Atunci când decideți să vizitați Londra, cel mai probabil că aveți deja o listă a obiectivelor turistice pe care vreți să le vizitați, dar nu uitați să vă opriți și să vă bucurați de atmosfera unui oraș care a fost în fruntea culturii mondiale de cel puțin două milenii.
Indiferent dacă vizitați pentru prima dată sau vă întoarceți pentru a vedea mai multe, Londra oferă atât de multe opțiuni încât poate fi greu să știți de unde să începeți. Este ușor să umpleți zile sau chiar săptămâni, profitând de intrarea gratuită la cele mai importante galerii de artă și muzee ale orașului, de a afla despre istoria bogată și complexă și de a vedea trupe live și spectacole captivante în West End. Dacă aveți timp – și buget – aproape orice este posibil în Londra.
Dacă totuți sunteți în pană de idei, vă spun eu un secret. Palatul Westminster se poate vizita. Dacă organizați vizita din timp, puteți achiziționa biletele online și doar trebuie să vă prezentați în ziua și ora stabilită pentru a vizita una dintre cele mai cunoscute clădiri ale planetei. Prețul unui bilet este de £26.
Palatul Westminster este locul de întâlnire al Parlamentului Regatului Unit și este situat în Londra. Este denumit - în mod obișnuit - UK Parliament din care fac parte Camera Comunelor și Camera Lorzilor, cele două camere legislative care ocupă clădirea. Palatul este centrul vieții politice din Regatul Unit.
Cand auzi „Westminster”, automat te gândești la Parlamentul Regatului Unit și Guvernul britanic. Clopotul cu ceas din Turnul Elizabeth (cunoscut în mod obișnuit ca Turnul Big Ben sau doar Big Ben), este un reper al Londrei și al Regatului Unit în general. Palatul Westminster este o clădire catalogată Gradul I începând cu 1970 și face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO din 1987.
Clădirea a fost construită inițial în secolul al XI-lea ca palat regal și a fost reședința principală a regilor Angliei până în 1512, când un incendiu a distrus apartamentele regale. Monarhul s-a mutat la Palatul Whitehall, situat în apropiere, dar restul palatului a continuat să servească drept "casă" pentr Parlamentul Angliei, care se întrunea acolo încă din secolul al XIII-lea. În 1834, un al doilea incendiu a distrus majoritatea palatului, dar Westminster Hall a fost salvat și încorporat în palatul înlocuitor.
Concursul pentru proiectarea noului palat a fost câștigat de arhitectul Charles Barry, care a ales pentru clădire un stil neogotic. Construcția a început în 1840 și a durat 30 de ani, suferind întârzieri, depășiri de costuri și moartea lui Barry și a asistentului său, Augustus Pugin. Au trebuit făcute reparații ample după cel de-al Doilea Război Mondial, inclusiv reconstrucția camerei comune care a fost distrusă la Blitz. În ciuda lucrărilor de conservare care au fost efectuate de atunci, palatul are nevoie urgentă de reparații majore.
!! După ce am intrat in Palat și am trecut de Westminster Hall, este interzisă fotografierea și fișllmarea.
House of Lords
Camera Lorzilor este situată în partea de sud a Palatului Westminster. Camera este bogat decorată. Băncile din Cameră, precum și alte elemente de mobilier sunt colorate în roșu. Partea superioară a Camerei este decorată cu vitralii și cu șase fresce alegorice reprezentând religia, cavalerismul și legea.
La capătul de sud al Camerei se află Baldachinul și Tronul din Aur. Deși suveranul poate ocupa tronul în timpul oricărei ședințe, el participă doar la deschiderea de stat a Parlamentului. Alți membri ai Familiei Regale care participă la deschiderea statului folosesc scaune situate lângă Tron, iar tineri din familia regală au întotdeauna dreptul să stea pe treptele din fața Tronului.
