top of page

Recenzie | "Jack Spintecatorul. Crimele din Whitechapel" de Kerri Maniscalco (Anchetele lui AR #1)

Audrey Rose Wadsworth, fiica unui controversat lord britanic, duce o viata dubla. Ziua, tanara de doar 17 ani isi imparte timpul intre ceaiuri dansante, spectacole de circ si probe la croitoreasa. Seara, studiaza in secret medicina si isi ajuta unchiul sa faca autopsii. Cand diabolicul Jack Spintecatorul incepe sa terorizeze intreaga Londra, ucigand femei nevinovate, Audrey Rose porneste o investigatie pe cont propriu. Ancheta insa o va aduce in fata unor adevaruri greu de digerat, iar adolescenta va trebui sa ia decizii care ii vor frange inima.



Audrey Rose trăiește într-o societate austeră ce încearcă să o transforme într-o doamnă, face parte dintr-o familie înstărită cu multe relații, însă fascinația tinerei pentru medicina legală și pentru cadavre este nemai întalnită. Cum ea își dorește să ajungă un viitor patolog, Audrey Rose se strecoară în laboratorul unchiului său, Jonathan, și îl ajută cu dferitele autopsii.


Problemele din familia lui Audrey o fac pe aceasta să se ascund în laborator. Nebunia tatălui său a început după ce mama lui Rose a murit când fata avea 12 ani, de scarlatină, iar Johnatan a fost doctorul care a tratat-o. Tatăl ei nu a putut să treacă peste durere, iar acum își îneacă amarul în alcool. Fratele lui Audrey, Nathaniel, este singurul care poate să-l suporte și să-l înțeleagă pe lord.



Audrey face cunoștință cu Thomas Cresswell, ucenicul unchiului său cu care împărtășește aceeași pasiune față de medicina legală. Thomas este arogant, cu un zâmbet pe buze și cu o capacitate de deducție rar întâlnită și reușește să o facă curioasă în priviința lui... încă de la prima întâlnire.


Jack Spintecătorul, a reușit să sădească teamă în sufletul locuitorilor din Whitechapel prin cruzimea crimelor pe care le comite. Trupurile victimelor, care erau femei de moravuri ușoare, erau mutilate cu priceperea unui chirurg, erau despicate pentru a li se sustrage o parte din organe. Au existat nenumărați suspecți și zeci de piste, însă poliția un știe ce drum să urmeze.


Audrey descopă că victimele atacurilor erau legate de familia ei și pornește o anchetă pe cont propriu ca să descopere identitatea criminalului care a speriat Londra. Împreună cu Thomas, pornesc în căutarea indiciilor care să îi ajute să prindă asasinul.


Deși bănuiam identitatea lui Jack, nu am reușit sa-mi dau seama care era motivul pentru care comitea crimele.


"Jack Spintecatorul. Crimele din Whitechapel" este un roman întunecat cu foarte multe detalii macabre, dar așa trebuie să fie, ținând cont de subiectul ales. Nu ai cum să îl faci pe Jack sau crimele sale să fie mai puțin fioroase. Este un roman young ault, zic eu, inspirat din fapte reale, dar pură ficțiune.


În realitate, Jack “The Ripper” a fost un criminal în serie ce a terorizat zona Whitechapel din Londra din toamna anului 1888, până la începutul anului 1891. Victimele erau prostituate, iar cadavrele le erau mutilate și unele organe lipseau. Modul în care erau torturate victímele i-a determinat pe polițiști să considere că asasinul avea cunoștințe de medicina sau chirurgie. Istoricii consideră că sunt mult mai multe crime comise de Jack, în afara celor cinci care i-au fost atribuite oficial. De asemenea, există suspiciuni că acesta a fugit în America pentru a nu fi arestat.


Nota mea: 5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Lectură plăcută!



Postări conexe

Afișează-le pe toate
bottom of page