top of page
  • Poza scriitoruluiCristina Mihai

Recenzie | "Pachetul" de Sebastian Fitzek

Romanul lui Sebastian Fitzek mi-a atras atenția încă de la copertă și m-am lăsat păcălotă de descrierea ambiguă, care te atrage în plasă, fără să îți spună ceva. Romanul s-a jucat cu mine și cu imaginația mea. Nu auzisem până acum de Sebastian Fitzek, dar a reușit să intre pe lista autorilor preferați de thrillere. Abia aștept să iasa si următoarele 2 romane, în limba engleză, în lunile următoare.

“Anxiety eats into the soul and hollows people out from the inside. It also feeds on human time.”

Sebastian Fitzek este cunoscut ca fiind un maestru al iluziilor. Cărțile sale au subiecte prinse între oglinzi, nu ști dacă ceea ce citești este real sau este doar o închipuire a personajelor. Cartea mi-a creat o stare de spaimă.


Am încercat să evit să mă întreb cine este vinovatul. Cumva, bănuiam că totul o să fie o iluzie și nu m-am înșelat.


Emma era psiholog și știa cât de periculoase este mintea umană, mai ales atunci când persoanele nu mai reușesc să distingă realitatea de halucinație. Ajunge chiar ea victimă în urma unui presupus atac. De ce presupus? Pentru că nici ea nu știe dacă atacul a fost real sau dacă a fost doar o plăsmuire a imaginației ei bogate.


Traumatizată și nefiind sigură nici pe propria minte, Emma alege să se izoleze de toți. Evită contactul cu persoanele cunoscute și familie, cumpărăturile le face online și îi sunt lăsate la ușă, iar în casă instalează un sistem de securitate de ultimă generație. Singurul ei companion este Samson, câinele ei, dar și Philippe, soțul ei, dar care este mai mult absent din peisaj.


Deși v-ați aștepta ca șotul ei să o susțină și să îi fie alături, asta nu se întâmplă. Singură, traumatizată și șocată, cu mintea care îi joacă feste, totul ia o turnură neașteptată. În momentul în care Emma primește un pachet pentru un vecin care locuia pe aceeași stradă cu ea, totul o ia razna. Nu-l cunoștea pe bărbat și nu era sigură că îl văzuse vreodată prin cartier. Cu toate astea acceptă și duce pachetul în casă.


“What sort of life is it if you can't distinguish between madness and reality?”

Acum, prin amintirile ei, facem cunoștiință cu "The hairdresser", unul dintre cei mai periculoși criminal din Germania, care acționa nestingherit prin Berlin, ucigând prostituate, după ce le tundea. Emma este convinsă că a fost și ea una dintre victimele acestui criminal, doar că... nimeni nu o crede.

Destinatarul pachetului este oare criminalul?

Iluziile create de Fitzek mi-au pus probleme. Nu știam dacă ceea ce citeam era plasmuirea imaginației Emmei sau fapt real. Este un roman care nu abundă de acțiune, dar care te tine în suspans. Nu are nici multe personaje, cred că sunt doar vreo 6, și era clar că unul dintre ele este maestrul păpușar, dar este greu să își dai seama de ceva atunci cînd nu ști dacă ceea ce citești este real sau doar o halucinație.


Am avut mai mulți suspecți și motive nenumărate. Poliția din Berlin îl căuta pe Hairdresser, dar oare Emma fusese victima lui? Am crezut că voi rămâne fără răspunsuri la întrebările "Cine e vinovatul?", "De ce face asta?", "Ce legătură are Emma?", dar am primit răspunsurile chiar de la uciaș. Nu trebuie să mai spun că atât motivul cât și toată povestea a fost foarte bolnavă, nu?


Personaul pe care eu l-am detestat a fost soțul Emmei, Philippe. Un misogin care consideră că i se cuvine totul, care preferă să-și ignore soția în cele mai grele momente în loc să o susțină, care nu crede în spusele celei pe care, teoretic, o iubește și care preferă să creadă orice altceva decât adevărul.. cel puțin în aparență. V-am zis că aici nimic nu e ceea ce pare.


Pachetul este un roman incitant, acaparator și electrizant. Eu nu știu nici acum unde să îl încadrez. Un lucru e sigur: nu m-a lăsat indiferentă. Povestea te aburește, te amețește și te lasă cu mintea praf. Nu ști ce să crezi și pe cine să crezi. Cert e că Fitzek a intrat pe lista de autori favoriți.


“Out of love, Emma. I did it all only out of love.”

Nota mea: 5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Lectură plăcută!


Comments


bottom of page