În fața Tronului se află Sacul de Lână, o pernă roșie umplută cu lână, reprezentând importanța istorică a comerțului cu lână, și folosită de ofițerul care prezidează Camera (Lord Speaker din 2006, dar istoric Lordul Cancelar sau un deputat). Sceptrul Casei, care reprezintă autoritatea regală, este așezat pe sacul de lână. În fața sacului de lână se află sacul de lână al judecătorilor, o pernă roșie mai mare care obișnuia să fie ocupată de către Lorzii Legiuitori și, eventual, de către judecătorii de la Curtea Supremă și alți judecători ( fie membrii sau nu), care să reprezinte Puterea Judiciară a Guvernului. Masa Casei Lorzilor, la care stau grefierii, este în față.
Membrii Camerei ocupă bănci roșii pe trei laturi ale Camerei. Băncile din dreapta Lordului Vorbitor formează partea spirituală, iar cele din stânga lui formează partea temporală. Lorzii Spiritual sunt arhiepiscopi și episcopi ai Bisericii Angliei, iar Lorzii Temporali sunt nobilii care stau așezați stau în funcție de apartenența la partid: membrii partidului guvernamental stau de partea spirituală, în timp ce cei ai opoziției stau de partea temporală. Unii membrii, care nu au nicio apartenență la vreun partid, stau pe băncile din mijlocul Camerei, fiind cunoscuți ca crossbenchers.
Camera Lorzilor este sediul ceremoniilor televizate la nivel național, dintre care cea mai importantă este Deschiderea de stat a Parlamentului, care are loc oficial pentru a deschide fiecare sesiune parlamentară anuală, fie după alegerile generale, fie în toamnă. Cu această ocazie este reprezentat fiecare element constituțional al guvernului: Coroana (atât la propriu, cât și la figurat în persoana Suveranului), Lords Spirituals and Temporals, și Commons, (care împreună formează Legislativul), Justiția (deși niciun judecător nu este membru al nici unei Camere a Parlamentului) și Executivului (atât miniștrii Guvernului, cât și unitățile militare ceremoniale care participă la Suveran), iar un număr mare de oaspeți sunt invitați să participe în marea Galerie Regală imediat în afara Camerei.
Peer's Lobby
Peer's Lobby este o anticamera în care Lorzii pot discuta sau negocia în mod informal chestiuni în timpul ședințelor Camerei, precum și să primească mesaje. Holul este o cameră pătrată și una dintre principalele sale caracteristici este piesa centrală a podelei, un trandafir Tudor radiant realizat din marmură Derbyshire și decorat într-un octogon de plăci de alamă gravate. Restul podelei este pavată cu plăci encaustice cu desene heraldice și devize latine. Deasupra arcadelor ușilor sunt expuse arme reprezentând cele șase dinastii regale care au condus Anglia până la domnia reginei Victoria (saxon, normand, plantagenet, tudor, stuart și hanovrian), iar între ele sunt ferestre pătate cu armele familiilor aristocratice timpurii din Anglia.
Peers' Corridor este decorat cu opt picturi murale de Charles West Cope care descriu scene istorice din perioada din jurul războiului civil englez. Frescele au fost executate între 1856 și 1866 și fiecare scenă a fost „aleasă în mod specific pentru a descrie luptele prin care au fost câștigate libertățile naționale”.
Central Lobby
Numit inițial „Octogon Hall” datorită formei sale, holul central este inima Palatului Westminster. Se află chiar sub Turnul Central și formează o răscruce aglomerată între Camera Lorzilor, la sud, Camera Comunelor, la nord, Sala Sf. Ștefan și intrarea publică, la vest, și sala de așteptare inferioară și bibliotecile, la et. Locația sa, între cele două camere de dezbatere l-a determinat pe teoreticianul constituțional Erskine May să descrie Lobby-ul drept „centrul politic al Imperiului Britanic”. Constituanții își pot întâlni membrii Parlamentului aici, chiar și fără o întâlnire prestabilită.
