top of page
  • Poza scriitoruluiCristina Mihai

#BornToTravel: Harry Potter în Edinburgh

Actualizată în: 1 mai 2022

Din punct de vedere istoric, Edinburgh este situat în comitatul Midlothian (Edinburghshire, așa cum era cunoscut înainte de 1921), pe malul sudic al Firth of Forth. Edinburgh este capitala Scoției, al doilea cel mai populat oraș al țării și al șaptelea cel mai populat oraș din Regatul Unit.


Recunoscută drept capitala Scoției încă din din secolul al XV-lea, Edinburgh este sediul Guvernului Scoțian, al Parlamentului Scoțian și al celor mai înalte curți din Scoția. Palatul Holyroodhouse din Edinburgh este reședința oficială a Casei regale a Marii Britanii în Scoția.


Orașul a fost, multă vreme, un centru de educație, în special în domeniile medicinei, dreptului scoțian, literaturii, filosofiei, științelor și ingineriei. Este al doilea cel mai mare centru financiar din Regatul Unit, iar atracțiile istorice și culturale ale orașului l-au făcut a doua cea mai vizitată destinație turistică din Marea Britanie.



Edinburgh se află în inima regiunii orașului Edinburgh și Scoția de Sud-Est, care cuprinde East Lothian, Edinburgh, Fife, Midlothian, Scottish Borders și West Lothian. Este unul dintre orașele pe care trebuie să le vizitezi măcar o dată în viață, dar asta vă voi povesti într-un alt articol.


Pentru un mare fan Harry Potter, Edinburgh este orașul-mama al cărților, orașul care a inspirat romanele, personajele și locurile pe care le-ați descoperit în intermediul paginilor celor 7 cărți fantastice. Drept urmare, nu aveam cum să nu vizitez locurile care au inspirat aveturilor lui Harry, Ron și Hermione.


Cine este J. K. Rowling?


Joanne „Jo” Rowling (cunoscută ca: J. K. Rowling sau Robert Galbraith) este scriitoarea britanică ce a dat viață romanelor din seria Harry Potter. Cărțile au atras atenția întregii lumi, câștigând mai multe premii și vânzându-se în peste 500 de milioane de exemplare. Au fost ecranizate în opt filme, iar J.K. Rowling a aprobat scenariile, la ultimele filme fiind și producătoare.


Născută la Yate, Gloucestershire, Rowling lucra ca cercetătoare și secretară bilingvă la Amnesty International în 1990, când a conceput ideea seriei Harry Potter, în timp ce călătorea cu un tren de la Manchester la Londra. În cei șapte ani care au urmat, i-a murit mama, a născut primul copil, a divorțat de primul soț, și a trăit relativ în sărăcie până la publicarea primului roman din serie, "Harry Potter și piatra filozofală", în 1997, a fost în depresie și la un pas de a se sinucide.



Rowling s-a ridicat din sărăcie, când trăia din ajutor social⁠, până la a ajunge prima scriitoare miliardară din lume, conform revistei Forbes. Ulterior, ea și-a pierdut statutul de miliardară după ce a donat sute de milioane de dolari unor organizații de caritate. Vânzările totale, doar în Regatul Unit, au depășit 238 de milioane de lire sterline, ea devenind astfel cea mai bine vândută autoare în viață din Regatul Unit.


J.K. Rowling a fost decorată cu Ordinul Companionilor de Onoare cu ocazia zilei de naștere a reginei, în 2017, pentru opera literară și pentru cea filantropică. În octombrie 2010, a fost numită „cea mai influentă femeie din Marea Britanie”. Autoarea a susținut mai multe organizații de caritate, între care Comic Relief, One Parent Families⁠, Societatea Sclerozei Multiple din Marea Britanie⁠ și a lansat propria ei organizație de caritate, Lumos⁠.


Harry Potter în Edinburgh


- The Elephant House

La șapte ani după terminarea facultății, Rowling se considera o ratată. Căsnicia îi eșuase, era șomeră și cu un copil în întreținere. Uterior a descris eșecul drept ceva „eliberator”, care i-a permis să se concentreze pe scris. În această perioadă, i s-a diagnosticat depresia clinică și a avut gânduri de sinucidere. Depresia a fost sursa de inspirație pentru "Dementori⁠", creaturi care sugeau sufletul oamenilor și umpleau viața de tristețe.



La scurt timp, Rowling a depus o cerere pentru obținerea unui ajutor social, descriindu-și situația economică drept „o sărăcie cât de mare e posibilă în Marea Britanie modernă, fără a fi persoană fără adăpost.”


A terminat primul ei roman trăind din ajutorul social, după care a început un curs de pedagogie, în august 1995, la Facultatea de Educație Moray House⁠ din cadrul Universității din Edinburgh. A scris mai mult în cafenele, mai ales în "Nicolson's Café" (care era deținută de cumnatul ei și care, în prezent, se numește "Spoon") și în "The Elephant House", acolo unde o putea adormi pe Jessica, fiica ei.



