top of page
Poza scriitoruluiCristina Mihai

Recenzie | "Crimele din Oxford" de Guillermo Martínez

"Crimele din Oxford", unul dintre cele mai in voga romane sud-americane ale ultimilor ani, a primit prestigiosul Premio Planeta Argentina in 2003, iar in 2006 este adaptat pentru marele ecran in regia lui Alex de la Iglesia, scenariul purtand semnatura lui Guillermo Martinez.


O dupa amiaza senina de vara in linistitul Oxford. Mrs. Eagleton, fosta membra a echipei care a spart codul Enigma in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, este asasinata cu sange rece. Intra in scena geniul matematic Arthur Seldom, care incearca sa dezlege misterul pornind de la seriile logice si vechile simboluri pitagoreice.


Această carte combină logica, matematica și dreptul penal. Este un mister destul de interesant, cu un final întortocheat. Autorul a oferit câteva indicii de-a lungul romanului, dar chiar și atunci am fost șocată să descopărcine a fost ucigașul. O parte slabă a romanului - din punctul meu de vedere - au fost teoremele matematice, cum ar fi teorema lui Godel, secta pitagorică și altele. Mi-ar fi plăcut ca, la finalul cărții, să existe câteva note care să explice anumite chestii pe care noi, cei care nu suntem așa de pasionați de matematică, să le întelegem.


Unele lucruri, mi s-au părut enervante puțin. Personajele nu sunt foarte dezvoltate sau captivante și nu pot spune că m-am agățat de ele. Nu erau reale pentru mine, iar povestea era o ficțiune totală. Poate că suspectul principal mi-a atras interesul, dar doar puțin. De asemenea, au existat niște coincidențe convenabile, care m-au lăsat cu câteva întrebări și care nu au fost explicate. Nu știu dacă următoarea carte din serie va explica întrebările.


Romanul a fost ecranizat în 2008, avându-i pe Leonor Watling, Elijah Wood, John Hurt și Julie Cox în rolurile principale.



Pentru a rezuma, am sentimente mixte cu privire la această carte. Nu mi-a plăcut partea de matematică, baza personajelor și câteva găuri în complot nu mi-au satisfăcut nevoia de o carte captivantă. Pe de altă parte, revelația suspectă și misterul (cu unele defecte însă) au fost destul de interesante


Guillermo Martínez s-a născut pe 29 iulie 1962n Bahía Blanca, în Argentina. Este un romancier și scriitor argentinian ce a obținut un doctorat în logică matematică la Universitatea din Buenos Aires.


După absolvire și obținerea diplomei în Argentina, a lucrat timp de doi ani într-o funcție postdoctorală la Institutul de Matematică din Oxford. Cel mai de succes roman al său a fost Crímenes Imperceptibles (Crime imperceptibile) cunoscut sub numele de The Oxford Murders (tradus în română cu titlul de "Crimele din Oxford"), scris în 2003. În același an, i s-a acordat Premiul Planeta pentru acest roman, care a fost tradus în mai multe limbi.


Nota mea: 3 ⭐⭐⭐

Lectură plăcută!


Postări conexe

Afișează-le pe toate

Commentaires


bottom of page