top of page
  • Poza scriitoruluiCristina Mihai

#BornToTravel: Diada de Sant Jordi_Barcelona

"Diada de Sant Jordi" este o zi care este sărbătorită cu mare entuziasm și bucurie în Catalonia. Pe 23 aprilie, străzile orașelor sunt pline de oameni și de tarabe care vând cărți și trandafiri. Este o zi în care se celebrează Ziua Internațională a Cărții, Ziua Îndragostiților, sărbătorirea patronului Cataloniei și amintirea acestei tradiții bazate pe iubire și cultură.


În această zi, Barcelona devine o imensă librărie și florărie în aer liber. Străzile sunt pline de oameni care se plimbă printre tarabe cu cărți și trandafiri, care caută cadouri, nu doar pentru persoana iubită, ci și pentru familie sau prieteni. În tot orașul vei găsi tarabe cu cele mai recente știri editoriale, vei vedea autori consacrați semnând exemplare și, bineînțeles, vei simți aroma trandafirilor.


Pentru o romantică incurabilă și pentru o iubitoare a lecturii și cărților, aceasta este sărbătoarea mea preferată din an :).


De la legendă la festival.


Legenda povestește că acum mult timp, la Montblanc, în Tarragona, un dragon feroce, care era capabil să otrăvească aerul și să omoare pe oricine cu răsuflarea sa, i-a speriat pe locuitorii orașului. Aceștia, obosiți și sătui, au decis să-l liniștească hrănindu-l cu o persoană pe zi, persoană care va fi aleasă prin tragere la sorți. După câteva zile, ghinionul a căzut asupra prințesei.


În timp ce prințesa își părăsea casa și se îndrepta spre a fi oferită dragonului, un cavaler pe nume Sant Jordi (Gheorghe), îmbrăcat într-o armură strălucitoare și călare pe un cal alb, a apărut brusc pentru a o salva. Sant Jordi și-a ridicat sabia și a străpuns dragonul, eliberând - în cele din urmă - pe prințesă și pe cetățenii orașului .Din sângele dragonului a răsărit un tufiș de trandafiri cu cei mai roșii trandafiri care fuseseră vreodată văzuți. Sant Jordi a smuls triumfător un trandafir pe care i l-a oferit prințesei.



Sant Jordi, inspirație pentru Gaudi.


Legenda a fost o sursă de inspirație pentru mulți artiști. Antoni Gaudí a reprezentat legenda lui Sant Jordi în arhitectura Casei Batlló, astfel încât, de-a lungul anilor, această tradiție fantastică să continue să trăiască.


Legenda mitică este reprezentată în Casa Batlló prin fațadă și în două spații specifice în interior. Pe acoperiș, spatele DRAGONULUI prinde viață cu plăci ceramice sub formă de solzi și este străbătut de Crucea cu patru brațe care evocă SABIA triumfătoare a lui Sant Jordi. La ultimul etaj gasim un balcon in forma de floare care face aluzie la BALCONUL printesei. La etajele inferioare, rămășițele victimelor dragonului sunt așezate prin balcoane sub formă de CRANII și coloanele tribunei care arată ca niste OASE. În holul privat de la intrarea în casa familiei Batlló, există o scară ale cărei finisaje seamănă cu vertebrele unui animal și care, potrivit culturii populare, ar putea face referire la coloana vertebrală a DRAGOULUI. În cele din urmă, la mansardă, camera principală cu arcade catenare evocă CUTIA TORACICĂ a animalului.



Un trandafir pentru femeia iubită.


Dăruirea trandafirilor este cel mai important lucru la această sărbătoare. Oricine poate face această ofrandă, deși, după cum spune tradiția, bărbatul este cel care trebuie să-i ofere un trandafir iubitei sale. Potrivit legendei, Sant Jordi și-a salvat prințesa ucigând dragonul căruia i-a încolțit un tufiș de trandafiri. De aceea unii consideră această sărbătoare ca un Valentine's Day catalan, pentru că se spune că Sant Jordi este, prin excelență, patronul îndrăgostiților din Catalonia.



O carte pentru bărbatul adorat.


În plus, pe 23 aprilie este sărbătorită Ziua Mondială a Cărții, promovată de UNESCO încă din 1995. De aceea, în această zi, pe lângă schimbul de trandafiri, dăruirea de cărți este modalitatea de comemorare a uneia dintre cele mai adânc înrădăcinate tradiții în cultura catalană. În plus, devenit un clasic să obții cele mai noi apariții literare, ediții speciale sau volume cu autograf și dedicația autorului preferat.



O sărbătoare celebrată nu doar în Catalunia.


Legenda lui Sant Jordi este comună în unele țări europene, precum Anglia, Grecia și Portugalia. În Barcelona, ​​străzi precum Las Ramblas, Paseo de Gracia și Rambla Catalunya sunt pline de oameni și tarabe care vând trandafiri și cărți. Atmosfera este cu totul specială și este o zi ideală pentru plimbare. În alte părți ale Barcelonei putem găsi sardane, expoziții, zilele porților deschise ale unor clădirir emblematice, „castells” (turnuri umane) sau chiar activități culturale precum concursuri de fotografie, lecturi sau concerte.



Because... I am #BornToTravel.


Postări conexe

Afișează-le pe toate
bottom of page