Bill Hefflin este un bărbat dezrădăcinat - fără viață personală, fără patrie, fără iubire. La începutul revoltei din 1989 din România, agentul CIA Bill Hefflin - un român deziluzionat care trăiește în SUA - ajunge la București, la insistențele lui Boris, numele de cod al contactului său din KGB. Pe măsură ce Hefflin este implicat într-o revoltă care se transformă într-o revoluție brutală, nimic nu este așa cum pare, nici măcar căutarea iubirii lui din copilărie, care a căpătat proporții mitice în mintea sa.
Asistând la evenimentele sângeroase care se desfășoară cu o viteză amețitoare, Hefflin își dă seama că revoluția este manipulată de forțe externe, inclusiv de CIA, precum și de Boris - păpușarul care pare să tragă toate sforile vieții lui Hefflin. O combinație între "Identitatea lui Bourne" de Robert Ludlum și "Spionul care a ieșit din joc" de John le Carre.
Întotdeauna mi-a plăcut să citesc ficțiune istorică. Mi se pare o metodă faină de a învăța istoria, dar fără presiunea pe care am avut-o la școală, prin urmare am fost atrasă și de această carte a lui William Maz, mai ales că descrie o perioadă foarte controversată în istoria poporului roman și anume căderea regimului lui Ceaușescu.
Romanul arată și cum americanii au fost - oarecum - implicați în această mișcare. A fost interesant să citesc toate teoriile conspiraționiste despre revoluție puse în aceeași carte, îmbinate frumos pentru a da un roman plin de spionaj și duplicitate din perioada Războiului Rece. William Maz descrie regiunea est-europeană ca fiind plină de corupție de care se bucurau chiar și americanii. Bine construit, ritmat, Maz a creat un thriller senzațional care te ține în priză și te face să vrei să descoperi și tu mai multe.
Bill Hefflin a fost recrutat de CIA în timpul facultății. Hefflin este un român a cărui familie a părăsit România pentru a căuta o viață mai bună în Vest. El și-a schimbat numele și identitatea cu mulți ani în urmă. Acum, cu tot ce se întâmplă în România dictatorului Nicolae Ceaușescu, Hefflin se regăsește înapoi în patria sa. El acționează pe baza informațiilor oferite de Boris, sursa lui din KGB. Revolta se extinde, iar Hefflin se trezește în mijlocul unei țări care se sfâșie pe măsură ce comunismul se dezintegrează în toată Europa de Est.
Hefflin revine la București nu numai ca să observe revoluția, ci și ca să o găsească pe femeia pe care a iubit-o în tinerețe. Și ea păstrează un mare secret, iar reunirea lor ar putea avea consecințe semnificative.
Pe măsură ce Hefflin investighează, încearcă să descopere și ce au făcut soții Ceaușescu cu anumite sume uriașe de bani, milioane de dolari furați de la popor, ascunși în conturi bancare din țări care sunt adevărate paradisuri fiscale și totul pentru a-și asigura viitorul... asta în timp ce poporul murea de foame.
Hefflin află curând că nu este decât o marionetă în acest joc. Atât CIA, cât și KGB au tras sforile pentru a scăpa de un lider care nu mai este în concordanță cu vremurile, un tiran care se crede mai presus de marile puteri ale lumii. Pe măsură ce ultimele luni ale anului 1989 trec cu viteză, necazurile cresc, culminând cu o surpriză de Crăciun care va face mapamondul să privească România cu alți ochi și pe Hefflin să se întrebe cum se potrivește el în toate acestea.
Deși nu auzisem de William Maz, sunt încântat că am dat peste această carte... de fapt că am primit această carte de la o bună prietenă care știe că sunt mare iubitoare de ficțiune istorică. Primul din ceea ce pare a fi o serie, Maz împletește o povestire minunată într-o eră care poate fi din nou la orizont, deși cu actori diferiți. Maz folosește personaje complexe, incluzându-l în poveste chiar și pe Nicolae Ceaușescu, pentru a descrie tonurile pe care dorește să le transmită. Comploturi puternice apar și se dezvoltă cu ușurință, pe măsură ce Maz spune povești care se doreau a rămâne ascunse.
Nota mea: 5 ⭐⭐⭐⭐⭐
Lectură plăcută!
Comments