Într-un interviu acordat BBC în 2001, Rowling a negat zvonurile cum că ar fi scris în cafenelele locale pentru a nu sta în apartamentul neîncălzit și fără curent electric. Ea a explicat că scria în cafenele deoarece acolo avea la dispoziție cafea la discreție fără a-și întrerupe activitatea, și fiindcă fetița adormea mai ușor dacă era scoasă la o plimbare mai întâi.


- Edinburgh Castle

Castelul Edinburgh, cel mai cunoscut obiectiv turistic din oraș, este un castel fortăreață cu clădiri existente datând din secolul al XII-lea. Unii spun că a fost inspirație pentru Castelul Hogwarts din cărțile seriei Harry Potter.



Când Rowling a fost întrebată, în mod specific, într-un interviu TV din 2002, dacă Castelul Edinburgh arată ca Hogwarts, ea a spus că nu fusese la castel când și-a imaginat prima dată Hogwarts și a început să scrie cărțile. Apoi a continuat și a spus: „În mod bizar, am ajuns să trăiesc în umbra a ceea ce ar putea fi foarte asemănător cu Hogwarts, cu excepția faptului că Hogwarts are un lac.”



- Balmoral Hotel

Hotelul Balmoral este un hotel de 5 stele din secolul al XIX-lea, situat în centrul orașului Edinburgh. Aici, J.K. Rowling a terminat ultima carte din seria Harry Potter, "Harry Potter și Talismanele Morții". La Hotelul Balmoral oricine poate sta, dacă își permite. Puteți chiar să stați în aceeași cameră (552), apartament care a fost redenumit J.K. Rowling Suite. În apartament, pe un bust de marmură al zeului Hermes, autoarea a scris: „JK Rowling a terminat de scris "Harry Potter și Talismanele Morții" în această cameră (552) pe 11 ianuarie 2007”.



O noapte în apartamentul 552 poate costa undeva la 1.000 de lire sterline. Suite-ul a devenit un loc de pelerinaj pentru fanii bogați ai seriei Harry Potter. În cameră, bustul de marmură pe care a scris autoarea este încă păstrat, dar a fost plasat într-o vitrină de sticlă pentru a-l proteja. Dacă bugetul nu vă permite o noapte la hotel, puteți servi ceaiul de după-amiază la restaurantul hotelului aflat în centrul orașului.


- Greyfriar’s Kirkyard

Greyfriar’s Kirkyard este cimitirul din jurul Greyfriar’s Kirk (biserica) care este poziționat în apropiere de cele două cafenele frecventate de J. K. Rowling. S-a spus că unele dintre pietrele funerare de aici i-au dat inspirație lui Rowling pentru unele dintre celebrele ei personaje din Harry Potter sau chiar pentru castelul Hogwards.



Cel mai faimos este mormântul lui Thomas Riddell, care poate să fi inspirat numele lui Lord Voldemort (în carte: Tom Marvolo Riddle). În Edinburgh se află, în realitate, piatra funerară a defunctului Thomas Riddell Esquire, din Befsborough, care a murit la vârsta de 72 de ani, la 24 noiembrie 1806. Piatra funerară comemorează, de asemenea, alți membri ai familiei Riddell, inclusiv pe fiul său, Thomas Riddell Esquire, care a fost căpitan al Regimentului 14 și a murit la Trinidad, în Indiile de Vest, la 12 septembrie 1802, la vârsta de 26 de ani.




Există câteva alte nume în cimitir despre care s-a crezut că pot fi legate de personajele din cărțile Harry Potter. Există morminte care au primul sau al doilea nume similiare cu al unor personaje din cărți. Cu toate acestea, există alte două care par să atragă în mod regulat fanii Harry Potter.

Prima este piatra funerară a lui William McGonagall, care împărtășește un nume de familie cu personajul fictiv, profesorul Minerva McGonagall (Maggie Smith). William McGonagall, cel din viața reală, a fost un poet și țesător scoțian și, de fapt, este destul de cunoscut (cel puțin în Scoția) pentru că este un poet notoriu.


A murit la 29 septembrie 1902, la vârsta de 77 de ani. El și-a câștigat notorietatea ca poet extrem de rău, care nu a arătat nicio recunoaștere sau preocupare față de opiniile colegilor săi despre opera sa.





În cele din urmă, există mormântul doamnei Elizabeth Moodie despre care unii cred că ar fi inspirat numele personajului fictiv Alastor „Mad-Eye” Moody. Doamna Moodie, din viața reală, a fost soția lui James Barid, adjunctul Regelui Rememorator al Fiscului.






- George Heriot’s School

"Școala George Heriot" a fost construită în 1628 și a fost deschisă, pentru prima dată, ca orfelinat și școală caritabilă (spital) pentru băieți. Astăzi este o școală primară și secundară prestigioasă, mixtă. Mulți consideră că această școală renascentist scoțiană cu turnuri remarcabile, cu cele patru clădiri ale sale, a servit drept inspirație pentru Școala de vrăji și vrăjitorie Hogwarts.



