Recenzie | „Fata și noaptea” de Guillaume Musso
- Cristina Mihai
- 23 ian. 2021
- 2 min de citit
Guillaume Musso a ajuns rapid în topul personal de autori preferați. Prima carte pe care am citit-o a fost “Central Park”, i-a urmat “Fata din Brooklyn”, iar acum am ajuns să îi citesc fiecare bestseller. Personajele lui sunt atent create, acțiunea este bine legată chiar dacă ițele narațiunii se despletesc mai greu. Musso nu ușurează lectura, din contră, complică intriga adăugând scrisori de răzbunare și noi crime.

După douăzeci și cinci de ani de la terminarea liceului, Thomas este un scriitor renumit, cu o carieră impecabilă, dar care ascunde un secret îngrozitor: în 1992 l-a ucis pe Alexis Clement, profesorul de filosofie, într-un acces de furie. O iubise cu toată inima pe Vinca, dar fata îl considera doar cel mai bun prieten și persoana pe care se putea baza la greu. Vinca era strălucitoare, ușor de iubit și greu de uitat, ea fiind și cea de la care va porni toata tragedia.
O poză reîncadrată, niște scrisori de dragoste semnate și dedicația de pe o carte sunt cele care îl condamnă la moarte pe profesor. Scapă de cadavru, dar totul ia o amploare și mai mare când tot mai mulți oameni sunt implicați. Multe lucruri se întâmplă atunci, dar sunt ținute sub tăcere aproape 30 de ani.
Lucrurile s-ar fi așezat mai repede dacă Vinca ar fi vorbit, doar că în noaptea aceeași noapte a dispărut și ea. Ultima pistă despre ea a fost la Paris, dar acum nimeni nu știe dacă mai trăiește.
Reîntors acasă pentru întâlnirea organizată de Liceul Internațional Saint Exupery, Thomas trebuie să împiedice secretul să iasă la iveală și viețile tuturor să fie distruse. Ancheta lui Thomas se amplifică și observă că la mijloc sunt mai multe interese, dar și mai multe persoane implicate. Secretele din 1992 încep să iasă la iveală dupa trei decenii.
Rădăcinile sunt adânc înfipte și consecințele s-au propagat în viețile multor personaje. Vinca nu era deloc fata cinstită creionată de memoria tânarului Thomas, care la rândul lui a fost o victimă a minciunilor lansate și întreținute de părinții săi.
Clipa când toate încep să se aseze este și clipa marilor dezvăluiri. Șocurile se succed rapid, iar totul riscă să se destabilizeze repede. Mi-a plăcut, m-a surprins și m-a ținut

Guillaume Musso s-a născut în 1974, în Antibes, pe Riviera Franceză și a devenit rapid unul dintre cei mai populari scriitori francezi contemporani. Incă de la vârsta de zece ani a fost sigur că va scrie romane, influențat de mama lui care era bibliotecară. La nouăsprezece ani, Musso a plecat în Statele Unite, unde s-a îndrăgostit de New York.
S-a intors în Franța plin de idei pentru romanele sale. A debutat în 2001, cu romanul "Skidamarink". Pe parcurs, Musso și-a schimbat stilul, fiind un fan al “crime novels”. Cărțile sale au devenit bestseller și sunt traduse în peste 34 de limbi.
Eu încă un am apucat să citesc “Viața secretă a scriitoriilor”, însa am auzit păreri foarte bune despre roman. Revin cu păreri imediat ce apuc să citesc cartea.
Nota mea: 5 ⭐⭐⭐⭐⭐
Lectură plăcută!
Comments