top of page
  • Poza scriitoruluiCristina Mihai

Recenzie | "Librăreasa din Paris" de Kerri Maher

În toamna anului 1919, la Paris, tânăra americană Sylvia Beach, inspirată de Adrienne Monnier, prietena și ulterior companioana sa, deschide o mică librărie de limbă engleză numită Shakespeare and Company, fără să-și închipuie cât de important avea să devină gestul ei pentru istoria literaturii.


Aici îi întâmpină pe cei mai mari scriitori ai zilei, Ezra Pound, Gertrude Stein, F. Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway, dar și pe mulți artiști, compozitori și filozofi care ajung să îndrăgească exploziva comunitate cosmopolită din jurul librăriei. Dar cel pe care Sylvia îl așteaptă mai cu seamă este James Joyce. Scriitorul irlandez nu va întârzia să-i treacă pragul, iar pe cei doi îi va lega o prietenie tumultuoasă, țesută în jurul unui imperativ: publicarea controversatului roman Ulise. Când Ulise este interzis în S.U.A., fragmentele apărute în reviste fiind etichetate drept pornografie, Sylvia decide, asumându-și toate riscurile, să-l publice ea însăși sub egida librăriei sale, convinsă fiind că este o capodoperă.


Librăreasa_din_Paris_Kerri_Maher

Aceasta a fost o ficțiune istorică lentă pentru mine. La început, în timp ce americanca Sylvia Beach era nu știa ce voia cu adevărat să facă cu viața ei, am avut probleme să intru în poveste pentru că totul înainta mult prea greoi. Totl s-a schimbat o data cu deschiderea propriei librării în Paris, Shakespeare and Company, în 1919.


Librăreasa_din_Paris_Kerri_Maher

Am fost captivată de scriitorii și de diferitele tipologii de oameni creativi care au făcut din mica ei librărie un loc de întâlnire. Nu știam nimic despre Sylvia până când am citit această carte. Ea l-a întâlnit pe James Joyce în 1920 și s-a oferit să publice capodopera sa controversată și interzisă, Ulysses.


Sylvia s-a luptat - din punct de vedere financiar - din cauza comportamnetului lui Joyce și a dorinței sale de a trăi pe picior mare în cele mai posh zone ale Parisului atunci când el nu avea un șfanț în buzunar - ca, în cele din urmă, el să o abandoneze pe Sylvia în ciuda a tot ceea ce a făcut Sylvia pentru el. Este foarte clar că Sylvia credea că sacrificiile ei merită, credea că reputația și succesul ei și al Shakespeare and Company se datorează mult lucrării lui James Joyce.


"Librăreasa din Paris" de Kerri Maher descrie perfect lumea artistică din Parisul anilor 1920.


Am ajuns să-i apreciez mai mult pe mulți dintre acești artiști după ce am citit povestea. În același timp, sinuciderea este o temă curentă în partea a doua a cărții, atât în ​​rândul artiștilor, cât și al familiilor lor. Unele sinucideri nu sunt menționate în carte, dar fac parte din viețile unora dintre personajele pe care îi întâlnim în poveste.


"Librăreasa din Paris" de Kerri Maher este o operă de ficțiune bine cercetată, cu un puternic simț al timpului și al locului. Parisul anilor 1920 și 1930 prinde viață în mâinile iscusite ale autorului, iar cititorii sunt transportați înapoi la Shakespeare and Company a lui Sylvia, stând alături de marii scriitori ai vremii.



Personal am scazut din nota romanului pentru inceputul foarte lent al poveștii și pentru cât de mult s-a pus accentul pe unele personaje în detrimentul altora, mult mai interesante. În plus, m-am enervat așa de tare pe bunătateaa Sylviei și cât de multe i-a suportat lui Joyce încât - la un moment dat - îmi venea să dau cu cartea de toți pereții.


Nota mea: 4 ⭐⭐⭐⭐

Lectură plăcută!

Librăreasa_din_Paris_Kerri_Maher

Postări conexe

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page