Ea a spus, într-un interviu din 2002, că „Hogwarts este un loc foarte real pentru mine și, deși nu locuiam atunci în Scoția, întotdeauna mi-am imaginat că este în Scoția... ceea ce... nu a fost niciodată explicit în cărți, dar cititorul britanic va ști asta pentru că, dacă călătoriți o zi de la gara King's Cross, din Londra, și mergeți spre nord, ajungeți în Scoția. Așa că ar fi trebuit să fie întotdeauna aici.”



De asemenea, uniforma pe care elevii de la Hogwards o au seamană cu cea utilizată la George Heriot, iar elevii sunt împărțiti în patru "case", astfel:

  1. Lauriston (verde, după adresa școlii, Lauriston Place)

  2. Greyfriars (alb, numit după Greyfriars Kirk, aflat alături)

  3. Raeburn (roșu, după un fost elev celebru, Henry Raeburn)

  4. Castelul (albastru, după Castelul Edinburgh, aflat la nord)


- Victoria Street

Victoria Street este o stradă curbă, îngustă, situată în zona Grassmarket, în centrul orașului Edinburgh. Este considerată de unii că fiind o sursă de inspirație pentru Aleea Diagon (o stradă comercială, pietruită, cu numeroase magazine, care comercializează tot feluri de bunuri magice) din cărțile Harry Potter.



Strada Victoria este o stradă veche, plină de culoare, cu multe magazine și clădiri viu pictate, cu acoperișuri ascuțite, despre care mulți fani spun că sunt similare cu magazinele de pe Aleeei Diagon din Harry Potter. De asemenea, multe dintre străzi (cum ar fi West Bow și Candlemaker Row), dar și clădiri din zona Grassmarket, au servit drept inspirație pentru J.K. Rowling.


- Museum Context & alte magazine Harry Potter

Museum Context (alias Diagon House) este un magazin care vinde produse Harry Potter, de la baghete și mături, până la Hedwigs împăiate și tricouri Harry Potter, precum și o altă mare varietate de produse Potterish. Magazinul s-a redenumit în sezonul festivalurilor de vară din 2017 ca Diagon House, un truc de marketing.



De asemenea, au amenajat la ultimul etaj, un birou cu o pălărie de vrăjitor, pe care clienții îl pot vizita pentru un selfie în stil Harry Potter. Museum Context are și o a doua locație, pe 42-44 Cockburn Street.



Există, de fapt, mai multe magazine în Edinburgh care au o colecție de produse Harry Potter. Cel mai nou este The Great Wizard (fost The Boy Wizard), care are acum locații atât pe Victoria Street, cât și pe High Street. Iată o listă cu alte locuri pentru suveniruri Harry Potter:

  • Librăria Blackwell – 53-62 South Bridge, Edinburgh EH1 1YS

  • Galaxy – 47-49 South Bridge, Edinburgh EH1 1LL

  • Marele Vrăjitor – 1 Victoria St, Edinburgh EH1 2HE

  • The Great Wizard – 54 High St, Edinburgh EH2 2DQ


- Department of Magic

"Departamentul de Magie" este, de fapt, o mică tavernă, Magic Potions Cocktail Masterclass, unde te poți bucura și de activități de tip escape room. Totul este cu tematică Harry Potter.


Trebuie să faceți rezervări în avans (online sau telefonic) dacă doriți să evadați dintr-una dintre camere sau dacă vreți să participați la "Masterclass-ul Magic Potions". Dacă ați rezervat una dintre camere, asigurați-vă că ajungeți cu puțin înainte de ora de începere, astfel încât să puteți obține indicațiile și să vă îmbrăcați hainele de vrăjitor. De asemenea, puteți savura o băutură, înainte sau după escape room. .


Dacă nu aveți o rezervare, puteți să vizitați și să beți ceva la tavernă, dacă există locuri disponibile. Au o listă mare de băuturi, multe sunt "poțiuni magice", care includ bere, cocktail-uri (inclusiv câteva pe care le puteți face singuri), butterbrew (băuturi alcoolice), sucuri și băuturi fără alcool.


Puteți alege unul dintre tururile gratuite organizate de TripAdvisor sau unul dintre tururile private. Pentru tururile private puteți achiziționa bilete de peste tot de prin Edinburgh, întrucât este una dintre cele mai căutate activități. Dacă nu vă convine programul și vreți să vă plimbați la pas lejer prin oraș, sa faceți poze și să admirați în voie arhitectura, puteți lua un online tour, prin intermediul aplicației Voice App. Noi așa am făcut.



Cum funcționează Voice App? Descărcați aplicația, adăugați turul ales și începeți plimbarea. Ghidul online va porni automat în momentul în care veți ajunge la unul dintre obiective sau atunci când vă veți afla într-un loc specific. Turul durează 40 de minute, aveți o hartă după care vă puteți ghida și care vă va ajuta să ajungeți de la un obiectiv la altul.


Once a Gryffindor, always a Gryffindor!


Because... I am #BornToTravel.


Postări conexe

Afișează-le pe toate
bottom of page