top of page
  • Poza scriitoruluiCristina Mihai

#BornToTravel: Casa Batlló_Barcelona

Casa Batlló (cunoscută și ca „Casa dels ossos” sau „Casa Oaselor”) este una dintre cele mai importante clădiri construite de arhitectul Antonio Gaudi, clădire situată pe Bulevardul Passeig de Gracia din cartierul Eixample.


Adresă: Passeig de Gracia, 43, 08007, Barcelona

Mijloace de transport:

Face parte dintr-un șir de case cunoscut sub numele de „Illa de la Discòrdia” (sau „Mansana de la Discòrdia”, „Blocul Discordiei”) constând din cinci clădiri proiectate de cunoscuți arhitecți moderniști barceloni, după cum urmează:

– Casa Amatller (Josep Puig i Cadafalch)

– Casa Lleó Morera (de Lluís Domènech i Montaner)

– Casa Mulleras (Enric Sagnier)

– Casa Josefina Bonet (Marcel-li Coquillat)

– Casa Batlló (Antoni Placid Gaudí i Cornet)



Considerată unul dintre cele mai mari proiecte ale lui Antoni Gaudí, Casa Batlló este o capodopera născută din ideea de a reproiecta o casă deja existentă. Clădirea a fost renovată de mai multe ori, asistenții lui Gaudí Domènec Sugrañes i Gras, Josep Canaleta și Joan Rubió contribuind la proiectul de restaurare.


Clădirea anterioară care este acum Casa Batlló a fost construită în 1877, la comanda lui Lluís Sala Sánchez. Era o casă clasică fără caracteristici remarcabile. Designul său a făcut casa nedorită pentru cumpărători, dar familia Batlló a decis să cumpere locul pentru locație, care la începutul secolului al XX-lea era o zonă în care prestigioasa familie putea atrage atenția.



Familia Batlló era foarte cunoscută în Barcelona pentru contribuția sa la industria textilă. Josep Batlló I Casanovas era un industriaș care deținea câteva fabrici txtile, în timp ce Amalia Godo Belaunzaran, soția sa, provenea din familia care a fondat ziarul La Vanguardia (Grupul Godo deține și acum cotidianul). Josep și-a dorit un arhitect care să proiecteze o casă unică și l-a ales pe Gaudi.


La început, planurile sale erau să dărâme clădirea și să construiască o casă complet nouă, dar Gaudí l-a convins pe Josep că renovarea este suficientă. După finalizarea proiectului, în 1906, apartamentul principal a fost complet schimbat și a devenit reședința familiei Batlló.



Casa Batlló a încetat să mai aparțină familiei Batlló în anii 1950. După ce a găzduit diferite companii și persoane fizice, din anii 1990 clădirea a ajuns în mâinile actualilor săi proprietari, familia Bernat, care au restaurat integral casa.


In 1995 familia a deschis lumii aceasta bijuterie arhitecturala, oferind spatiu pentru evenimente. Începând din 2002, coincizând cu Anul Internațional Gaudí, Casa Batlló găzduiește și vizite culturale. În prezent, Casa Batlló este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO și o icoană a Barcelonei, o oprire esențială pentru a descoperi opera lui Gaudí și modernismul. Este, de asemenea, una dintre cele mai apreciate atracții culturale și turistice, primind 1 milion de vizitatori pe an.



Este unul dintre obiectivele mele preferate din Barcelona. Recunosc că arhitectura clădirii mi se pare superbă, magică și de fiecare dată când trec pe lângă ea, mă opresc măcar câteva clipe ca sa o admir. Nu este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice (deși ar merita cu siguranță) din cauza prețului piperat. Prețul unui bilet este de 35 euro.


Because... I am #BornToTravel.


Postări conexe

Afișează-le pe toate
bottom of page