Fiecare perete al holului este cuprins într-un arc ornamentat cu statui ale monarhilor englezi și scoțieni. Pe patru laturi există uși, iar spațiul de deasupra lor este împodobit cu mozaicuri reprezentând sfinții patroni ai națiunilor constitutive ale Regatului Unit: Sfântul Gheorghe pentru Anglia, Sfântul Andrei pentru Scoția, Sfântul David pentru Țara Galilor și Sfântul Patrick pentru Irlanda. Celelalte patru arcade sunt ocupate de ferestre înalte, sub care sunt paravane de piatră — oficiul poștal al sălii, unul dintre cele două din palat, se află în spatele unuia dintre aceste paravane.
Members Lobby
Continuând spre nord, pornind de la holul central, este Coridorul Comunelor. Are un design aproape identic cu coridorul sudic și este decorat cu scene din istoria politică a secolului al XVII-lea. din Războiul Civil și Revoluția din 1688. Apoi, oglindind aranjamentul din partea Camerei Lorzilor, este o altă anticamera, Holul Membrilor. În această sală, membrii Parlamentului poartă discuții sau negocieri și sunt adesea intervievați de jurnaliști acreditați, cunoscuți în mod colectiv sub numele de „Lobby”.
Camera este similară cu holul Peer's Lobby, dar mai simplu în design și puțin mai mare. După pagubele grele pe care le-a suferit în bombardamentul din 1941, a fost reconstruită într-un stil simplificat, iar acest lucru se poate vedea în podea, care este complet neîmpodobită. Arcada ușii care duce în Camera Comunelor a fost lăsată nereparată ca o amintire a relelor războiului și este acum cunoscută sub numele de Churchill Arch. Este flancat de statui de bronz ale lui Winston Churchill și David Lloyd George, primii miniștri care au condus Marea Britanie prin cel de-al Doilea și, respectiv, Primul Război Mondial. Un picior din fiecăreia dintre statui este - în mod evident - strălucitor, rezultatul unei lungi tradiții ale deputaților care le freacă pentru noroc în drumul lor înainte de discursul lor inaugural. În lobby mai găsim și busturile și statuile prim-miniștrilor care au fost la putere în secolul al XX-lea, precum și două panouri mari unde parlamentarii pot primi scrisori și mesaje telefonice, concepute pentru uzul Camerei și instalate la începutul anilor 1960.
Commons Chamber
Camera Comunelor se află la capătul nordic al Palatului Westminster, a fost deschis în 1950 după ce camera victoriană a fost distrusă în 1941 și reconstruită de arhitectul Giles Gilbert Scott. Camera are un stil mai simplu decât Camera Lordzilor. Băncile, precum și mobilierul din partea aceasta a palatului, sunt colorate în verde. Publicului îi este interzis să stea pe bănci. Alte parlamente (ale națiunilor din Commonwealth, inclusiv cele din India, Canada, Australia și Noua Zeelandă), au copiat schema de culori sub care Camera Inferioară este asociată cu verde, iar Camera Superioară cu roșu. Există bănci verzi de fiecare parte. Membrii partidului de la guvernare ocupă bănci în dreapta Președintelui, în timp ce cei ai opoziției ocupă bănci în stânga Președintelui. Nu există bănci transversale ca în Camera Lorzilor. Camera este relativ mică și poate găzdui doar 427 din cei 650 de membri ai Parlamentului[ — în timpul întrebărilor primului-ministru și în dezbaterile majore, deputații stau la fiecare capat al Camerei.
Prin tradiție, suveranul britanic nu intră în Camera Comunelor. Ultimul monarh care a făcut acest lucru a fost regele Carol I, în 1642. Regele a căutat să aresteze cinci membri ai Parlamentului sub acuzația de înaltă trădare. De atunci, în Deschiderea de Stat a Parlamentului, când Black Rod - reprezentând monarhul - se apropie de ușile camerei Camerei Comunelor pentru a face citația, ușile îi sunt trântite în fațai. Black Rod trebuie să lovească ușa de trei ori cu un toiag, pentru a fi admis și a emite convocarea de la monarh către parlamentari. Când reparațiile după bombardamentul celui de-al Doilea Război Mondial au fost finalizate, camera reconstruită a fost deschisă de regele George al VI-lea la 26 octombrie 1950, care a fost invitat lși a un tur „neoficial” al noii structuri de către liderii Comunelor.
