grămaaaaaadă de poze. Nici nu se putea altfel, la câte peisaje extraordinare are Highlands de oferit.Principala oprire a fost Fort Augustus pentru a vizita Loch Ness. Vreme de două ore ne-am putut plimba prin orășelul lângă care se afla unul dintre cele mai populare lacuri din întreaga lume.


Doritorii s-au putut plimba pe lac, în încercarea de a o surprinde - într-o poză - pe Nessie și astfel să poată câștica milionul de lire sterline pus la bătaie de statul scoțian. Banii vor fi dați celui care va demonstra că Nessie există cu adevărat. Turul durează aproximativ o oră și costă 20 de lire.


Tot aici am mâncat unul dintre cele mai delicioase Fish & Chips. Gustarea tipic britanică are un alt gust atunci când pestele este proaspăt pescuit dintr-unul din lacurile sărate din apropiere și este gătit, după o rețetă veche. Este un mic restaurant, Monster Fish & Chips CO, iar prețul unei gustări este de 8 lire.


A fost o experiență minunată. Personal, am promis că voi reveni în Highlands, pentru a vizita zona așa cum trebuie. Îmi voi lua câteva zile doar pentru a mă bucura de natură, istorie și muuuult scotch :), toate la căldura șemineului, alături de o carte bună. Asta este visul meu ideal. O să vă spun ăntr-unul din articolele viitoare dacă planetele s-au aliniat și planul mi-a reușit.
P.S. Tot în Highlands, într-unul din minunatele orășele montane, Pitlochry, am gustat cea mai bună înghețată făcută 100% din single malt scotch. Nu, nu avea doar gust de whisky, era whisky la cornet, cu 4% alcool :). O găsiți la Scotch Corner. Cu placere!O să închei prin a vă lăsa melodia care a ajuns în topul preferințelor mele după acest day trip minunat. Pentru cunoscători :).Because... I am #BornToTravel.


Postări conexe

Afișează-le pe toate

Σχόλια


bottom of page