top of page
  • Poza scriitoruluiCristina Mihai

Recenzie | "Trandafirul Alb, Pădurea Neagră" de Eoin Dempsey

Decembrie 1943. În anii dinaintea ascensiunii la putere a lui Hitler, cabana de vară a familiei Gerber răsuna de râsete. Acum, când nămeții acoperă Pădurea Neagră, disidenta germană Franka Gerber este singură și lipsită de speranță. Ardoarea și brutalitatea regimului nazist i-au spulberat patria, răpindu-i atât tatăl, cât și fratele și lăsând-o pradă disperării.


La un moment dat însă, descoperă un aviator în uniformă germană care zace fără cunoștință pe zăpadă, cu parașuta fluturând în vânt. Se hotărăște să-l salveze, așa că tânăra îl duce în cabana izolată a familiei sale, în ciuda urii față de regimul pe care-l reprezintă bărbatul. Dar când se dovedește că el nu este cine pare a fi, Franka începe o cursa contracronometru pentru a dezlega misterul adevăratei lui identități. Legătura lor fragila devine strânsă și, totodată, periculoasă. Vânați de Gestapo, pot avea suficientă încredere unul în celălalt pentru a-și uni forțele într-o misiune ce ar putea schimba soarta războiului și chiar viața lor?


Recenzie _Trandafirul_Alb_Pădurea_Neagră _Eoin_Dempsey

“Where they burn books, they will also, in the end, burn people.”

Trandafirul Alb, Pădurea Neagră este povestea Trandafirului Alb, rezistența în Germania nazistă care a luptat în tăcere pentru drepturile germanilor care urau ceea ce Hitler făcea poporului și țării lor, și Pădurea Neagră adâncă, întunecată și plină de zăpadă, unde se afla casa de vacanță a familiei Gerba.


“Culture” became a dirty word.”

Franka, căci este poveste ei, era asistentă medicală și lucrase la Munchen când fratele și tatăl ei au fost uciși de extremiștii naziști. Franka își pierduse și iubitul și cumnata, aceștia fiind uciși când Trandafirul Alb a fost descoperit. Era tulburat și simțea că nu are pentru ce să trăiască așa că a decis să se izoleze în cabana familiei. În noaptea în care a vrut să se mute din oraș nu se aștepta ca viața ei să se schimbe în momentul în care a dat, din întâmplare peste un aviator mai mult mort decât viu, ascuns de zăpada care continua să cadă peste pământul deja înghețat.


Recenzie _Trandafirul_Alb_Pădurea_Neagră _Eoin_Dempsey
AI Generated Image
“The Aryans were a made-up race of blond supermen, which the Nazis had convinced the German people they belonged to.”

Pe măsură ce aviatorul - ce purta o uniformă Luftwaffe - și-a recăpătat cunoștința, Franka nu știe cum să se comporte. Ea urăște tot ceea ce reprezintă el - dar oare el era cine spunea că este? Franka era sigură că ascunde ceva și că totul este mai mult decât pare. Dar de la asta și până la a avea încredere în el... sunt chestiuni diferite . Ce s-ar întâmpla la cabana acoperită de zăpadă – refugiul lor – dacă Gestapo-ul ar veni să-i caute?


Acțiunea romanului este amplasată la sfârșitul anului 1943 în 1944, și descrie regimul dur și crud despre care știm cu toți. Tutuși este și un roman despre puterea și curajul multora și despre lașitatea celor care și-au trădat prietenii pentru a câștiga favoruri.


Recenzie _Trandafirul_Alb_Pădurea_Neagră _Eoin_Dempsey

“What is an Aryan?” he would ask the group. “Blond like Hitler!”—who had dark hair. “Tall like Goebbels!” someone else would say—Goebbels was five feet five. “A perfect athletic specimen like Goering!”—who was a disgusting, fat slug.”
“It’s never too late, not while you’ve got breath in your lungs and life within you.”

O poveste impresionantă despre o femeie care a pierdut totul, cu excepția curajului nebunesc de a se împotrivi celor care vor să remodeleze mapamondul. O poveste simplă, deși nu aș ști să spun în ce gen se încadrează: thriller, istorie, dragoste sau aventură. Autorul ne dezvăluie o altă parte a celui de-al Doilea Război Mondial și pune accentul pe ceea ce Rezistența a realizat în acea perioadă și pe spionii care și-au riscat viața pentru a opri un război al nimănui.


Un minunat roman de ficțiune istorică pe care îl recomand cu căldură.


Nota mea: 5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Lectură plăcută!


Recenzie _Trandafirul_Alb_Pădurea_Neagră _Eoin_Dempsey

Postări conexe

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page