Praga (Praha în cehă) este capitala Republicii Cehe și este situată pe râul Vltava, în Boemia Centrală, având aproximativ 1,7 milioane de locuitori. Centrul istoric al „Orașului de aur” a fost inclus pe lista UNESCO a locurilor din patrimoniul cultural mondial în anul 1992.
Un sistem extins de transport public modern și integrat - trei linii de metrou cu 54 de stații, numeroase linii de tramvai, funicular și telescaun - îmbină orașul, având sistem comun de plată. De asemenea, găzduiește o gamă largă de școli și universități publice și private, inclusiv Universitatea Carolina din Praga, cea mai veche universitate din Europa Centrală, fondată în anul 1348 de Împăratul Carol al IV-lea.
Supranumit și „orașul celor o sută de turnuri”, Praga este fosta capitală a Sfântului Imperiu Roman (din 1346) și fostă capitală a Cehoslovaciei. În istoria de 1000 de ani a orașului, acesta nefiind distrus de războaie, s-a dezvoltat și a devenit una dintre principalele capitale europene.
Praga nu o să te dezamăgească la nicio vizită. Eu am avut ocazia să merg de două ori (am avut oportunitatea să fiu arbitru la cel mai mare turneu de handbal în sală pentru cadeți - Prague Handball Cup) și știu sigur că voi mai ajunge acolo măcar o dată, cu soțul meu. Orașul are tot ce vrei: un centru vechi spectaculos, castele, grădini și parcuri, catedrale, poduri, terase și multe magazine pentru shopping. Poate fi vizitat in 3-4 zile, fiind perfect pentru un city-break: berea este ieftină, sunt multe obiective turistice, noaptea orașul prinde viață, iar prețurile sunt decente.
Castelul Praga (Prazsky hrad), Catedrala Sf. Vitus și Palatul Lobkowicz este în prezent cel mai mare complex medieval din Europa. Castelul a fost locuință a regilor Boemiei, pentru Sfinții Împărați Romani, iar în prezent este locuința președintelui Republicii Cehe. De asemenea, castelul găzduiește Bijuteriile Coroanei Boemiei. Prețul pentru un bilet de intrare la castel variază între 70 și 350 coroane cehești (CZK) în funcție de circuitul pe care îl alegeți.
Catedrala Sf. Vitus (Katedrala svateho Víta) este sediul arhiepiscopiei orașului Praga și locul unde sunt înmormântați sfinți și numeroase capete încoronate.
Palatul Lobkowicz (Lobkovicky Palac) a fost construit în sec. XVI și aparține familiei Lobkowicz. Are un trecut controversat fiind confiscat întâi de naziști, apoi de regimul comunist, iar după aproape 5 decenii, familia Lobkowicz a redevenit proprietara palatului. Expoziția cuprinde colecții de artă, partituri și instrumente muzicale, cărți rare sau arme și armuri. Biletul variază între 295 si 590 CZK.
Centrul vechi și ceasul astronomic – în Centrul Istoric al orașului (Stare město) se află clădirea Storch (una dintre cele mai frumoase clădiri din Praga), Teatrul de Stat, Primăria Veche și nenumărate biserici și alte clădiri istorice. Ceasul astronomic care se află in turnul Primăriei Vechi a fost construit in sec. al XV-lea. Pentru a aprecia măiestria ceasului trebuie să asistați la „procesiunea” care are loc la fiecare oră.
TIP! Dacă ați ajuns în Centrul Vechi, trebuie neapărat să savurați o cafea la terasa panoramică a hotelului „U Prince”. Nu o să vă pară rău... pe cuvânt de cercetaș 😁.
Podul Carol (Karluv most) reprezintă una dintre principalele atracții. Construcția podului a început în 1357, la ordinele regelui Carol al V-lea, iar construcția lui a durat 45 ani. Podul a fost construit în stilul gotic și are o lungime de 515.76 m, 9.5 m lățime, 16 arce peste Vltava, apărat de trei turnuri și decorat cu 30 de statui ale sfinților, fiind cel mai bine păstrat pod din Praga.
TIP! Old Town Bridge Tower se poate vizita. Trebuie să plătiți 100 CZK ce reprezintă contravaloarea pentru intrarea în turn și să urcați 138 de trepe ca să aveți parte de o panoramă superbă a orașului Praga. Turnul este unul dintre cele mai frumoase monumente gotice din lume.
După plimbarea prin orașul vechi, este timpul să ne îndreptăm către partea mai nouă a orașului Praga.