Cele două linii roșii de pe podeaua Camerei Comunelor sunt la o distanță de 2,5 metri, ceea ce, prin tradiția apocrifă, este destinat să aibă puțin peste două lungimi de sabie. Se spune că scopul inițial a fost acela de a preveni disputele din Cameră să degenereze în dueluri. Cu toate acestea, nu există nicio înregistrare a unei perioade în care parlamentarilor li s-a permis să aducă săbii. Din punct de vedere istoric, doar sergentului de arme și lui Black Rod li s-au permis să poarte o armă.
Westminster Hall
Westminster Hall este o sală medievală și cea mai veche clădire a palatului care a supraviețuit. A fost ridicată în 1097 pentru William al II-lea - William Cuceritorul - moment în care a fost cea mai mare sală din Europa. Clădirea a avut diverse funcții de-a lungul anilor. Atunci când o adresă este adresată comună celor două camere ale Parlamentului Regatului Unit, Camera Comunelor și Camera Lorzilor, sala este de obicei locul de desfășurare. De asemenea, a fost folosită pentru a găzdui banchete de încoronare până în secolul al XIX-lea, iar din secolul al XX-lea a fost locul obișnuit pentru înmormântările ceremoniale.
Sala este remarcabilă pentru acoperișul său, cu o formă tipică arhitecturii gotice engleze. Acoperișul a fost comandat pentru Richard al II-lea în 1393 și construit de tâmplarul regal, Hugh Herland. Este cel mai mare acoperiș medieval cu deschidere liberă din Anglia. Cheresteaua de stejar provine din pădurile din sud-estul Angliei și au fost asamblate lângă Farnham, Surrey. În același timp, restul sălii a fost remodelat de către maestrul zidar Henry Yevele, care a refăcut zidurile și a adăugat cincisprezece statui ale regilor în mărime naturală amplasate în nișe.
Exteriorul Palatului Westminster - în special Turnul Elizabeth care găzduiește clopotul cunoscut sub numele de Big Ben și amplasarea acestuia pe malul râului Tamisa - este recunoscut în întreaga lume și este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din Londra. Țarul Nicolae I l-a numit „un vis în piatră”. Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) clasifică Palatul Westminster, împreună cu Westminster Abbey și St Margaret's Church, aflate în apropiere, drept sit al Patrimoniului Mondial. Este, de asemenea, o clădire protejată de gradul I.
Deși nu există un acces casual în interiorul palatului, există mai multe modalități de a obține admiterea. Rezidenții Regatului Unit pot obține bilete de la un parlamentar pentru un loc în galeria de vizionare a Camerei Comunelor sau de la un Lord pentru un loc în galeria Camerei Lorzilor. Este, de asemenea, posibil ca atât rezidenții din Marea Britanie, cât și vizitatorii din străinătate să stea la coadă pentru admiterea la ei la orice oră din zi sau din noapte, când oricare dintre case este în sesiune, dar capacitatea este limitată și nu există nicio garanție de admitere. Oricare dintre Camere poate exclude „străinii” dacă dorește ca discuțiile să aibă loc în privat. De asemenea, membrii publicului pot sta la coadă pentru un loc într-o sesiune a comisiei, unde intrarea este liberă și locurile nu pot fi rezervate sau pot vizita Arhivele Parlamentare în scop de cercetare.
Pe parcursul sesiunii parlamentare sunt organizate tururi ghidate gratuite ale palatului pentru rezidenții din Marea Britanie, care pot aplica prin intermediul deputatului lor sau al unui membru al Camerei Lorzilor. Tururile durează aproximativ 75 de minute și includ camerele de stat, camerele celor două Case și Westminster Hall. Tururile plătite sunt disponibile atât pentru vizitatorii din Marea Britanie, cât și pentru cei din străinătate în timpul vacanței de vară și sâmbăta pe tot parcursul anului.
