top of page
  • Poza scriitoruluiCristina Mihai

Recenzie | "Calatoria Cilkăi" de Heather Morris

„Cilka are 18 ani când Auschwitzul este eliberat de trupele sovietice. Își îngăduie pentru o clipă să creadă că există un viitor și pentru ea, dar numai pentru a fi aruncată din nou în lagăr – de data aceasta, dincolo de Cercul Polar, în Gulagul Vorkuta. Este acuzată că a supraviețuit colaborând cu naziștii. Trecutul este apăsător, amintirile dragi, în loc să-i dea curaj, ajung să o împovăreze, dar refuză să se lase învinsă. În ciuda condițiilor cumplite de viață din Siberia, speranța renaște, hrănită de solidaritate și prietenie, iar Cilka găsește o iubire atât de mare, cum nici n-a îndrăznit să viseze.”



Trebuie să recunosc că mie mi-a plăcut “Tatuatorul de la Auschwitz”. Mi-a plăcut călătoria lui Lale alături de Gita, dar mereu m-am întrebat ce s-a întâmplat cu Cilka. Am găsit romanul în engleză din întamplare, în aeroport, în timp ce așteptam să mă imbarc – asta se întâmpla cu mult înainte să fie tradus și în limba română. Habar nu aveam că Heather Morris a scris o continuare a primului roman, dar vă pot spune că, al doilea volum - “Călătoria Cilkai”, mi-a depășit așteptările și, în opinia mea, este cu mult peste povestea tatuatorului.


Cilka este un personaj care a apărut în “Tatuatorul de la Auschwitz”, în plan secundar, fiind una dintre prieteneie Gitei, iubita lui Lale – tatuatorul. Heather Morris a început să se documenteze cu privire la soarta Cilkai după ce a început să primească mesaje de la fanii Tatuatorului, în care era întrebată „Ce s-a întâmplat cu Cilka?”. Așa a luat naștere acest roman extraordinar.


Călătoria Cilkai a fost un drum al ororilor, al durerii, al neputinței, al pierderii. După trei ani în care a supraviețuit în lagărul de la Auschwitz, Cilka a primit o nouă sentință și o nouă condamnare – 15 ani de muncă silnică în lagărul Vorkuta din Siberia. Ea a fost condamnată pentru ca a colaborat cu naziștii și pentru că “s-a culcat cu dușmanul” – prin asta a se intelege că a fost violată în mod repetat de doi comandanți ai lagărului și, în schimb, a primit o poziție mai bună în lagăr (sefa Blocului 29, locul unde erau trimise femeile înainte de a fi gazate). Să scapi de naziști ca să cazi în mâinile rușilor și să fii acuzată de trădare… asta da ghinion.



Ce este special în această poveste? Tăria de character de care Cilka dă dovadă. Cei mai mulți dintre noi am fi renunțat la luptă și am fi ales calea mai ușoară, adică moartea. Să înduri ce a trebuit să îndure ea și să fii condamnată la 15 ani în gulag pentru că ai suportat trei ani de violuri.


Să nu credeți că viața a fost mai ușoară pentru ea în Gulag. Rușii au fost la fel de brutali, dacă nu mai brutali ca și nemții, doar că poveștile din Gulag nu sunt așa de cunoscute. Cilka a fost o femeie specială, o tânără care a devinit adult peste noapte și a cărei dorință de a trăi au fost incredibile.


Din ce ești făcută, Cilka?

Cilka a fost puternică și curajoasă. A încercat să-i ajute și să-i salveze pe cei mai puțin norocoși, a dăruit mereu din puținul ei oricui avea și totuși, mereu a ieșit mereu în evidență, desi a încercat din greu să stea cât mai ascunsă. În ciuda greutăților pe care le-a îndurat în cele două lagăre și a nenorocirilor pe care le-a văzut, Cilka nu și-a pierdut bunătatea și speranța.


Un lucru care pe care l-am remarcat la toate poveștile despre Holocaust este că, și în cele mai negre vremuri, unii oameni rămân neclintiți în bunătatea lor. Că și în mijlocul celui mai mare rău, un pic de bine tot prinde rădăcini.

Harta Gulag-urilor din Rusia.


În astfel de locuri, după ce pierzi totul, iar destinul tău poate fi decis într-o fracțiune de secundă, doar dragostea și prietenia îți mai pot da forța de a lupta. Cilka a fost un om norocos și, în ciuda tuturor lucrurilor pe care le-a văzut sau le-a trăit, ea a descoperit prietenia adevărată și și-a întâlnit iubirea vieții.


Călătoria Cilkai este un roman cu puternic impact emoțional. În poveste sunt inserate scene sau amintiri din trecutul Cilkăi – din lagărul de la Auschwitz sau din adolescență. Cilka este un personaj pe care ajungi să-l îndragești și parcă nu ai vrea să ajungi la finalul cărții, deși ști că povestea va avea un final fericit.


Nota mea: 5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Lectură plăcută!


Postări conexe

Afișează-le pe toate
bottom of page