Doi studenți de la Litere se îndrăgostesc în mod straniu, după ce intră în contact cu niște paturi mistice. În spatele întâmplării se află un șir lung de povești dintr-o lume mai veche sau mai nouă, palpabilă sau subtilă, dar în mod clar legată de istoria actuală.
Doina Ruști este cunoscută în țară și în străinătate, a scris, printre altele, trilogia fanariotă: "Homeric", "Mâța Vinerii", "Manuscrisul fanariot". A primit premiul pentru Proză al USR pentru romanul "Fantoma din moară" și premiul „Ion Creangă“ al Academiei Române pentru "Lizoanca".
Trebuie să încep prin a spune că nu este genul de roman pe care l-aș fi ales eu, în mod normal. Literatura fantastică nu a fost niciodată favorita mea, dar am citit atâtea recenzii pozitive despre roman încât am zis că trebuie să-l citesc și eu. A fost o călătorie unică și nu regret nici măcar un moment.
Acțiunea cărții îmbină perfect trecutul cu prezentul, realitatea cu fantasticul conturând o poveste fantastică minunată, făcând cititorul să se întrebe ce este real și ce este fantezie.
„Nopțile ca nopțile, dar nici ziua nu se mai despărțeau, erau doar ei și acest pat, care-i făcea continuu să se dorească. Între perne și mătăsuri, prin dantela cearșafului, se căutau disperați, ca și cum ar fi fost ultima ocazie de a fi împreună. Nici sărutările nu mai erau ca-nainte, ci despărțiri tragice.[...] Erau guri rupte de foame, fluide venite dintr-o erupție ucigașă.”
Flori este doat o adolescentă care se află la cumpăna dintre clasa a 12-a și începutul facultății. Situația de acasă este una des întâlnită în societatea romanăească, parinții fiind divorțați, tatăl fiind absent și centrat pe propria lui persoană, dar iubitor, iar mamă recăsătorită li plecată în afara țării. Ea realiează, la un moment dat, că are puterea de a se întelege anumite elemente și de a percepe anumite vibrații.
Acțiunea se transformă ușor, toate detaliile încep să se așeze și să capete logică. Povestea tâmplarului care fabrica paturile se împletește cu cea a roșcovilor, ne aduce în atenție povestea librarului, dar și a pianistului. Acțiunea ocilează între diferite epoci și prezent - unde o molimă s-a abătut asupra omenirii.
Imaginatțe, umor, descrieri ale străzilor cunoscute din București, mister, un scris placut, o lectura care te atrage și care te face să nu lași cartea din mână. Mi-a plăcut mult conceptul paturilor oculte și povestea lor. Niciun mister nu a rămas neexplicat, iar finalul m-a făcut să zâmbesc pentru că... nu l-am văzut venind. Este o carte ideală în care să te pierzi câteva ore.
Nota mea: 5 ⭐⭐⭐⭐⭐
Lectură plăcută!
Comentarios