Cea mai apropiată stație de metrou din Londra este Westminster, pe liniile District, Circle și Jubilee.
Stiați că...
1. Palatul inițial de la Westminster a fost comandat de Edward the Confessor în 1045 pentru a fi reședință regală. Palatul de astăzi, însă, a fost construit special pentru Parlament și democrația modernă și finalizat în 1870 de arhitecții Charles Barry și asistentul său (obsedat de ahitectura gotică), Augustus Welby Northmore Pugin.
2. În interiorul palatului, veți găsi un salon de coafură, un pub, un refugiu pe acoperiș, o sală de sport și un oficiu poștal.
3. Construită în 1099, Westminster Hall a supraviețuit unui incendiu uriaș care a distrus două treimi din Palatul original, pe 16 octombrie 1834. Este cea mai veche parte a palatului și găzduiește cel mai mare acoperiș medieval din lemn din nordul Europei.
4. Palatul este inclus în Patrimoniul UNESCO găzduiește unele dintre cele mai bune exemple de arhitectură și interioare neogotice din lume.
5. De asemenea, găzduiește 4.000 de vitralii (frumusețea modernă comemorează mișcarea Suffragette) și nenumărate statui sculptate manual și numeroase scuturi heraldice.
6. Palatul deține o mulțime de colecții importante de artă istorică și culturală, inclusiv o copie a Magna Carta și sute de portrete regale și parlamentare.
7. Camera Lorzilor este cea mai bogat decorată cameră din interiorul Palatului Westminster și, la momentul construcției sale, a depășit bugetul cu milioane de lire.
8. Tronul fastuos din interior, este înconjurat de o coroană aurita, mai mulți îngeri, scuturi heraldice și cavaleri, și este tapițat în cea mai fină catifea stacojie. Dacă nu este suficient de strălucitor, totul este aurit în aur de 24 de karate - nu e de mirare că Michael Jackson a vrut să-l cumpere #truestory.
9. Există panglici mov atașate de umerașe în vestiarul membrilor, astfel încât parlamentarii își pot agăța săbiile, precum și hainele.
10. Obiceiul de a avea bănci verzi în Camera Comunelor datează de 300 de ani. De fapt, podul Westminster, care duce la palat, a fost pictat în exact același verde pentru a imita culoarea băncilor din Camera Comunelor.
11. Cardurile de rugăciune sunt folosite de parlamentari pentru a rezerva un loc în timpul dezbaterilor. Ei trebuie să intre până la ora 8 dimineața și să introducă cardul de rugăciune în locul în care ar dori să stea. Odată ce își au locul, toate ședințele din Camera Comunelor încep cu rugăciuni care durează aproximativ trei minute.
12. Fumatul nu este permis în interiorul întregii clădiri.
13. Pe lângă faptul că este un loc de întâlnire regal în timpul ocaziilor de stat, Turnul Victoria găzduiește și Arhivele Parlamentare. Peste 3 milioane de înregistrări care datează din 1497 sunt păstrate aici și sunt răspândite pe 5 mile (8 km) de rafturi.
14. Turnul Elizabeth a fost construit în 34 de ani. Are 96 de metri înălțime și turla sa elaborată este decorată cu un glob și o cruce acoperită cu mii de stele.
15. Fețele ceasului Big Ben sunt curățate aproximativ la fiecare cinci ani de o echipă de curățători de geamuri plini de adrenalină. Urcă cele 334 de trepte ale turnului și coboară de la clopotniță până la cadrane și le spală pe fiecare cu găleți de apă și săpun până arată ca nou-nouț.
16. Este ilegal să mori în interiorul Palatului Westminster. De ce? Pentru că, conform legislației actuale din Marea Britanie, oricine moare între zidurile palatului are dreptul la o înmormântare de stat.
17. În ciuda unei presupuse infestari masive de șoareci, niciunui animal nu îi este permis accesul în palat.
Because... I am #BornToTravel.
Коментарі