Casa care Dansează (Tančící dum sau Ginger & Fred) este numele clădirii Naționale Nederlanden din centrul orașului. „Casa” a fost construită de arhitectul ceho-croat Vlado Milunić, în colaborare cu arhitectul canadian Frank Gehry, cei doi arhitecți punând astfel bazele arhitecturii moderne în Praga. Clădirea este formată din două turnuri - turnul de piatră îl simbolizează pe dansatorul Fred Astaire, iar grația turnul de sticlă o reprezintă pe dansatoarea Ginger Rogers. În prezent, în interiorul clădirii se află un hotel si o galerie de lux.
TIP! Puteți savura un pahar de vin la ultimul etaj al clădirii unde se află un restaurant cu o terasă panoramică asupra râului Vltava.
Gara Centrală (Hlavní nádraží) și Piața Wenceslas (Václavské náměstí) este de fapt un bulevard lung de 750 m, cu o lățime de 63 m în partea de sus și 48 m în partea de jos, bulevardul aflându-se în pantă. Acesta este dominat de zecile de magazine, hoteluri, clădiri administrative, muzee, cinematografe, cluburi, terase și cafenele. Gara are un dom frumos, dominat de vitralii și sculpturi ale femeilor pentru că "Praga este mama orașelor".
TIP! Cea mai buna cafea din Praga este la Gran Hotel Europa. Cafeneaua se află la parterul hotelului, terasa are ieșire la bulevard, iar prețurile sunt foarte accesibile.
Cel mai prestigios bulevard în Praga pentru cumpărături este Bulevardul Paris
(Pařížská). Aici se află cele mai luxoase magazine pentru cele mai cunoscute brand-uri de fashion (Cartier, Prada, Philipp Plein, Valentino, etc).
La capitolul mancare, cehii au mai multe preparate tradiționale:
Koleno - ciolan de porc în sos de bere cu murături și sos
Bramboraky - plăcintă din cartofi
Nakladany Hermelín - brânză murată în sos paprika cu ardei iute și usturoi
lichior de miere
Stiați că...?
În Praga, la 2 minute de Podul Carol, este un zid plin de graffiti dedicat lui John Lennon.
Localnicii sunt cei mai mari băutori de bere din lume. În unele localuri, berea este mai ieftină decât apa.
Cehia este una dintre țările cu cele mai multe castele
Casa dansatoare a fost terminată în 1996, iar designul netradițional a fost controversat deoarece casa este înconjurată de clădiri clasice
Filme de Hollywood au fost turnate aici (Mission Impossible, Blade II, Alien vs. Predator, Doom, Chronicles of Narnia, Hellboy, Red Tails, Children of Dune, Dungeons and Dragons, Van Helsing, etc)
Regele a inaugurat Podul Charles la 5:31 în dimineața de 9 iulie 1357. Motivul bizar: regele era obsedat de astrologie și numerologie așa că a făcut ca numărul să fie simetric - 1-3-5-7-9-7-5-3-1.
Castelul din Praga are patru biserici: Catedrala Sf. Vitus, Bazilica Sf. Gheorghe, Biserica Toți Sfinții și Capela Sfintei Cruci.
La apusul soarelui, când soarele dispare în spatele catedralei Sf. Vitus, atunci când are loc solstițiul de vară, ultimele raze apar exact acolo unde este înmormântat Sfântului Vitus.
Praga este unul dintre cele mai bântuite orașe din Europa... sau cel puțin așa se spune
Sculptorul David Cerny este născut chiar în Praga, iar una dintre cele mai faimoase lucrări ale sale sunt copiii care se târăsc pe Turnul TV din Praga, care este considerată una dintre cele mai urâte clădiri din frumosul oraș.
TIP! În varful turnului televiziunii se află o cafenea de unde aveți o viziune de 360 de grade asupra orașului.
Cel mai mult mi-a plăcut să mai plimb pe străduțele cu piatră cubică din Centrul Vechi și să mănânc un Chimney Cake (cel mai bun îl găsiți la Good Food, Coffee and Bakery aproape de Podul Carol), să stau și să savurez o cafea la una dintre terasele din centru și să simt vibe-ul orașului plin de turiști sau să ies seara și să beau o bere într-unul din nenumăratele pub-uri... berea este excelentă. De asemenea, eu sunt înnebunită după "panoramic views" așa că încerc să găsesc asemenea locuri peste tot pe unde merg :).
Because... I am #BornToTravel.
Comments