top of page
  • Poza scriitoruluiCristina Mihai

Recenzie | "Omul de castane" de Søren Sveistrup

„Omul de castane” a intrat pe lista celor mai bune romane nordic noir pe care le-am citit, poate chiar in TOP 3, și asta fără să exagerez în vreun fel. Scriitorii nordici sunt foarte buni, când vine vorba de romane polițiste și psihiologice.



„Omul de castane” este romanul de debut internațional al danezului Søren Sveistrup. Wow, și ce debut! Am văzut „Forbrydelsen”, serial unde Søren a fost scenarist și a făcut o treabă excepțională, așa că aveam așteptări mari de la acest roman și nu am fost dezamăgită deloc.

Deși am auzit cum că ar fi un roman plin de frică și teroare, eu am așteptat aceste sentimente în fiecare pagină, dar nu au venit, ori cred că sunt eu prea obișnuită cu descrierile macabre ale crimelor... după ce îi citești romanele lui Ahnhem, dar vă las pe voi să citiți romanul ca să vă dați seama de ce Netflix a ales să îl ecranizeze :).

Cât despre acțiunea romanului...


În prezent, Naia Thulin este este detectiv la criminalistică în departamentul de Crime Majore. Este mamă singură și se străduiește să își crească copilul pe cât de bine poate. Știe că departamentul de omucideri nu este pentru ea, așa că încearcă un transfer la „cyber crimes”... asta până este desemnată să rezolve crima Laurei Kjaer.


Mark Hess este detectiv al renumitului Europol. Deși este unul dintre detectiii care își are începuturile chiar la Crime Majore, nu pare foarte dornic să se întoarcă la vechii colegi. Din motive disciplinare, șefii de la Haga au considerat că este mai bine pentru el să ia o pauza de la metropolele europene și să se întoarcă în Copenhaga pentru o perioadă ca să-și pună viața în ordine... mai ales că acum a apărut deja o a doua victimă, iar mass-media iubește macabrul.


Rosa Hartung este Ministrul pentru Asistența Socială din guvernul de la Christiansborg. Este căsătorită de 15 ani și este mama a doi copii, Gustav și Kristina. Cu un an în urmă, Kristina a dispărut în timp ce se întorcea de la antrenamentul de handbal. În urma unei investigații a poliției daneze, vinovatul a fost arestat, iar adolescenta a fost declarată moartă. Acum, Rosa încearcă să revină la serviciu însă trecutul o prinde din urmă.


Care este legătura dintre cele două cazuri, acum trei, cu Kristina? La fiecare loc al crimei, ucigașul a lăsat un om de castane (omul de castane este o tradiție daneză veche), iar pe fiecare omuleț se află amprenta fetei. Este oare posibil ca adolescenta să fie încă în viață?



Nu am simțit că este un roman de debut, dar a contat experiența autorului din televiziune. Știe cum să manevreze elementele cheie, chiar te face să te pui în piele personajelor și să îți închipui fiecare scenă și unele te fac să ai coșmaruri... așa mi s-a spus, ca eu am dormit ca un pui.


Personajul lui Hess atrage atenția, mai ales datorită ochilor săi de culori diferite (heterocromie). E prezent doar fizic și muncește atât cât să nu fie penalizat. Deși te lasă să crezi că te ignoră complet, în mintea luni face conexiuni pe care doar el le poate întelege. Hess este excentric și singuratic, nu permite nimănui să afle detalii despre el sau despre familia lui. Îi lasă pe toți să creadă că nu merită să îi arunci o a doua privire, însă este pur si simplu genial. Mi-a adus aminte foarte mult de Sherlock Holmes 😊.

De multe ori, atunci când citesc un roman polițist contemporan, intuiesc criminalul sau măcar, motivele acestuia. Aici am fost complet pe lângă... și ce surpriză de proporții mi se pregătea. Au fost multe variante propuse și mulți așa-ziși criminali. Sveistrup s-a jucat magistral cu mințile noastre.


Și când te gândești că totul a pornit de la o crimă din octombrie 1989...


Dacă înainte să îl citesc pe Ahnhem, era sceptică față de romanele polițiste de 600 de pagini, acum chiar m-am bucurat că pot citi mai mult. Chiar aș mai fi citit încă pe atât 😊. Povestea este bine scrisă (nici nu mă așteptam la altceva de la un scenarist nordic), personajele sunt extraordinar construite, iar misterul este fix cât trebuie.



Soren Sveistrup s-a născut pe 7 ianuarie 1968 în Kastrup, Danemarca. A absolvit Universitatea din Copenhaga, cu specializarea literatură și istorie, studiind la Școala de Film din Danemarca.


Este un scenarist recunoscut pe plan international, producatorul mai multor seriale TV si filme de succes. Este creatorul și scenaristul serialului danez Forbrydelsen, difuzat între 2007 și 2012, care a obținut numeroase premii internaționale si a fost vândut în peste 100 de țări.


Ulterior, Fox Television Series a realizat, pentru AMC, versiunea americana - The Killing. Sveistrup, care locuiește în Copenhaga, este și autorul scenariului pentru filmul "Omul de zăpadă", roman scris de Jo Nesbø.


Nota mea: 5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Lectură plăcută!



Postări conexe

Afișează-le pe toate
bottom of page