top of page
Poza scriitoruluiCristina Mihai

Recenzie | "Dragoste și ură" de Rhidian Brook

1945, la câteva luni de la victoria aliaților. Al Doilea Război Mondial a adus Germania în ruină. O țară sărăcită de grandomaniile unui om care visa să conducă lumea. Hamburg este un oraș distrus de bombardamente, aflat în ruine, ce trebuie refăcut din temeli. Foametea și moartea își arată fața la fiecare pas.


“We will continue to march, even if everything shatters, because today Germany hears us, and tomorrow, the whole world. And because of the Great War, the world lies in ruins, but devil may care, we build it up again.”


Colonelul Lewis Morgan este desemnat cu supravegherea reconstrucției orașului. Acesta primește una dintre cele mai frumoase vile din oraș, pe malul fluviului Elba, casă rechizitionata de către Armata Britanică de la un cunoscut arhitect german – Herr Stefan Lubert. Colonelul se mută în noua casă împreună cu soția – Rachel – dar îi permite lui Stefan, și fiicei sale, să locuiască cu ei.


În această atmosferă tensionată, vedem două familia incomplete: Stefan și-a pierdut soția în 1943 în urma bombardamentelor britanice asupra orașului Hamburg (orașul a fost bombardat într-o săptămână mai mult decât a fost bombardata Londra pe tot parcursul războiului), iar Rachel jelește pierderea fiului ei, Michael, mort în urma bombardamentelor germanilor asupra Londrei din 1942.


“The mind remembers what the soul can bear.”

Rachel este britanică și nu poate trece cu ușurință peste faptul că trebuie să conviețuiască cu un posibil nazist. Prejudecățiile, teama, resentimentele și emoțiile urmează să fie puse la grea încercare. Rachel se simte singură, soțul ei nu este niciodată lângă ea, așa că urmarea este una cât se poate de logică: Rachel se apropie de Stefan – căci este singurul ce o ascultă, o înțelege și o consolează.


Relația celor doi nu este una de dragoste, ci una de consolare reciprocă. Singurătatea i-a făcut să se aproprie, să-și aline suferințele și să simtă că au aproape pe cineva. Realitatea îi lovește din plin, iar acum Rachel trebuie să decidă dacă va rămâne alături de soțul ei ăn Germania decimată sau daca își va părăsi familia și va fugi cu Stefan.


Cartea a fost ecranizată în 2019, avându-i pe Keira Knightley, Alexander Skarsgård și Jason Clarke în rolurile principale.



Mi-a plăcut povestea de dragoste. Mi-a adus aminte un pic de Anna Karenina, doar că într-o perioadă diferită, într-o societate cu mult mai puține prejudecăți față de femei. Romanul se citeste foarte rapid, te ține în priză și te face să vrei să afli cum se încheie povestea triunghiului amoros.


Eu am citit cartea după ce am vazut filmul pentru că abia după am aflat că filmul este creat după o carte :) ), dar asta nu i-a știrbit cu nimic din farmec.



Rhidian Brook s-a născut în Țara Galilor în 1964. A terminat Churcher's College în Hampshire în 1982 și s-a apucat de scris. A publicat șase romane, este în prezent scenarist și journalist, dar si prezentator radio pentru BBC Radio 4.


Trăiește la Londra, alături de soția sa și cei doi copii.


Nota mea: 5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Lectură plăcută!


Postări conexe

Afișează-le pe toate

Comentarii


bottom of page